UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#30. Gene’s bilder av Pittsburgh 1955?? –en källa att inspireras ur!! –för ung och gammal!!

W. Eugene Smith’s reportage av staden Pittsburgh 1955, kan tjäna som djup källa!! --till inspiration!!?? --för såväl gammal som ung??, --fotograf. Jag behöver väl inte säga?? --att ”Gene”, som han kallades, enligt min åsikt är en av de främsta, om inte den främste!!, --av alla reportagefotograferna skildrande vår västerländska kultur. I krig som fred, var hans bilder lika avslöjande och berörande. Det fanns ett lugn i hans skildring av människans tillvaro, även när situationen var svår. Hans bildkompositioner är mjuka!! --i formen, och fokuserar betraktaren till innehållet!! --och öppnar till mångfacetterad!! --tolkning av bilden. Tonen är mycket ofta vemodig och varm.

Gene måste ha varit en stark personlighet, som visste vad han ville med sina bilder. Han var ofta i konflikt med tidskrifterna och dess representanter. Han avskedades 1938!! --av Newsweek för han använt en miniatyrkamera?? --man skulle använda stora kameror!! Efter att ha fotograferat järnindustristaden Pittsburgh, en längre tid, skulle han publicera bilderna i Life. Han blev dock inte nöjd med layouten av sidorna!!  --varför han stoppade publiceringen!! Vem hade vågat göra det idag?? --om Life levat.

Reportaget publicerades först 1959 i årsskriften Photography Annual, och han fick helt bestämma upplägget av varje sida!!

 

Så här kan varje lärling?? --å det är vi alla!!  --i reportage fotografi, lära se hur man kan göra!! Jag har studerat bilderna i mer än femtio år!! Här blir jag för alltid lika förundrad!! Bilderna är underbara, och så fulla av form och innehåll. Enligt min mening överglänser här Gene varje annans fotografs arbeten. Bilderna är mycket mörkt kopierade och kanske speglar detta Gene och hans hårda liv. Han skadades svårt i kriget mot Japan!! Där skildrade han krigets helvete!! --på ett sätt som ingen annan fotograf gjort. Han blev aldrig helt frisk från krigets skador.

Om du vill läsa om W. Eugene Smith kan jag rekommendera Aperture Monography (ISBN:0-89381-554-9). Men också den lilla boken av Photofile (ISBN: 0-500-41073-9). Eller kolla Amazon. Du kan också besöka University of Arizona, Tucson, där hans samlade verk finns för studier.

Jag vill avsluta med, att jag själv?? --har påverkats av Gene’s bilder under en lång tid!! Man kan aldrig nå upp till hans nivå!! --men den här bilden kanske?? har ett uns av känsla i den riktningen??

Linköping 1959. Hasselblad 1000F, Carl Zeiss Tessar 2.8/80mm

Postat 2011-05-03 07:48 | Läst 5903 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#29. Fotboll idag -- snabba kameror!!! –förr?? – slow photo?? --absolut ingenting!! –blev årets bild i fotboll --1959!!

Fotobevakningen av högsta divisionens fotbollsmatcher idag kräver snabb kameror!! –med tio bilder per sekund och supersnabb autofokus. Planen och läktarna är fyllda med fotografer från alla bildbyråer!!  -- å de fångar rätt bild på 1000 delen när!! Helst ska det va en bild av matchhjältens flickvän också –i baddräkt!!?? Något matchreferat publiceras inte!! Så va det inte för femtio år sedan?? Jag skall berätta om bevakningen av den allsvenska (då högsta divisionen) matchen mellan Motala AIF och AIK, året var 1959. Tidningen Östgöten sände dit en journalist (men han umgicks inte så mycke med plåtisarna, han satt ju under tak!!) och två fotografer!!!! Inte dåligt va?? –nåja det va inte mycke å hänga i julgranen!!: --det va en folkskollärare, som tjäna extra som freelance ,!!  --å så va det ja ”juniorplåtis”, 15 år –å freelance, också. Några fler fotografer fanns inte på planen!! –Corren hade ingen!!!

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Junioris hade tjänstekameran!! --alltså Rollieflexen med Tri-X. Schaktet nedfällt för genomsikte!! --även kallat sportsökare. Absolut skitväder!!, --inget ljus alls, 1/25o och 3,5. Kallt som tusan vid målet!! –fingrarna stela i duggregnet. Massor med folk!!, --fullsatt, dä ä dä väl inte idag?? Det va en hopplös match!! –det hände ingenting för en fotograf med normalobjektiv. Hade jag haft en lång glugg kanske jag kunde fått någon skärmytsling på planen??, --men såna bilder ville inte sportredaktören ha i alla fall. De va inte moderna!! Det skulle va mål eller målsituationer.

Men så hände det??, --det enda i 90 minuter!!, --en hög förlupen?? boll kom mot mål, --målis i AIK ut å upp!! --å en anfallare kommer farande uppe i luften utifrån. Ja, ja fick upp kameran!! --och tryckte av reflexmässigt!!??. Kameran var förfokuserad!! HCB hade applåderat, nä visst nä han gick inte på fotboll!! Folkskolläraren fick inget!! Sportchfen var överlycklig å körde en trespaltare!!, --för sportjournalisten hade inte mycke å komma med.

Senare nästa år fick jag några hundringar!!! --för årets bästa bild i fotbollstidningen Match!!!!

Postat 2011-05-02 06:31 | Läst 8023 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#28. Livet ä kort?? –i norra änden av sjön Lien?? –om man är and och duvhöken kommer!!

Ibland blir man varse att livet är begränsat?? –i tiden!! –på ett brutalt sätt?? Även om solen skiner och det är en underbar!! --solvarm dag i skogen. Vi hade just städat min sons geocach vid utekällaren i Läckebo. Där både min farmor och far är födda!! –mitt ute i skogen?? –inget hus finns kvar!! --det rev skogbolaget för många år sedan?? –sådant skräp får inte stå å skräpa i naturen. Men utekällaren står där i sin prakt av blå bergslagsten!!. Det ryktas att en laglös levde där i källaren i många år.

Assistenten Ninni å jag skulle just köra hem å äta fisk?? –då nått rör sig nära vassen??!!. En duvhög höll fast en andfågel!!! --i vattnet!! –den sprattlar förgäves!!

Lien 30-04-2011. Duvhök har slagit en and. Panasonic GH2. Vario, 300 mm, 1/250, 5,6, ISO 400

Upp med kameran, --objektiv i 600 mm läge från bilfönstret, --några enstaka bilder!! Han är irriterad!! –han tittar på oss, --en solreflex lyser under hans öga?? – solen står i 12-läge, mitt upp!!. Han dar iväg med anden, försöker flyga iväg!! --med anden den är för tung!!??

Lien 30-04-2011. Duvhök försöker lyfta med en and. Panasonic GH2. Vario, 300 mm, 1/500, 5,6, ISO 400

Han drar in anden i vassen och får säkert ett fint kalas. Du vet and är inte kattmat?? –int ens för oss överst i näringskedjan!! Det blev inget bo i år!! --för anden –inte i denna världen!!

Postat 2011-05-01 07:33 | Läst 6697 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#27. Japansk kultur?? –man begriper ingenting!! –eller ä den som vår!!??

Samuraier, tekoppar och bågformade keramiktak!!?+ --Kimono, högklackade brädskor, giftiga fiskar och harakiri??? Bocka och buga, och aldrig förnärma någon!! Hur skall vi begripa detta?? –eller ä det så att vi och japanerna är lika?? –vi lever ju isolerade på en ö (ok!! vi lever på en halvö? --+norrmän).

Några små personliga iakttagelser!! Ja, vi gillar ju tillsammans rå fisk!!??, t o m rutten!! (jaja fermenterad då), --japsen har även fermenterade bönor till frukost--?? (ingen hit). Vi bjöd en japan på blodpalt en gång, här hemma???? –det har vi också, sa han. Assistent Ninni’s erfarenhet är att vad konstigt hon än bjudit japaner på!! --så har de samma hemma???!!! Vackra äpplen, som inte smakar något, kostar 150 kr/st!!! –vi är snart där!! –polerade importäpplen som inte smakar nått finns redan!!. Vi krökar ju ganska friskt (vi tillhör spritbältet på jorden) båda två!! Synd bara att nipponsönerna saknar ett enzym!! --så de blir mer packade. --eller det kanske är bra?? Jag, ”Bovinsun”, har flera gånger blivit nyfiket betittad av restaurangpersonalen?? –de har väntat på när jag skall göra gästerna sällskap under bordet!!?? Japanerna är rätt mycke för ”lagom”, avvik inte!! –känner vi igen det?? Vikingar och många religioner, (ja vi har haft statskyrka!!), kanske? --är vi lite olika här??, --men dyrkan av kämpen (samuraien=vikingen) ligger där i botten.

Å du!! -- Leica M är extremt populär i båda länderna!! Det sägs att Japan är landet som köper mest M9or. Går man in i en bagagnat-kamera-affär i Ginza, Tokyo?? -- så talar vi inte om tio Leicor!! --nej-nej vi talar om tio meter långa hyllor av typer av M och tidigare modeller!!   Jag skall inte ta med en bild på en M här!!!! --utan en tekniskt mer avancerad mekanisk OM3 Titan i stället!!, --köpt i en second-hand-butik i Sendai. Här försedd med det strålande!! (kommer till detta i en senare blogg!!) objektivet Zuiko f/1,4, 50mm (en silver nose version).

Båda länderna har en dubbelmoral-liknande inställning till sex, och det blir mycket uppenbart!! --om man vandrar genom de välbesökta ”glädjekvarteren” i storstäderna. På morgonen måste gatsoparna (damer i vita hattar) städa undan drivor av visitkort från call-girls!!!  Även på telefonautomaterna!! --

Morgon i Sendai 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm

Ibland kan vi som sanna västerlänningar och hörandes till dess kultur?? –unna oss en stillsam protest!! Eller hur??

Sendai station 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm

Postat 2011-04-30 07:40 | Läst 10996 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#26. Stör inte “Satchmo"??!!! –med Hasselbladare på jazzkonsert!!! –å missat scoop!!

Du kan väl plåta lite på Armstrongs jazzkonsert ikväll!! –men stör honom??!! Kanske händer det nått?? Men --troligen tar vi inte in några bilder tidningen?? –it’s not such a big thing!! –sa kulturredaktör Otto Cantzler på Östgöten. Det säger lite om hur man såg på en stor kulturell händelse?? –i en liten lokal socialdemokratisk tidning på 50-talet!! --skicka den lille fotografen! Men juniorplåtis blev jätteglad, --inte störa = ingen blixt!! Hasselblad med f/2,8 80mm, Tri-X med långsoppa, --sitter som en smäck. Det var den 5 februari 1959, sporthallen i Linköping var inte fullsatt. Armstrong kommer in sist!!, -- med vit näsduk och trumpet i handen??!! --applåder ---lätta--- i publiken och jag sitter redo på golvet!! Vid den låga scenen.

Juniorplåtis 1959, Hasselblad 1000F, med sportsökare.

Fantastisk musik, jag gillade jazz och gör fortfarande, och jag kunde obehindrad lyssna-plåta!!?? Och inte störande!! --som enda fotograf hela konserten, tog en hel rulle 6x6, med Bladaren.

Trummy Young (trombone), Billy Kyle (piano) jazzar med Louis Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Satchmo svänger till. 1959. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Velma Middleton sjunger med Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Applåder?, --länge!, --inget extranummer!!, -- Satchmo svettas, å torkar sig med dyngblöt näsduk!! --jag följer med ned i omklädningsrummet!!. En dam tar av honom på överkroppen – blänkande svart, --ser det genom dörren!!. Han är ganska fet!! –sväller ut!!  TAR INGEN BILD---INTE STÖRA!!! Missar tidernas Armstrong-bild!! Scoop?!! Otto’s fel!! Näste dag la jag några bilder på Otto’s bord. Bra bilder grabben!!, --ja va liten i den mannens ögon, å de va jag kanske?? –utan tvekan. Men inga bilder kom in i tidningen!! Men va då!!?? --så här idag. Jag fick ju se och höra Armstrong på nära håll!!

Postat 2011-04-29 07:26 | Läst 13149 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 938 939 940 ... 944 Nästa