Litet om fotografi och vardagen

Mitt barndoms torg var fullt av liv

Inlagt 2012-11-09 15:09 | Läst 3739 ggr. | Permalink
Nästan lite öststatskänsla över bilderna.
Verkar som om det mesta utanför köpcentra och citykärnor går den här vägen. Lite tragiskt med tanke på vilken stolthet som ofta fanns i olika områden tidigare. På landet ser det likadant ut, Åmotfors där jag tillbringade mycket tid från min barndom och senare när mina föräldrar flyttade dit på ålderns höst har gått samma öde till mötes liksom stora delar av Sverige. Från att ha varit ett levande litet samhälle med folk och all service och butiker man behövde är i stort sett bara Konsum kvar plus någon Pizzeria som går i konkurs med jämna mellanrum. När jag var liten fanns tre välmående krogar i byn plus en mängd affärer. Invånarantalet var ungefär det samma, men man umgicks och stödde de lokala näringarna, idag gör man varken eller verkar det som.
-affe
Svar från präntare 2012-11-10 10:58
Hej Alf
Östadskänsla, man tackar.
Jag kan bara instämma i det du säger. Det är sorgligt för att inte säga bedrövligt, men kanske är det en naturlig utveckling i det ekonomiska system vi lever under?
/Hans-Åke
Ja vad säger man... vi som upplevt förortens forna glans med liv och rörelse gråter, vad hände? Varför?
Dokumentera mera !!
Svar från präntare 2012-11-10 10:54
Tack Lennart
Håller med dig man gråter inombords och känner saknad.
Absolut, kommer jag fortsätta dokumentera.
/Hans-Åke
Du lyckas verkligen förmedla känslan av ödslighet och en ny tid, vad är det som har gjort att det blev så här och kan vi göra någonting åt utvecklingen?
Råcksta precis som många av våra förorter byggdes för människor i industrisamhället. Dagens samhälle kan väl nästan betraktas som postindustriellt, de som från början flyttade till Råcksta har slutat arbeta, barnen har flyttat och en annan grupp flyttar in när lägenheter töms.
Det pågår planering för upprustning av förorterna och då vore det naturligtvis bra om vi kan få en ny generation barnfamiljer att flytta in igen, att börja om en gång till.
Fortsätt att dokumentera du gör det så bra.
Turbo56 2012-11-10 13:34
Skall vi hoppas på solidaritet och omtanke eller kanske omtanke blir en lyx.
Svar från präntare 2012-11-17 14:22
Tack Stefan
Kände en stor förundran och ett sting av sorg då jag åtrervände och fann hur tomt och tyst torget var. Då jag växte upp så var det naturlig knutpunkt för människor som levde i förorten Råcksta. Där fanns också ett flertal butiker idag finns där en.Som du säger är det väl att vi befinner oss i en post industriell era. För att inte säga en post kapitalistik era också. Vad kommer därefter kan man undra?
/Hans-Åke