Lite prylar, lite text och alltid bilder

Att "fotografera" med mobiltelefonen

Det är somliga som hävdar att mobiltelefonen inte är någon riktig kamera, och det får man förstås tycka vad man vill om. Vad min smartfon definitivt är, är en väldigt praktisk fjärrkontroll till min "riktiga" kamera (en Sony A6000). Tack vare att jag får upp kamerans sökarbild i telefonen och kan ändra alla inställningar är det lätt att ta bilder som annars kan vara besvärliga att få till - i det här fallet ett självporträtt med kort skärpedjup.

Dessutom får jag direkt över en kopia av bilden till telefonen, som jag kan ladda upp till valfri social media eller annat.

AFE, fotograferad med Sony A6000 coh Sony 50 mm f/1,8 på f/2. Belysning från fönster.

Tyvärr har inte alla systemkameror denna möjlighet, och t.ex. Nikon ligger klart efter i hur enkelt det är att använda en smartfon för att styra kameran. Det blir dock hela tiden bättre, och jag vet i alla fall att jag inte kommer att köpa fler systemkameror som saknar denna möjlighet!

Ha det gott!

Inlagt 2015-09-30 17:56 | Läst 9663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
På min lilla Sony kan jag vinkla skärmen till "Selfie" läge :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2015-09-30 22:16
Det finns på en del kameror med större sensor också, men jag skulle inte kunna se att skärpan sitter rätt med en sådan. Fördelen med att styra från min smartfon är att jag kan välja exakt var fokus ska sitta.
En jädrigt bra bild, dvs om man inte kan vinkla skärmen till selfieläge.
Men klart att det är riktig kamera som sitter i mobilen - se min blogg här: http://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/en-kamera-ar-en-kamera-ar.htm
Har inte tänkt på wififunktionen, har det på m in Oly M1. Prövade nu, helt suveränt.
Hälsningar//GöranR.
Bättre kan det väl inte blir än detta så fina porträtt.
Jag tycker inte det känns som fotografera när jag håller mobilen - det är en annan historia -
men visst den tar fantastiska bilder.