Att spegla det jag gillar.

Ännu ett steg i 'vårens framfart'..

***

Gick ett varv runt Gamla Stan i Stockholm igår, då med tanken att se om de första tärnorna har kommit, och då menar jag Fisktärnor.. Och det hade dom! Två individer Fisktärna kunde observeras vid Stockholms Ström, och det är nästan alltid här jag brukar se de första.. Tror att dom är rätt så punktliga dessutom, det är nu jag brukar se de första i månadsskiftet april/maj. Sen kan det dyka upp betydligt fler i sin passage mot norr.. Trevligt i alla fall! Och ett vårtecken med viss 'status' enligt mig!

Årets första tärna, med riggen på fullriggaren 'af Chapman' på Skeppsholmen, i bakgrunden..

     

**

Strandskata vid Riksdagshuset intill Norrström i Stockholm, har inte sett den på kanske tre veckor men igår visade den upp sig fint, där den/dom brukar vara. Har sett två individer i några år här, men i år har jag bara sett en hittills..

     

   

Allt fotat igår med Z50 + Z 180 - 600 mm. som med den kameran blir 270 - 900 mm. och översiktsbilderna med Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2024-04-28 22:00 | Läst 288 ggr. | Permalink
Kombon ser ut att fungera bra, tärnor är ju inte det enklaste iaf inte när de flyger. Har nog inte fått några tärnor på bild än i år, men det kommer nog. Fina bilder
Svar från ehrsa 2024-04-29 12:38
Hej! Peter. 'Kombon' ÄR bra, men har också 'förbättringspotential', gärna med en 'rappare' och nyare version av Z50! Objektivet har jag inget att anmärka på hittills! Min Z50 har brister i uppdateringsfrekvensen på EVF, den digitala sökaren hänger oftast inte med på flygande fågel.. fågeln 'tappas' av mig i sökaren, och jag måste kolla efter den med ögonen för att hitta tillbaks till den! Med 900 mm. inzoomat så blir bildvinkeln ännu snävare (jämfört med andra telen) och det blir ännu lättare att då tappa en fågel ur sökaren.. Så med en kamera med rappare AF och rappare uppdatering av sökarbilden i EVF:en är vad som skulle kunna förbättra det hela mycket!

Den programmerade yttre knappen (L-Fn) på objektivet där jag lagt in 'motivföljande fokus' är en stor förbättring, men begränsas av den lite slöa uppdateringen av sökaren, Känns som L-Fn knappen håller fokus även på flygande fågel, men tappas ändå rätt så snabbt eftersom fågeln ändå 'tappas' av begränsningen/uppdateringen på EVF:en och fågeln därmed förloras ur sökarbilden.. och liten bildvinkel med 900 mm. och så vidare.. Ingen kedja är starkare än sin 'svagaste länk' typ! Och här känns det som skärmen/EVF:en är den svagaste länken.. Tack!
Hälsn!
Fisktärnor är eleganta och roliga att fota tycker jag. Vid Hjälsta brukar de häcka och där har de också anlänt enligt Artportalen. jag har dock inte haft tid att åka dit eller så har vädret varit så oinspirerande att jag avstått. Strandskata mitt i Stockholm, det kände jag inte till.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-04-29 13:00
Hej Lena. Första tärnan är en sån där 'nyckelart' för våren tycker jag, den känns lite viktig att få se, som en bekräftelse på att även sommaren inte är så långt bort nu.. Tror att även detta par Fisktärnor häckar nånstans här runt Stockholms Ström, okänt var dock.. Det är i stort sett bara 3 veckor kvar nu så är Tornseglarna här.. c:a 20:e maj med tre dagar tidigare, eller tre dagar senare, beroende på en varm eller kall vår och insektstillgången i luften just då.. Det är ingen idé att säga att det är sommar om nu inte Tornseglarna har kommit, dom är alltid sist av våra flyttfåglar..

Strandskatorna har jag sett här i området kring Riksdagshuset i minst 5 år tillbaks och även fotat ibland. Nu vet jag inte om det hänt något med 'partnern' eller om han/hon ligger på ägg redan, men så kan det också vara, eller så är bara den här individen kvar.. sånt händer ju också! Om statsministern tittar ut från sin tjänstebostad nån gång så har han i alla fall en fin Strandskata att titta på på gräsmattan utanför Riksdagshuset då och då, och det visar på en rätt bra omgivning där ändå, kanske nån enstaka häger dessutom, den kan också stå just där ibland.. Tack! Hälsn!
Du behöver ingen vanlig almanacka, det räcker att ha några fågelarter inprickade som ledstjärna för vilket datum det är ungefär. Strandskator är experter på att anpassa sig till olika miljöer..Dom är eleganta dom där tärnorna..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-04-29 22:19
Hej! Gunte. He he, ja det stämmer i stort.. Bättre att hålla koll på fåglarna och lite almanacka för att se att dom är punktliga eller ej.. och förvånansvärt ofta är dom det, vilket är kul! Tärnan här gick jag på 'känslan' att dom borde vara här nu, ofta är det just när det är en lite kylig period även om solen kan visa sig lite.. Och jag gick här två dagar innan och då fanns det inga tärnor här, men det var ändå dags var känslan och 'si'.. Om c:a tre veckor så är det sommar här.. Den 20:e maj är normala datumet för Tornseglarna här, men kan komma tre dagar tidigare om våren nu förblir varm! Eller så kommer dom tre dagar senare om våren fortsätter vara extra kall.. Och då är det mängden insekter i luften som styr dom, är det för lite så svälter dom och blir försenade, och tvärtom ifall våren blir varm framöver.. Tornseglarna är dom sist anlända flyttfåglarna till Sverige och som bekräftar att sommaren är här.. Så nu är det bara tre veckor kvar så kan du ta 'sommarsemester'! Innan dess kan det bara bli 'vårutflykter'.. Bara så du vet! 😎 Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Jag vet din förkärlek för tärnorna, så nu kan det bara bli bättre - våren har kommit till norr. Vi har 17 + grader nu i Roskilde. De näste dagen kan vi komma upp i 21-22 grader! Min skoter är redo för imorgon och jag ser fram emot den som ett litet barn. Jag har inte varit ute sedan november !
Du får många bra bilder med ditt nya objektiv.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-04-29 22:44
Hej! Erik. Ja, tärnor är fina fåglar, och mycket graciösa i sitt sätt att flyga, de ser ut som om de inte väger nånting, lite som fjärilar.. Dessutom väldigt 'självsäkra' också och kan vara 'kaxiga' mot större fåglar om det behövs! Vi har haft +16° idag och en hel del sol, imorgon blir det ännu lite bättre tydligen.. Äntligen kan man säga, våren har varit 'knepig' här, men nu vänder det nog! Om tre veckor så har vi kanske 'sommar' här, då beräknas Tornseglarna komma, om inte våren blir för 'knepig' då kan dom bli ett par dagar försenade.. Det måste finnas tillräckligt med insekter i luften för att dom inte ska svälta, det är det som avgör exakt dag, men det normala är 20:e maj för dom, här hos mig men tidigare hos dig så klart! Tornseglarna är den sista 'flyttfågelarten' som kommer hit, då är alla här, och sommaren blir då 'bekräftad' fullt ut! Vad roligt att du kan ta ut din skoter nu, jag gläds verkligen med dig! Kör försiktigt och bara njut! Glöm inte att ta några bilder bara! Och mitt nya Z telezoom är fantastiskt bra, klart över förväntan! 900 mm. i brännvidd är inte så dumt.. Trodde det skulle bli lite konstigt med så lång brännvidd, men det blev det inte alls, det blev bara bra! Tack! Hilsen!
Åh! fisktärnor, de är kul! Åkte igår förbi platsen där jag brukar fotografera dem för att kolla in blomsterprakten vid havsängarna. Får ta det en annan gång. Snygga bilder!
Svar från ehrsa 2024-05-01 17:28
Hej! Stefan. Gillar också tärnor, lite extra mycket.. De är så graciösa när de flyger fram, men lite knepiga att följa som fotograf, och det blir inte lättare när man har 900 mm. brännvidd.. Men lyckas man så blir det ändå rätt så bra! Den känns fin att få återse igen i dessa vårtider, den verkar vara rätt så punktlig dessutom utan att jag har några exakta datum på den.. Och nu är det bara 3 veckor kvar så är sommaren (Tornseglarna) här (20:e maj) och bekräftar som sista flyttfågelart detta! Men kan komma några få dagar tidigare om våren förblir varm, eller tvärtom om våren åter blir kall.. Det gäller att det finns tillräckligt med insekter i luften! Tack!
Hälsn!