En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nypremiär för Dagnyfika på Fågelsången i Uppsala idag!

Vi blev visserligen inte fler än fyra fotografer som fikade, men det var förstås trevligt ändå och vi hoppas på fler under kommande tillfällen. (Vi fikar den första lördagen i månaden på Fågelsången i Uppsala och alla är välkomna).

Jag nöjer mig med att visa en bild av Rauni och ett exempel på mina fantastiska kunskaper som fågelfotograf!

Rauni med gofika, fotograferad med Sony A7R V och 24/1,4 GM

Kajan är plåtad med A7R V och 85/1,8

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Postat 2023-07-01 15:47 | Läst 2049 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vardagsdokumentation - nog så viktigt, om än inte så sexigt!

Det är (som alltid) mycket snack om gatufoto! Det är egentligen inte så konstigt, då begreppet gatufoto innehåller diverse oskrivna regler varav många endast verkar förstås av de som är invigda i sällskapet. Det är lite mystiskt exakt vad som omfattas av begreppet, och som utomstående kan det vara lite som att försöka förstå sig på vad frimureri egentligen går ut på. Jag gillar själv att fuska inom genren, med varierande resultat. Någon gång händer det att det blir en lyckad bild, men ofta blir det bara "mjo, fast om du gjort så ..."

Jag ägnar mig också, som så många andra, åt att dokumentera min vardag. Det är egentligen roligare än gatufoto och det finns inga som helst regler som säger att man inte får använda det ena eller andra objektivet, eller att man inte får vara delaktig i situationen. Man får t.o.m. känna de man fotograferar och arrangera bilder om så behövs :)

Här på FS finns det såvitt jag vet inte någon grupp för oss som vill dela med oss av just den här typen av bilder. Kanske är det så att såna här bilder passar bäst i personliga bloggar, eller för publicering på sociala medier för närmast sörjande, men jag tror inte det; vardagsdokumentation kan förstås oftast tyckas trist när det handlar om färska bilder (annat än för de som var med då), men efter några år kan såna här bilder bli riktigt intressanta.

Jag har medvetet valt att inte skriva några beskrivande bildtexter för att inte leda tankarna åt något håll, utan låter dig som läsare tolka bilderna själv :)

Bara lite svammel från mig så här en vacker måndagkväll i maj! Ha det gott!

Postat 2019-05-06 19:44 | Läst 15161 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dagnyfika ska ju vara i Uppsala, fast inte idag för då var vi i Dalarna och fotograferade näckrosor!

Det brukar inte vara något Dagnyfika alls i juli, men idag fick vi förmånen att besöka Björn i Dalarna. Det var förvisso en bit att köra, men klart värt det :)

Vi började som sig bör med fika, och fick i oss både smaskiga jordgubbar och Lenas supernyttiga kaka (jag provade den dock tyvärr inte, då jag inte bör äta så mycket socker).

Bengt, Lena och Ingemor

Ingemor, Björn och Ewa

Behöver man verkligen en 70-200 för att fotografera flaggan på det avståndet, Bengt?

Björn visade oss runt på ägorna, och det är verkligen en fantastisk "stuga" han har där uppe i Dalarna! Tyst och avskilt, och med en jättemysig tomt.

"Sommarstuga" :)

Bengt och Lena fotograferar laduvägg

Och självklart måste det chimpas efteråt :)

Ewa och Lena

Efter avslutad visning var det dags att bege sig till den lilla tjärn Björn berättat om tidigare i sin blogg för att svalka av oss. Lena var inte bara ute efter svalkan, utan också på jakt efter näckrosorna som finns där ...

Spår av midsommar vid tjärnen

Lena på näckrosjakt

Näckrosfoto kräver ordentliga prylar!

Själv är jag en badkruka, så jag promenerade bara ner en bit i vattnet för att fotografera badpojkarna med min vattentäta telefon. Det fungerade det också, men attans vad den komprimerar sönder bilderna :(

Björn och Bengt (och en bit av min suddiga tumme eller nåt ...) Plåtat med Xperia Z3

Nä, ska man få till bilderna bra krävs det riktiga kameror (även om telefonerna förstås har sina poänger ibland).

Björn med Sony A99 och 70-200

Bengt, Ewa och Björns fot

Efter besöket vid tjärnen blev det mera fika, och sedan var det dags att bege sig hemåt igen. Mycket trevligt initiativ av Björn, och stort tack för att vi fick komma på besök :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2015-07-04 20:08 | Läst 16934 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Idag bjuder jag mest på gamla rester ...

Då och då går jag genom mitt bildarkiv i Lightroom för att tagga upp bilder, och också för att ibland hitta bilder som jag inte använt tidigare, men som ändå kan vara lite kul.

Vi börjar år 2007 med en bild av en svan som inte var så kul eftersom fågelstackarens huvud inte var skarpt, men jag tyckte att fjäderdräkten var fin och faktiskt blev lite intressant som en abstrakt bild efter beskärning.

Svan

Vi håller oss kvar i 2007 och nu med två svartvita bilder från ett Stockholmsbesök. Inte så mycket att säga om dem annat än att jag tyckte de blev rätt bra trots att jag tog dem med en kamera jag ogillade ganska starkt och inte ägde länge (en Canon G9).

Greken (och Majja i bakgrunden)

Klarabergsgatan

Sedan hoppar vi fram till sommaren 2008 då jag fotograferade mycket fotboll. Jag har hört att man alltid ska ha med bollen i bild, men den kanske inte ska ta över helt ...

Boll(s)kalle

I februari 2009 var jag i Göteborg på Fotomässa. Skönt att man slipper åka ända dit nu för att roa sig med dylikt :)

Spårvagn i snöyra

Katter har jag (som många vet) fotograferat ofta och mycket. Här en bild av Hjalmar från 2011, och jag vet ärligt talat inte varför jag satte honom på en liten pall uppe på en kamin, men han trivdes bra där och bilden blev rätt fin.

Hjalmar

Ni ska få ett par färska bilder också. Den första föreställer en gräsligt ful liten korvkiosk som övergått till att vara "indisk grill". Det är väldigt nedgånget, men när man smakar maten inser man att man inte ska gå efter utseendet - mycket mat och mycket gott! (Och jodå, visst har de lyckats få plats med en tandoor där inne.)

Indisk Grill

Åsså en bild av kattjäveln som avslutning. Samma teve och kamin i bakgrunden som i bilden av Hjalmar :)

Nony

Tack för idag, slut för idag! Ha en fortsatt trevlig helg :)

Postat 2015-02-28 17:47 | Läst 18573 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En lite extrapromenad till bussen ...

I lördags var det Dagnyfika på Konditori Fågelsången, och jag följde med de utsocknes besökarna J-O och Ewa på en kortare promenad längs med Fyrisån när vi fikat klart. Jag vek dock av efter en stund, och följde inte med på deras längre utflykt. Tänkte jag skulle kompensera lite grann idag när jag skulle ta bussen hem från jobbet, så jag gick inte till närmsta hållplats utan tog en extrarunda för att ta några halvtrista bilder :)

Fyrisån, Östra Ågatan och Gotlands Nation

Det är ganska roligt att promenera runt på hemmaplan och försöka hitta motiv, men det är svårt tycker jag. Jag har ju sett allt förr, så varför ska jag fotografera det?

Gammal Volvo 240 mellan några gamla hus

Det är förstås alltid bra att träna avtryckarfingret, och om man (som jag oftast gör) ska försöka blogga lite om bilderna kan man till och med lära sig saker man inte visste om sin hemort. T.ex. visste jag förstås att huset till höger i bilden ovan heter Gustavianum, men jag hade ingen aning om att gatan heter Akademigatan förrän jag skulle placera bilden på kartan i Lightroom :)

Villa Anna

Huset på bilden ovan är numera restaurang och hotell (har i många år fram till igår varit den restaurang i Uppsala som fått bäst betyg i White Guide). Historik kring byggnaden finns att läsa på Villa Annas hemsida.

Pisshus

Jag är säker på att det finns en massa spännande historier kring det här huset som ligger ett stenkast från Villa Anna men jag är inte så säker på att jag vill veta vad som försigått där inne, så jag tänker inte göra några efterforskningar ...

Bra reklam?

Skyltningen i den här bilden passerar jag varje dag, men har inte fotograferat tidigare. Personligen känner jag att jag inte får jättestort förtroende för en cykelverkstad med den kvaliteten på skyltningen. Snarare tycker jag att förbudet på den gulröda skylten borde gälla i det här fallet ...

Det var allt för den här tisdagen.

Ha det gött allihopa :)

Postat 2014-03-04 19:14 | Läst 11523 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera