Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det är synd om människorna

Strindberg skrev att det är synd om människorna, och jag är böjd att hålla med. Särskilt synd tycker jag om de människor som äger Canon- och Nikonkameror av modellerna 5D MkII respektive D700. I år har dessa modeller uppgraderats till MkIII och D800, och det ställer till det för de stackarna som äger de tidigare kamerorna.

Nikons D700 var inte speciellt högupplöst, utan sålde på att den hade samma byggkvalitet och sensor som storebror D3, men till ett mycket lägre pris och i ett mindre kamerahus. Med batterigrepp blev den nästan lika snabb som D3, och är en kamera som fungerar utmärkt för fotografering som kräver hög seriebildsfrekvens.

Willy Korir, winner of Stockholm Marathon 2008

Willy Korir med nummer 2 vann Stockholm Marathon 2008 och fotograferades med Nikon D3 och 300/2,8

Canon EOS 5D MkII blev snabbt populär bland bildjournalister, porträtt- och modefotografer, filmare och många andra tack vare sin höga upplösning på 21 miljoner pixlar, och möjligheten att filma med förhållandevis hög kvalitet (i synnerhet i dåligt ljus). Den är dock inte lika snabb som proffshusen och inte vädertätad, och lämpar sig nog bäst för lite lugnare fotografering.

Min mor Aila

Min mor Aila fotograferade jag 2005 med en Canon EOS 20D och 70-200/4L

Många av Nikonägarna hoppades på att den nya D800 skulle vara mer lik D4, d.v.s. med snabb serietagning, filmfunktion och inte så förskräckligt många pixlar. I stället fick de en kamera med 36 MP och långsam serietagning (i småbildsläge), och en variant utan lågpassfilter som lämpar sig bäst för fotografering under väl kontrollerade former. Alltså en kamera som är mer lik Canons 5D MkII i konceptet än D700. Nu är det förstås ändå många Nikonfantaster som glatt hävdar att Canons nya kamera är värdelös eftersom den har så få pixlar. En del av dessa fantaster tyckte nog att det var fullständigt onödigt med fler än 12 MP när 5D MkII kom :)

Canonägarna å sin sida hoppades i många fall på en mycket mer högupplöst variant (det ryktades om upp till 45 MP), men fick en kamera med nästan samma upplösning som MkII, men snabbare och mer lik Canons proffshus i funktioner och byggkvalitet. Ungefär som D700 var när den kom. Dessutom blev Mk III rätt mycket dyrare än Mk II var vid säljstart, och några tusenlappar dyrare än D800. Naturligtvis har Canon också fanboys som är snabba att påpeka för Nikonägarna att de nu minsann fått en kamera som är mycket vettigare än D800, eftersom 36 MP ändå inte gör så stor skillnad, kräver inköp av ny dator och förmodligen också luktar illa.

Enklast vore kanske om de Canon- och Nikonägare som är missnöjda med respektive företags uppgradering bytte utrustning med varandra ...

Själv nöjer jag mig än så länge med de 12 MP jag får ut från min D3 och X100 :)

2009 tog jag den här bilden av mig själv i badrummet. Vilken utrustning jag använt kan ni nog se :)

De sura gubbarna jag skrev om i mitt förra inlägg jublar förstås inombords över dessa nya kameror, eftersom de nu fått nya möjligheter att ondgöra sig över allt och alla :)

Inlagt 2012-03-02 19:51 | Läst 8441 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tummen upp för ditt inlägg :)
Det är bara ta fram popcornen, luta sig tillbaka och läsa kommentar efter kommentar :D
Har förhoppningsvis fått tag på, inte mindre än två stycken, Nikon FM2, där vore det trevligt med en sådan kompakt sak. Är du nöjd med den? Är det något man kan få tag på här i Sverige, är ju inget jag sett på Cyberphoto eller Scandinavianphoto när jag kikat på objektiv tidigare.
Trevlig helg!
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-02 20:14
Det går inte att få tag på nya 45/2,8P. Jag köpte mitt av en annan medlem på Fotosidan som annonserade här. De finns ibland på eBay, men är oftast ganska dyra om de är i fint skick. Jag betalade 2500:- för mitt har jag för mig, och det var klart billigare än eBay. Jag vet inte om ojbektivet såldes löst alls, eller bara i paket med FM3 som det lanserades med.

Visst är det kul att läsa allt gnäll om nya kameror, och påhopp på ägarna av fel märke? :)
Mycket bra - och skrivet med känsla - din bild på din mor är grym!
Kan hålla med om att flera idag känner sig lite sådär .. själv visste jag inte ett dugg om att det skulle komma en mkIII men det är väl antagligen för att jag tittat på en mk II .. oavsett om man väljer Nikon eller Canon , mk II eller mk III så handlar det fortfarande om känsla och kärlek till bilden - och en önskan om tekniken ....

Ha en underbar helg.
//Glenn
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-02 21:34
Tack, Glenn!

En sak jag gillar med bilden av morsan är att den visar att det går att få fram rätt så mycket detaljer även med åtta megapixlar (förmodligen fler detaljer än morsan vill se) :)

Trevlig helg på dig också!
Den där 45:an verkar läcker. Skulle sitta bra på en FE4D (jag tillhör dem som menar att FM3a egentligen borde hetat FE3).
Svar från Anders F. Eriksson 2012-03-02 23:25
Den är rätt kul. Förmodligen är en modern 50/1,4 eller nåt mycket skarpare och så i mätningar, men bildresultaten blir helt ok. Misstänker dock att en D800 skulle avslöja en del av dess brister rätt så rejält :)

Bilden från min badrumsspegel går inte på nåt sätt att använda som referens för hur objektivet presterar p.g.a. den usla optiska kvaliteten i spegeln :)

Visst vore det kul med en liten enkel DSLR - en X-Pro1 fast spegelreflex och småbildssensor (lite som OM-D, men på riktigt ...). För några år sedan hade det varit otänkbart bland annat på grund av den extremt snabba utvecklingen, men nu är de flesta kameror "tillräckligt bra" och det skulle kanske gå att få volym på en sådan kamera.

Kameran skulle nog i så fall heta Nikon DE (DM är svårt om inte kameran görs helt manuell) om den skulle följa nåt slags namngivningsstandard :)
Det är inte kameran som gör en till fotograf utan det är fotograf som avgör om man får bra bilder eller inte :) Jag behåller min 7D som lär räcka några år till.