Lite prylar, lite text och alltid bilder

En liten promenad med Fuji X-Pro1

Idag var jag in på Uppsala Fotokompani för att köpa en ny putsduk (i 18% grå förstås), och då visade det sig att de fått in ytterligare ett objektiv till Fuji X-Pro1 - 18 mm f/2. Förra gången jag var där hade de bara 35:an inne, och jag var förstås lite nyfiken på vidvinkeln då den fått ganska blandad kritik på nätet.

Objektivet är klart mindre än 35/1,4 (vilket förstås inte är så konstigt), och kändes ungefär likadant vad gäller fokus- och bländarring. Vad gäller byggkvaliteten har jag alltså inget att klaga på.

Den mycket upptagne Hasse på UFK. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 1250, 1/600 sekund och f/2,8. Klicka här för att se bilden i full storlek.

Då Hasse inte hade tid att prata massa strunt om kameran och objektivet tyckte han att jag skulle gå ut och testa i stället, så jag dumpade D3:an och tog en liten promenad med Fujikameran i stället. Tog med 35:an också för att se hur den beter sig i lite bättre ljus än förra gången jag testade den.

Forumtorget. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1250 sekund och f/5,6. Klicka här för att se bilden i full storlek.

Fujis 18 mm (motsvarar 27 mm på småbild) har fått en del kritik för sin kant- och hörnskärpa, och där är jag beredd att hålla med. Det finns också en del CA i hörnen vilket förstås kan vara störande. För reportage- och gatufotografen är detta nog inget större problem, men det är nog inte den mest lämpade gluggen för exempelvis arkitekturbilder.

Lite korv till kvällsmat? Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/340s och f/4. Klicka här för att se bilden i full upplösning.

Något Fujikameran är väldans bra på är det dynamiska omfånget. Jag fotograferade i rå+jpg i och med att jag inte kommer överens med Silkypix (den råkonverterare Fuji levererar med kameran) och Lightroom förstår sig ännu inte på råfilerna från kameran. Trots jpg-formatet gick det bra att lyfta skuggorna utan att bränna ut högdagrarna i bilden helt.

En inte alltför välbesökt telefonkiosk. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1500s, f/2. Klicka här för en oförminskad bild.

Trots att 18 mm har vissa brister i hörn och kanter, så är den fullt användbar på full öppning, och riktigt skarp i de delar av bilden som oftast är viktigast. Jag är själv inte säker på om jag skulle välja den om jag köper en X-Pro1 dock, då jag gärna vill ha något vidvinkligare än 18 mm. Tyvärr är 18 mm det vidvinkligaste som fungerar med den optiska sökaren i Fujikameran, men med EVF:en går det förstås att använda vilket objektiv som helst.

Undrar om alla dessa cyklar verkligen är borta i morgon ... Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/680s och f/2. Fullstor bild här.

Efter att ha tagit några bilder med 18 mm bytte jag till 35:an i stället. Detta normalobjektiv har fått synnerligen goda omdömen i de tester jag läst, och jag håller med. Det är ett väldans bra objektiv, och klart värt de sex tusenlappar det kostar.

Till skillnad från övriga bilder i blogginlägget är denna beskuren. Detta för att den är tänkt att användas som bakgrund i min iPad :) Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/180s och f/5,6. Om du klickar på den här länken får du se bilden i en storlek som är gjord för att fungera som bakgrund i iPad3.

Jag nämnde att det dynamiska omfånget i den här kameran är bra, och konstigt vore annars med tanke på att den i grunden har samma sensor som sitter i bland andra Nikon D7000 och Sony NEX-5N. Bilden nedan är exponerad efter högdagrarna och sedan har jag lyft skuggorna i Lightroom. Resultatet hade förstås blivit bättre om jag utgått från en råfil, men även från en jpg går det utmärkt att göra rätt mycket med bilder från den sensorn. Det brus som blivit i skuggorna tycker jag inte är så hemskt trots att det är ganska mycket lyft.

Svavagallerian. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/2700s och f/5,6. Länk till en fullstor bild.

Jag körde med samma inställningar i kameran för alla bilder vad gäller bildstil, skärpning och brusreducering - allting på standardinställningar utom brusreduceringen som jag ställde ner till ett minimum. Ingen ytterligare brusreducering är gjord i efterbehandlingen.

Jag tänkte inte på att testa hur svartvitt blir direkt från kameran, men Lightroom 4 har en del presets för sånt som kan bli rätt bra.

Mot bolaget! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/350s och f/5,6. Gissa vad som händer om du klickar här.

35:an går förstås också att använda på full glugg, och med ett bättre resultat än 18 mm. Resultatet blir lite mjukt, vilket ibland är önskvärt men det går utmärkt att lägga på lite mer kontrast i efterhand som synes.

Gångfartsområden förstår sig vare sig fotgängare eller bilister sig på. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/950s och f/1,4. Det ser skarpt ut även om du klickar här för fullupplöst bild.

Jag tycker att tegelväggar är trist, så jag hittade ett annat motiv för att se hur det blir nerbländat med 35:an. Vete tusan om det var så jättebra motiv dock, men det funkar kanske :)

Anslagstavlan! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/120s och f/4. Hörn och kanter ser helt ok ut även om man pixelpeepar.

Jag avslutade promenaden med ytterligare en bild i ett ganska svårhanterligt ljus. Trots det hårda ljuset finns det mycket detaljer i både solljus och skugga.

Lite skuggor. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/680s och f/4. En större bild!

Har jag då kommit till någon slutsats vad gäller den här kameran vad gäller om den är något för mig eller inte? Nä ... Jag vill testa hur den fungerar för porträtt med 60 mm, och jag vill framför allt se hur Lightroom kommer att hantera råfilerna från kameran. Det går som synes att få ett braresultat med jpg också (tekniskt sett), men jag föredrar råformat och inväntar LR-stöd innan jag bestämmer mig.

Det är hur som helst en mycket kompetent kamera med bra objektiv (de två jag testat). Visst skulle vidvinkeln kunna vara bättre i hörnen, men det är trots allt ganska sällan jag behöver kolla på mina bilder i den storlek att det märks i praktiken. Det finns snabbare kameror (i alla avseenden), men för mig räcker den bra för nästan allt jag fotografera. Om Lightroom kommer kunna konvertera råfilerna på ett bra sätt och om porträttgluggen på 60 mm är bra så finns det viss risk att D3:an får pensioneras till förmån för den här kameran :)

Om någon av någon anledning skulle vara intresserad av råfilerna från min lilla promenad (eller obehandlade jpg) så är det bara att höra av sig så löser jag det.

Inlagt 2012-04-03 21:17 | Läst 9513 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hejs! Håller med om att 18 mm tappar lite i hörnen, det ändå den glugg som än så länge suttit på mest. 18 mm upplever jag också som lite mjukare en övriga, den kräver lite mer drag i skärpereglagen. Jag exporterar från silkypix, oskärpt och utan brusredusering, resterande inställningar neutralt ställda. Resten fixar jag i Lightroom. Jag har ännu inte testat 60 mm på levande väsen, vad jag sett så långt verkar den i alla fall riktigt skarp, krävs väldigt lite efterskärpning i LR.

Min D700 har redan gått i dvala :o)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-04-03 22:49
För mig är 60:an mer intressant än 18 mm just för porträtt. För det är det också mycket intressant huruvida man drabbas av moiréeffekt eller inte, men det har jag inte sett några tecken på hittills. Tyvärr har min kameralangare ännu inte fått in någon 60 mm så jag kunnat testa :(

Allt tyder på att Fujin kan ersätta D3:an för mina huvudsakliga behov, men jag törs inte köpa innan det funkar med Lightroom - vägrar använda Silkypix :)