Lite prylar, lite text och alltid bilder

Huka er gubbar och kärringar, för nu laddar han om!

Jag vet inte i vilket sammanhang den gamle sossepampen Erlander uttalade citatet i rubriken, men det är en utmärkt rubrik för ett blogginlägg med massor av bilder. En del hävdar att man inte ska visa för många bilder i taget, eller skriva långa blogginlägg, och de får härmed se sig som varnade.

Som vanligt måste ni klicka på bilderna för att se dem i större format och mycket bättre :)

Fyrisån

Ni som följer min blogg vet att jag har något slags pågående projekt att fotografera min dagliga miljö, och det fortsatte idag. Tidigare har det vara några enstaka bilder jag tagit på väg till lämplig busshållplats, men idag gick jag hela vägen hem (det är inte mer än några kilometer) vilket resulterade i fler bilder. Bilden av Fyrisån i bilden ovan togs något hundratal meter från kontoret.

S:t Eriks Torg och Saluhallen

Jag tog inte direkt närmsta vägen hem (vilket jag tror är runt tre kilometer), utan svamlade runt ganska mycket så det tog nästan två timmar inann jag var hemma. Eftersom det nu är "vår" hade jag utrustat mig med mina sommarskor, som är av en typ som kallas barfotaskor (jättetunn och följsam sula) vilket gjorde att det ganska fort började kännas att jag inte var van, men inte klagar jag för det!

Om ni tittar noga i bilden kan ni se att det redan på sena eftermiddagen spökar i Uppsala.

Snärkes Nation

Jag har snart bott i Uppsala ett halvt sekel, och ändå finns det så mycket jag aldrig sett och än mindre fotograferat i min födelse- och hemstad. Innergården i bilden ovan har jag t.ex. aldrig varit på tidigare, men jag har dock besökt Snärkes Nation (som har fått en väldans massa torn tycker jag det ser ut som) många gånger. Minnena från de besöken är i de flesta fall minst sagt luddiga ...

Göteborgs Nation till höger, och nåt annat hus i förgrunden

På samma gård hittade jag ett hus jag aldrig sett förut, och det ser inte nybyggt ut så att det skulle vara av den anledningen. Jag vet inte hur jag kan ha undgått det, och jag har ingen aning om vad det används till. Den här bilden klassar jag som naturfoto då den där bruna klumpen nere till höger (syns bäst vid förstoring) är en ganska oblyg hare som satt och betraktade mig när jag plåtade.

Uppsala Universitet

Det här huset vet jag förstås vad det är, och bilden visar "back-stage" av universitetsaulan. All blandning av ljus ger en ganska spöklik känsla tycker jag :)

"Befrielsen" av Olof Hellström, 1978

Vrider man sig 90 grader åt höger från den förra bilden får man se skulpturen "Befrielsen" av Uppsalakonstnären Olof Hellström. Platsen är Martin Luther Kings Plan, och skulpturen uppfördes 1978.  Till höger och utanför bild huserar Uppsala Fotografiska Sällskap som ofta har evenemang på just platsen där bilden togs.

Jag tycker det är en mycket bra skulptur, och när jag postade den i FB-gruppen "Du vet att du är från Uppsala" fick jag en kommentar från Olof Hellströms dotter Lis, som länkade till en film hon gjort om sin far. Hon tipsade också om att hon ska ha en utställning på Östra Ågatan 67 i samma miljö som sin far. Kan nog vara både se- och fotograferingsvärt.

Meh... det är ju samma bild som ovanför (fast med borttappad färg)

I den första bilden av skulpturen tycker jag det är färgerna som tar överhanden (på gott och ont).  Det är snyggt, men det är inte en bild av skulpturen. När man tar bort färgen blir det mycket bättre tycker jag (för just det här motivet). Fast nu var det ju inte färg vs svartvitt det här blogginlägget handlade om, så låt oss vandra vidare.

Orangeriet

Jag hamnade i Botaniska Trädgården efter ytterligare stånkande, och där hittade jag ännu en miljö jag inte sett. Om någon skulle visat mig bilden ovan innan idag hade jag inte haft en aning om att den ens var fotograferad i Uppsala. Hur jag undgått det vet jag inte ...

Ett jättestort hus där Mundebo en gång bott

Slottet har dock inte undgått mig tidigare (och knappast någon annan heller), och det var någon på Fejjan som kommenterade den här bilden med att det är snyggare på bild än i verkligheten. Jag är lite böjd att hålla med, då det sällan känns lika maffigt när man står bredvid det (eller står någonstans och tittar upp på det). Jag har ingen aning om varför det är så ...

Norbyvägen 46 C

Vad är nu detta? Ett nytt tråkigt bostadshus efter alla dessa gamla fina. Mjo, så småningom hamnade jag här och det här var den sista bilden jag tog under min långpromenad . De här husen är kanske inte jättevackra, men de är helt nya och ersätter en ganska trist miljö där det tidigare varit en fritidsgård, och därefter kommundelsnämnd. De vita strecken nere till vänster är en vinglande cyklist och en minde vinglande dylik :)

Vet inte om det är så många som orkade genom allt detta, men jag tackar er som eventuellt gjorde det för visat intresse. När promenaden är lång blir bloggen lång liksom :)

Ha det gott!

Inlagt 2014-03-15 00:47 | Läst 22449 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tage berättade en Värmlandshistoria i Hylands hörna 1962 (?), där de numera bevingade orden utgjorde poängen.

/ mvh FiCa1
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-15 01:12
Tack för klargörandet :)
Vilka fina skymningsbilder! När det gäller bilden på skulpturen, så tycker jag visst att färgversionen är en bild på skulpturen.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:44
Tack Ernst Göran! Ja, det är ju en smaksak vilken som är bäst :)
Härliga bilder!!
Ha en fin dag!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:45
Tack Heléne :)
Sista bilden är alltså fulla spöken på cyklar? Många spöken i Uppsala. =)
Bra skrivet och mycket härliga bilder.

//Johanna
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:46
Tack Johanna!

Jag tror inte spökena på den bilden var fulla (det var ännu ganska tidigt på fredagkvällen), men bilden är tagen efter en ganska seg uppförsbacke som kan få vem som helst att vingla :)
Det finns mycket vackert att fota i Uppsala, jag gillar skarpt de motiv du hittat här!!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:48
Tack, och visst finns det mycket att fotografera. Jag hittar något nytt varje gång jag är ute och letar, fast jag bott här nästan hela livet :)
Jag gillar långa inlägg med många bilder. Trevligare att läsa än inlägg med bara en bil och knappt någon text. Många fina bilder med härlig "blå timme" verkar finnas mycket att se i Uppsala. Ingen debatt om färg kontra svartvitt men här förvånade jag mig själv genom att tycka bäst om den svartvita bilden, bag som oftast hävdar att livet är i färg.
Erlanders historieberättande i Hylands hörna gick väl till historien, han överraskade verkligen med den. Minns det programmet än trots att det gått så många år.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:49
Det programmet var väl lite före min tid, men jag har svaga minnen av det.

Den blå timmen är trevlig för fotografering i alla miljöer.
Snyggt Anders, bild 5 är ruskigt bra, röda ljuset från bilen eller vad det nu var höjde bilden. Bild 8 är jävligt tjusig den med =)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:49
Tackar, och visst är det en bil (eller flera egentligen).
Jag trodde ni var hyfsat allmänbildade i Uppsala. En lundabloggare hade känt till citatet ... Men så låg också Erlande i Lund och inte i Uppsala. ;)

Det speciella med historieberättandet var att statsmininstrar, inklusive Erlander, dessförinnan inte hade varit särskilt folkliga.

Kul att du har blogg- och fotoinspiration :)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:50
Vi håller inte rätt på gamla överliggare från Lund häruppe :)
Strålande återanvändning av Erlanders oneliner. Bloggrubriken fick mej att höja på ögonbrynen redan när jag såg den i bloggrollen här på Fotosidan :)
Trevlig samling skymningsbilder. Gillade att det var en lite längre serie nedslag från din promenad och allra bäst gillade jag den svartvita rutan på på Hellströms skulptur. Jag har varit i Uppsala en enda gång, på besök när lillebror pluggade där. Minns att jag traskade runt med en Rolleicord III och besökte både slottet, domkyrkan och en torgmarknad men jag har noll minne av motiven som fastnade på bild.

Ha en fin söndag!
/L
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-17 19:51
Då kanske det är dags för ett nytt besök här :)

Jag tycker nog också bäst om den svartvita bilden av skulpturen, eller möjligen den på slottet.