Lite prylar, lite text och alltid bilder

Gatufoto eller turistbilder?

Någon (jag tror det var Bengan) skrev att gatufotopoolen här på FS nu för tiden mest innehåller turistbilder.  Jag har själv bidragit till detta genom att ladda upp bilden nedan till den poolen :)

Gamla Torget i Uppsala

Det är svårt, det här med gatufoto. Alla som ägnar sig åt det har sin tolkning av vad det innebär, och många förkastar allt som inte följer just deras tolkning. Kan exempelvis en bild med en massa cyklar och suddig bakgrund vara gatofotgrafi?

Gångfartsområde - något som få bilister och cyklister vet vad det innebär

Nä, förmodligen är det för få människor i bilden (åtminstone skarpa dylika) för att puritanerna skulle godkänna den bilden. Ingen idé att ladda upp den i GF-poolen alltså.

Forsa Hembageri

Bilden ovan innehåller både människor och gata, men den är inte speciellt intressant så den tänker jag heller inte ladda upp till poolen. Bilden har dock ett dokumentärt syfte - att visa hur det ser ut vid det anrika Forsa Hembageri som nyligen flyttat tillbaks till nyrenoverade lokaler. (Jag tog den för att lägga upp i min Facebookgrupp Uppsala med omnejd.)

Uppsala Centralstation

Bilden från centralstationen är tagen inomhus, men i och med att en centralstation nog får räknas till det offentliga rummet klassar i alla fall jag den som gatufoto :)

Mäklarmoppe

Bilden av mäklaren på moped blev tyvärr inte som jag ville. Jag såg att den kostymklädde mannen låste dörren till lokalen och satte sig på elmoppen och tänkte vänta in att han åkte förbi mig (förutsatt att han skulle åt mitt håll och det skulle han). Tyvärr verkade han (eller kanske snarare moppen) drabbats av något tekniskt problem då han bara körde ett par varv runt cykelstället, låste upp lokalen och körde in mopeden igen ...

Vad tycker ni? Är det så himla noga med alla dessa fåniga regler för vilka bilder som kan räknas som gatufoto (eller naturfoto, sportfoto, kattjävelfoto etcetera)?

Inlagt 2014-09-17 19:04 | Läst 14167 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Reglerna för kattjävelfoto är glasklara, det måste vara en jävla katt med i bilden ;-)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-17 19:12
Nu tycker jag du är lite väl kinkig ;)
Jag har funderat på att fotografera olika gator rakt ned i asfalten och klassa som gatufoto.
Det blir nog inte godkänt ;-)
Den första bilden är humoristisk och helt klart gatufoto.
Man fotograferar det man vill fotografera, och förhoppningsvis gör man det på sitt eget sätt. De som vill sätta begränsningar på sitt eget hobbyutövande är naturligtvis välkomna att göra det.
Tror det är lite av problemet när man gör om något som ursprungligen var mer ett förhållningssätt till fotograferandet, alltså folk som gick runt och dokumenterade människor och händelser i största allmänhet, till att bli en genre. Jag har alltid haft knepigt med alla dessa regelverk runt själva begreppet. Däremot förstår jag ju anledningen till att exempelvis gf poolen måste ha det, skulle nog bli vilda western annars, eller möjligen mellan östern. ;)
-affe
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-17 21:41
Problemet med poolen (som jag ser det) är att definitionen är väl snäv, samtidigt som just alla "turistbilder" och ryggfoton passerar utan problem. Den enda av mina bilder här jag tycker passar är just den första, även om de andra (utom skyltbilden) skulle fungera enligt reglerna. Jag har alltså också själv något slags kriterier för vad som är gatufoto, även om de är svårdefinierade :)
alf109 2014-09-17 21:48
Jo jag håller med, många ryggtavlor på övergångsställen blir det. Om man tittar på det som traditionellt fotograferats av sk gatufotografer finns också ofta ett socialt berättande vilket man sällan ser i dag. Genren har förvandlats mycket till någon sorts "snubbelfoto" med snitsiga kompositioner.
Gillar den första riktigt mycket! Hils, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-17 21:47
Tack, LO! Det är den enda bilden som är något att ha tycker jag ...
Den första är gatufoto.... men de som är med och plåtar på bilden tar turistfoto... :) Sicken kombo!! :) Du skulle kanske starta poolen "Kombofoto" :)
Det här ämnet har ju som sagt avhandlats i det oändliga och så lär det fortsätta. Men visst, samtidigt är det lite kul att älta saken fram och tillbaka ;-)

När jag själv grubblar på det så hamnar jag någonstans i att det måste finnas en "händelse" (hittar inget bättre ord just nu) som blir ett naturligt fokus i bilden. Det kan vara väldigt subtilt som en blick eller en känsla som förmedlas. Men det kan såklart också vara väldigt tydligt.

Många nybörjarbilder innehåller ingen händelse som drar till sig betraktarens uppmärksamhet. Jag tycker exempelvis skillnaden ses mellan din översta bild och de andra.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-18 10:07
Så är det, och som jag skrev är det bara den första av de här bilderna som egentligen håller i sammanhanget.
Gör en snabbanalys av Bressons bilder på Google. Där kan man väldigt tydligt se hur han jobbade med händelser som han sedan förstärkte genom komposition och att vara medveten om bakgrunden:

http://tinyurl.com/qxwdf4w
För mig kan alla bilder fungera som GF. Men för att få till en händelse vill jag byta ut rubrikerna.
Ex.U-a Centralstation...till "några lämnar...men tänker återkomma...". Att enbart använda en plats
som rubrik, då lutar det mer åt Cityscapes...tycker jag.
Ryggfoton helt ok tycker jag...visar ju folk i allmänhet...o inte bara Pelle o Stina.
Gäller det barn tycker jag detta är att föredra. /ulla
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-18 10:09
Jag tycker inte att bilder ska behöva en rubrik för att fungera, och ryggfoton fungerar mycket sällan ...
Hm, håller med till en del...bättre utan rubrik än att skriva ut platsen, när det gäller gf./ulla
Om det är så krångliga regler för gatufoto så tror jag att jag inte ens gör ett försök med det, håller mig till semesterbilder. Semester är kul! ;) Fast kattjävelfoto löt lite kul också, får ta och skaffa mig en sådan för katter jag träffar på vid resor går väl under kriteriet semesterbilder då.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-09-18 15:44
Man kan vara lite anarkistisk och strunta i reglerna också :)