Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6633 // Udda pryltest!

Jag har några äldre objektiv som mest bara ligger, och det känns litet fel, så jag skall ta några bilder med ett av de här objektiven! Innehållet i objektivet bör vara Zeiss, eller i alla fall tillverkat av Jena-maskiner! Objektivuträkningen gjordes på 1930-talet! Och det är en enkel antireflexbehandling på objektivet!

.

Testade nyss objektivet på en X-E1 för att se så det i stort sett funkade! Och det gjorde det!

.

Så nu blir det några färgbilder via Leica M6! Förhoppningsvis får bilderna litet av ett 1930-tals stuk,  även tack vare den utgångna färgfilmen jag använder!  ;)
Som sagt, pryltest! Med litet historia! :)

/Bengan

Postat 2024-05-14 07:09 | Läst 44 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6632 // Inga nyheter precis! Men vad e det som e riktiga nyheter egentligen! ;)

Med andra ord, Back to Basic igen! Jag fotade digitalt i helgen, mycket praktiskt då man snabbt vill få se resultatet! (Och direkt visa upp bilder för andra) Men nu återgång till det analoga ett tag! Fast iPhonen den tar jag till för det livsnödvändiga, typ blogg! ;)
Och skall försöka åka till Södertälje i veckan för att lämna en färgfilm till framkallning! (Eller så blir det veckan därpå jag åker in)

Som sagt, analogt ett tag framöver, för jag tycker det blir mer känsla och njutning runt själva fotograferingen med det analoga! :)
Och så blir det mer Slow Photography, ingen nackdel det heller! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-05-13 09:23 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6632 // Ripasso fram till Amarone och en del annat i helgen!

Tiden går fort när man har trevligt och kul! Helgen gick fort alltså! Fast helgen startade tidigare, det va ju en klämdag innan! Vi tog Regionaltåget in till sta'n, lugnt, tyst med en restid på dryga trettio minuter! Startade med en fika på Vetekatten, sedan en promenad upp till till Al Dente på Alströmergatan för vinprovning!

.

Mycket smakprov av annat under vinprovningen! Det hjälper till att förstå dofter och olika smaker! Smaker och dofter i vin är inga enkla grejer!

.

Kortfattat är det här vad det hela handlar om! Och jag vill varmt rekommendera den här vinprovningen, så ta med några kompisar och ni kommer att få några mycket spännande och intressanta timmar om ni vill lära er litet extra om olika viner och smaker/dofter!

.

Jag hittade även ett intressant litet fik några kvarter bort, som vi skall besöka vid ett annat tillfälle!

.

Visade även upp min bild som jag tog på 1960-talet! Bilden sitter inne på Göthe-Institutet! Vi bara råkade gå förbi institutet! ;)

.

Försökte mig även på gatufoto någon minut, men det skall man göra ensam, för jag upptäcktes direkt!
Nära fotat i alla fall, men inte så mycket mer!

Så nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-05-12 13:32 | Läst 357 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6700 // Alla blir saliga på sin fason! Fota via datorn! :)

Så kan man nog sammanfatta fotografin i dag! Det är som en religion på något sätt, man tror på sin grej! Jag själv tror, just nu i alla fall, på att fota med film! Det blir även så att slutmålet, bilden, inte är det helt primära, utan resan dit, själva fotograferandet, blir intressant och spännande tack vare den analoga kameran! :) Så det här känns bra, mycket bra! 

Det som tar mer tid är också framkallningen! (Jag får hjälp av en god vän i Södertälje med färgfilmsframkallningen och jag vet att Crimson kan göra det här snabbare) Men det är ofta inget akut med att framkalla och så är det trevligt att få lämna över filmen IRL vid en fotofika!
Och jag kör vidare med min Leica M6 och med utgången färgfilm! Det blir även en del trevliga och igenkännande handgrepp när jag laddar och använder film! Mycket värt även det!

.

Vad gäller bilden här ovan på cyklisten, så är det en annan typ av fotografi! Man skriver in sina bildönskemål på datorn hur bilden skall vara, och så får man en bild utan att behöva vänta! Jag ändrade bilden till svartvitt i PS, jag tycker gatufoto blir bäst i svartvitt! Man kan även ändra i promten!

.

Det finns massor av grejer på nätert om man inte vill vänta på filmframkallning! Här är ett program!

.

Det finns såklart även hjälpmedel för naturbilder och fågelbilder! Funkar bra det med! Så man behövar inte  vara ute i naturen och fota fåglar längre! Det e bara en gammaldags ute och IRL-teknik! ;)

/Bengan

 

Postat 2024-05-09 07:43 | Läst 1143 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6699 // Det analoga ligger som ett spöke över den digitala fotografin! Eller som en våt filt! ;)

Kåseberga, se'n kväll!  Kodachrome! På fri hand! De ni! :)

Fick frågan i förra veckan igen! Och jag har fått frågan förut! Ni har säkert också fått frågan! "Varför inte fota med film i stället då?"
Alltså, jag hade suttit och pratat fotografi med en "nybörjare" i fotografi och jag berättade om hur jag fotade, och hur jag har fotat och att jag blandar analogt med digitalt i många fall försöker härma analog fotografi i mina digitala bilder!

Så jag säger att vissa filmsimuleringar ger ett spännade och intressant tillägg i en digital bild! Det blir som bilder såg ut förr, fotograferade med Velvia tex! Och jag berättar att jag fotade med digital Tri-X för ett tag sedan! Efter mitt eget simuleringsrecept! :) Och jag berättade även om dagens höga filmpriser och att det tar tid och är dyrt att framkalla, tex. färgfilm, för att frågaren skulle förstå mitt analoghärmandet!
Men kände ändå att det va ganska mycket vattentrampande! ;)

Så vid närmare eftertanke, de e bra att göra så ibland, att tänka efter alltså, så är det nog så att den analoga fotografin är speciell, och det är därför vi härmar den på olika sätt i det nya digitala! Varför skulle man annars härma det analoga, om den inte va speciellt?

Så det va en himla bra fråga jag fick,  "Varför inte fota med film i stället då?"  :)

/Bengan

Ps. Så man kanske skall låta den digitala fotografin stå på sina egna ben, utan att härma något tidigare! Eller?

Postat 2024-05-07 08:56 | Läst 912 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 1327 Nästa