En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Jag har inte alltid varit stor och tjock :)

Råkade snubbla in på den här bilden av mig själv, tagen på fotoavdelningen för Sala Allehanda nån gång i början av 90-talet. Jag minns tyvärr inte vem som tog bilden, men har något svagt minne av att det var tidningens tecknare som höll i avtryckaren, och om det var så hoppas jag att JEP inte kräver skadestånd :) ..

Det där med uppkavlade ärmar och tröjan är kanske inte så vackert, men jag måste nog erkänna att jag själv såg bättre ut då :)

Det finns inte så mycket att hämta i EXIF för den här bilden, men jag tror den gjordes med Nikon F4, 35-70/2,8 och TMAX 400 :)

Postat 2013-01-18 00:34 | Läst 6448 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lekte lite med stativ och ficklampa

Ett klassiskt sätt att fotografera motiv i mörker är att ställa in slutaren på Bulb och belysa motivet med en ficklampa - det om något är väl att måla med ljus :)

Jag har testat det tidigare, men insåg idag att jag aldrig gjort det med en digitalkamera, så Lilla Bilen fick agera testobjekt.

Vispade runt lite med ficklampan mot fronten av bilen.

Det som är lite lurigt med att fotografera på det här sättet är att ha kontroll över effekten och exponeringen, men det gick rätt bra att köra på känn och f/8.

Färgtemperaturen är också lite bekymmersam. LED-lampan jag använde och bakgrunden blev som synes på följande bild ganska olika, så bilderna gör sig klart bäst i svartvitt tycker jag ...

Här kommer ljuset från lite andra håll, och bakgrunden blev ordentligt orange ...

Det är lite kul att leka med ljus på det här sättet, och det går att använda på de flesta stillastående motiv. Helst kanske omgivningarna ska vara lite mörkare än de var när jag testade ikväll, men jag tycker det blev ett rätt kul resultat ändå.

Ljus bara mot fronten och baken

Så, fram med stativet och ficklampan och ge er ut och lek! :)

(Bilderna är gjorda med en Nex-7, Sigma 30/2,8 och en LED-lampa från Clas i sjön.)

Postat 2013-01-17 20:07 | Läst 15211 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den där gamla kyrkan igen ...

I lördags var det fotopromenad och fika på Fågelsången. Det var trevligt, men jag fick inte till så mycket i bildväg - bara ett par bilder på den där eländiga Domkyrkan som är med överallt ...

En inte alltför ovanlig vy ...

Det är alltid trevligt att träffa andra fotointresserade, och jag tackar Johan, Janne, Bo och Tony för sällskapet. Tyvärr hann Janne aldrig testa min Sigma 19 mm, då sonen som var med inte var på bästa humör, men det går väl fler tåg :)

Här var det ljus i alla möjliga kulörer ...

Jag har inte hunnit fotografera så mycket mer den här veckan, men på promenaden till bilen i gårdagskvällens snöyra tog jag en bild från Eddaspången. Kyrkeländet fick förstås vara med på den bilden också.

Snön syns inte så bra på långa slutartider.

Det är riktigt roligt att fotografera på vintern har jag kommit fram till. Så länge man har ordentliga kläder och stativ går det att göra fina bilder (tycker jag) :)

Postat 2013-01-16 20:38 | Läst 12911 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lite Svartvitt, Lite Konstigt, Lite Naket ...

Lika bra att börja med att berätta att rubriken ljuger angående det där med nakenheten. Den är stulen/inspirerad av Killinggängets show Lite Sång, Lite Dans, Lite Naket. Ni som trodde ni skulle få se nakenbilder behöver alltså inte läsa längre :)

På vägen från kontoret till bilen som parkerats i Luthagen passade jag på att testa stativet jag skrev om härom dagen. Det är inte alls dumt med ett stativ som är såpass lätt att man i princip alltid kan ha med det, men som ändå är hyfsat högt och stadigt med en liten kamera.

Först blev det ett par bilder som faktiskt är svartvita för att de var tänkta att bli det (och inte bara för att ljuset och färgtemperaturen var knasig).

Svartmangatan (som jag mest känner till tack vare att Kalmar Nation bor där, och där spelades mycket bra musik när jag var i nationsåldern).

Om ni tror att jag går omkring med ett objektiv med smutsig frontlins så stämmer det inte - att ljuset från gatlyktorna beter sig på det viset beror på att det var disigt och ett lätt snöfall :)

Övre Slottsgatan - en av Uppsalas mysigaste gator!

Efter dessa kvarter med äldre bebyggelse fortsatte promenaden förbi det som åtminstone jag fortfarande kallar Hum-C (för Humanistcentrum), fast nu utbildas där inga humanister längre utan såna där läskiga ekonomer (tror jag). Det är här det blir färg och lite konstigt :)

Humanistcentrum, eller vad det kan tänkas heta nu för tiden ...

Långa slutartider och trafik kan bli riktigt bra, spännande, eller mest bara konstigt - det här tycker jag blev lite snyggt, men kanske lite konstigt också ...

Kyrkogårdsgatan

Något jag märker när jag fotograferar med stativet är att det är lättare att få fram en bättre detaljskärpa än jag får handhållet med Nex-7:an (även jämfört med korta slutartider alltså). Det märks dock bara när man pixelpeepar, men det gör jag ju ibland :)

Jag kommer helt klart ha med mig det här stativet så ofta som möjligt, och också använda det dagtid!

För att inte göra er som trots allt läst så här långt besvikna bjuder jag ändå på lite naket (så jag ljög alltså i början av inlägget), men ni får hålla till godo med en småsnuskig babian ...

Skansen, april 2008

Det var allt för dagen, och hoppas ni vågar er tillbaks till min blogg trots apan :)

Postat 2013-01-11 20:42 | Läst 21393 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett litet platt stativ

I ett inlägg jag skrev förra veckan ondgjorde jag mig lite över mitt lite för låga stativ (ett billigt SLIK i pytteformat), så jag bestämde mig för att göra något åt det. Känsliga läsare varnas för att det här inlägget bara handlar om prylar (eller pryl snarare), och vettiga bilder saknas helt :)

Till den Nex-7 jag använder till nästan all fotografering nu för tiden krävs inte ett särskilt kraftigt stativ, men samtidigt vill jag inte ha något rangligt elände som knappt gå att få stadigt heller. FS-medlemmen Makten har tidigare skrivit både i forumen och bloggen om sitt stativletande när han var ute efter något liknande till den Nex han körde med då, och jag fastnade för samma stativ som han gjorde - ett Benro C0180T med kulleden B00.

Har man nu lagt av med tjockkamera kan man lägga av med tjockstativ också!

Den stora poängen med den här stativmodellen är att det är väldigt lätt (lite drygt ett kilo med kulleden), och att det är platt när man fäller ihop det, samtidigt som det är tillräckligt högt för mig och är hyfsat stabilt. Det är nog inte bästa valet för tjockkameror med tunga teleobjektiv, men som resestativ och för lättare utrustning tror jag det kommer fungera utmärkt.

Når inte upp i ansiktshöjd (jag är 186 cm lång), så vinklingsbar skärm är bra att ha ...

Stativet levereras med en välgjord väska (som jag troligen aldrig kommer använda) och en löstagbar mittpelare. Just mittpelare på stativ undviker jag in i det längsta att använda i och med att den tar bort väldigt mycket av stabilitetsfördelen man får med tre ben, och än så länge kan jag huka mig såpass att jag kan använda sökaren om så skulle krävas :)

Det här är definitivt inte det billigaste stativet på marknaden, men jämfört med Gitzo och många andra kolfiberstativ ligger det ändå ganska bra till i pris (3250:- med kulleden). Tillkommer gör också en kameraplatta (om man inte vill använda den generiska som följer med kulleden), och de kan dessvärre också kosta en hel del - i synnerhet om man vill ha de bästa plattorna som görs av Really Right Stuff. En del av deras plattor går att köpa av Goecker i Sverige, men vill man ha en platta till Nex måste man beställa från USA och då blir det ordentligt dyrt när frakt, tull, moms och postens avgifter lagts på priset. Jag gissar att man hamnar en bit över en tusenlapp för en platta som i USA kostar USD 60.

Nex-7 med Sony 50/1,8 OSS fotograferad med sig själv

Enligt RRS hemsida skulle frakten ta en till fem veckor, vilket i kombination med priset inte kändes helt lockande. Lite googlande ledde mig i stället till en kameraplatta från ett företag som heter Sunwayfoto som verkar göra allt möjligt stativrelaterat, och den plattan gick att få tag på via brittiska Ebay. Deras platta kostade 25 pund, och frakten från England gick på 5 pund. Jag beställde i fredags, och fick en avi i brevlådan igår :)

Till skillnade från RRS platta är den från Sunwayfoto kvadratisk (den del som monteras på kulleden alltså), vilket gör att den går att montera på vilken ledd som helst, men inte justera så mycket i sidled. Den kanske inte riktigt håller samma klass som RRS, men det kan jag stå ut med för det priset ...

Det var allt för den här gången! Jag hoppas få tillfälle att använda stativet lite under veckan så jag kan återkomma med ett blogginlägg med lite skojigare bilder.

Postat 2013-01-08 19:32 | Läst 14229 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera