Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ny brandvägg och Ny väska (igen)

Igår svamlade jag om att jag tycker att vi kanske inte ska ställa några kvalitetskrav på bilderna i bloggarna här på FS. För att förstärka det innehåller dagens inlägg två ganska trista och usla bilder :)

De som läst mina tidigare inlägg kanske minns att jag gått över från att använda ADSL till 4G, med ganska bra resultat. Enda nackdelen för min del är att trafikmängden är begränsad till 100 GB de senaste 30 dagarna, vilket går rätt snabbt att komma upp i om man använder streamingtjänster och dylikt.

Igår såg jag ett erbjudande från Telenor där man för 100:- extra i månaden får Fri Surf i deras 4G-abonnemang: "Du har en fri datamängd varje månad, vilket gör att du kan surfa hur mycket du vill, fakturan kommer ändå sluta på samma pris." Vad de inte nämner i den texten är att man visserligen får fri datamängd, men om man kommer över 85 GB de senaste 30 dagarna stryper de hastigheten till 90-talsnivå tills dess man kommit under 85 GB på 30 dagar. Strypningen görs endast under hög belastning, men mätningen fortsätter dygnet runt så om man tankar mycket har man konstant smalband mellan 16 och 24 trots att man betalar rätt mycket varje månad ...

Nåväl, mitt 4G levereras av Bredbandsbolaget, som har samma villkor som Telenor, och just nu ser jag ingen anledning att byta (alla är lika usla). Jag vill kunna ha koll på hur mycket data jag faktiskt förbrukat, och det går inte att göra via Bredbandsbolagets kundsidor ännu (och enligt supporten begränsar de heller inte hastigheten även om man toktankar innan det går). Den 4G-router jag har kan skicka mejl var femte eller tionde gigabyta, men jag vill har bättre koll, så jag bestämde mig för att bygga en egen router/brandvägg (pfSense).

Nätaggregatet gick inte i hålet, men fungerar ändå ...

Det är lite kul att installera brandväggar och annat som bygger på gamla textbaserade operativsystem - ingen mus och tangentbord vid den installationen inte :) Konfigurationen görs dock via webbläsare, så där är det modernt.

Första intrycket är att det fungerar bra, och jag kan se hur mycket trafik som gått de senaste 30 dagarna. Jag kan också installera en massa skoj för att hindra eller logga hur resten av familjen surfar :)

Ny väska!

Jag gillar väskor av alla de slag, och för ett par år sedan trodde jag att jag funnit den perfekta väskan för mina behov, men nu har jag en kamera med utbytbara objektiv och ibland vill jag ha med mig en dator. Jag beställde min gamla väskas storebror - Billingham Hadley Pro - samma väska men lite större och med bärhandtag. Funkar skitbra för de behov jag har just nu, så nu kanske jag kan hålla mig ett par år till :)

Liten väska och en lite större väska

Den lilla väskan kommer för övrigt hamna på annonsmarknaden, då jag tycker det är synd att den ska stå och damma igen på hyllan, så om du vill ha en inkörd billingham med lite fläckar och skav kan du hålla utkik efter den :)

Ni som läst så här långt tillhör förmodligen min trogna skara av följare, men om någon annan till äventyrs hängt med hit lovar jag att jag ska försöka göra lite roligare bilder i kommande inlägg :)

Inlagt 2013-02-22 22:04 | Läst 18743 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
När kommer väskan ut på marknaden?;)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-02-22 22:54
Jag ska sanera den lite först (tvätta med tvål och vatten) så den ser lite roligare ut, men det lär nog bli i helgen. Du kan nog dock inte räkna med något brakpris då jag helst inte säljer något för under en lusentapp ;)
Nisse.E 2013-02-22 23:13
En lussleten lapp låter inte så mycket. En tusenlapp desto mer;) Aja får helt enkelt hålla ett öga på marknaden. Ha en trevlig helg!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-02-25 23:08
Det börjar närma sig - nu är den rengjord (med enbart ljummet vatten som sig bör), så den borde se fin ut snart :)
Trista och usla bilder; själv tycker jag att bilderna i inlägget inte är TILLRÄCKLIGT usla ändå. Möjligen är den första GANSKA trist, men helt säkert är det inte. Texten sedan... jag vet inte riktigt vad som har sagts om texterna i inläggen och vad som gäller för dem, men nog låter du sakkunnig och trovärdig! Och kameraväskor; som du vet är de ett stort bekymmer för mig, letar efter en lämplig för D600 men det är svårt.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-02-25 23:10
Jag har med både den lille och den store väskan på lördag, så kan du ju kolla vilken storlek som passar bäst - även om du inte tycker just Billingham är nåt för dig :)
Apropå bild 1. Har du försökt med de tre V:na? ;-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-02-25 23:09
Det känner jag inte till, men jag antar att det har att göra med att passa in prylen där den inte passar? Nu har jag bytt till ett mindre nätaggregat som passade i vilket fall, så jag slipper köra nerkabbat :)
hlse 2013-02-26 20:56
Det är nåt vi kört med för att få kanalisation att passa ihop på jobbet till telekablar. Vilja, Våld och Vaselin.
Det är vad man får ta till när inget annat går...