En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Kvadratiska bilder, skäggmode åsså lite kattjävlar såklart!

När vi fikade i Hornstull i tisdags diskuterade vi det där med kvadratiska bilder, och att det är lättare att få till dem när de är kvadratiska redan i sökaren. Det går dock ibland att beskära i efterhand och få det bra ändå, som jag tycker den här bilden från fikat är :)

Drömmaren Stephan

Jag tog också ett självporträtt där jag från början bestämt mig för att det skulle bli kvadratiskt. Jag ledsnade lite på min snurrmustasch och getskägg, så jag tyckte det var dags att testa något nytt. Tyvärr släppte sonen inte iväg mig från hemmet innan alla skäggrester försvann ...

Vad är det för fel på en Chaplinmustasch?

Nu får det vara sluttramsat med svartvita, tonade och kvadratiska bilder så här får ni några kattjävlar (och en hundjävel) i färg i stället :)

Burken innehåller kattgodis, trots att det står Doggy på den

Tolvårige terriern Rossi och britten Nony

En stirrande förrvirrad kattjävel

Alla bilderna är tagna med Sony A6000, Sony 35/1,8 och efterbehandlade på alla möjliga sätt, och mer har jag inte att bjuda på idag.

Ha det gott!

Postat 2014-05-22 19:42 | Läst 15643 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fikapremiär vid Hornstull med nya och gamla ansikten

Ja, premiär för mig alltså - de andra som var med har nog alla varit där förut. Det var den gamle fikaräven Claes som tipsade i sin blogg att det var fika, så jag tyckte det äntligen var dags att jag masade mig dit.

I en park i närheten övade folk på att slå på varandra, och det blir dagens enda färgbild

Fotofikat på Tårtan är alldeles för tidigt för mig, men fikat i Hornstull har jag länge tänkt vara med på. Det är klart gubbigare än våra Dagnyfikor i Uppsala, men eftersom gubbarna är trevliga gick det bra ändå :)

Hans Yashica-C och Polaroid SX-70

Det blev tack vare sällskapet mer prat om fotografering med film, framkallningstider och gamla klassiska kameror än jag är van vid från Dagnys. Kul med lite omväxling, och också intressant att höra om andras erfarenheter av den gamla onda tekniken.

Martin, som var i tid!

Jag var lite skeptisk till det där med att ha fotofika på ett hamburgerhak, men det visade sig fungera alldeles ypperligt. Det var en tyst miljö där det gick bra att föra samtal utan att behöva skrika. Hamburgarna provade jag inte, men deras latte och muffins var goda.

Stephan och Peter

Det blev förstås en del prylprat, och jag fann det intressant att både jag och Affe tycker att 35 mm är lite lite för snävt på APS-C, trots att det motsvarar 52,5 mm på en FF-kamera (med 35 mm på en NEX då). De där 2,5 millimetrarna borde inte spela någon roll, så det kanske bara är psykologiskt eller nåt. Alla bilder i det här inlägget är för övrigt gjorda med just 35 mm på APS-C ...

Krister var också med

Vi pratade också om det kvadratiska formatet och svårigheten att använda det med moderna digitalkameror. Kamerorna går att ställa in på alla möjliga format, men ytterst sällan på just kvadratiskt. Man kan fråga sig varför, eftersom det blivit ett populärt format igen tack vare instagram, och det är mycket lättare att få till snygga kompositioner om det blir beskuret redan i sökaren.

Affe

Det är i och för sig så att man kan fråga sig om varför kamerorna beter sig som de gör på många sätt, och det trista svaret är väl att det styrs mycket av marknadsfolk och ingenjörer och inte tillräckligt ofta av fotografernas önskemål och behov. Det har dock blivit mycket bättre tycker jag, och i Sonys A6000 som är den jag använder nu går det mesta att ställa in som jag vill ha det (till skillnad från i min NEX-7).

Hans och Martin

Vi borde helt klart ha mer utbyte mellan fotofikorna i Stockholm och Uppsala, även om en del deltagare var gemensamma idag. Fast det är klart, blir vi ännu fler i Uppsala får vi knappt plats på Fågelsången längre utan får hyra in oss på UKK eller nåt ...

Martin och Stephan ser mer än lovligt nöjda ut över något

Jag tackar alla inblandade för trevligt sällskap, och hoppas deltaga i fler Hornstullfikor (bara ni förvarnar i hyfsad tid som ett dygn eller nåt), och hoppas få se en del av er Stockholmare i Uppsala. Vi ser till att alla får plats helt enkelt :)

Stephan och Claes

Det var allt jag hade att bjuda på idag (eller igår kanske eftersom vi nu passerat midnatt). Ha det gott!

Postat 2014-05-21 00:13 | Läst 13144 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Är det bara jag som inte förstår?

I Uppsala pågår just nu den internationella performancefestivalen Friktioner. Jag måste erkänna att jag inte förstår mig på sådant, men det är lite kul att fotografera i alla fall :)

På Stora Torget ägnade man sig åt andra typer av pajaskonster ;)

Alla bilderna är tagna med Sony A6000 och 18-55 mm

Ha en fortsatt trevlig fredag!

Postat 2014-05-16 18:36 | Läst 12562 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ögonfokus - Kalle Ankafunktion, eller faktiskt användbart?

Jag var medveten om att Sonys A7-serie har funktionen de kallar "eye-AF", som innebär att autofokusen först försöker hitta ett ansikte, och sedan ett öga att fokusera på. Jag var dock osäker på om funktionen fanns i min A6000, eftersom jag inte hittade något menyalternativ för det. Det visade sig dock att det man behövde var att tilldela funktionen till någon knapp (jag valde mittknappen i flervalsknappen).

När man fotograferar porträtt på nära håll med stor bländaröppning blir skärpedjupet ofta väldigt kort, och det är lätt att få fokus på nästippen eller annan ansiktsdel än just ögonen som är det åtminstone jag brukar vilja ha skarpt. Med min NEX-7 använde jag mig av förstorad sökarbild för att vara säker på att få skärpan rätt, men då gäller det att både jag och motiv står ganska stilla så inte skärpan flyttas.

Med ögonfokus aktiverat i A6000 trycker jag på mittväljaren, och om kameran hittar ett öga att sätta skärpan på markeras det med en liten grön fyrkant. Det går snabbt, och det verkar faktiskt fungera. I och med att kamerorna får snabbare processorer blir såna här funktioner bättre och mer tillförlitliga, och jag tycker det är en riktigt bra funktion jag kommer använda ofta i porträttsammanhang!

Båda bilderna är tagna med Sony 50 mm f/1,8 på f/2,8 och finns som vanligt på min flickr i originalformat.

Postat 2014-05-15 20:25 | Läst 11254 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Sony A6000, följande autofokus och kort skärpedjup (och kattjävlar)

I mitt förra inlägg tog jag upp trivialiteter som politik och yttrandefrihet, men dagens inlägg handlar om betydligt viktigare saker - prylar och kattbilder!

Jag har som en del av er säkert sett köpt en Sony A6000 som komplement till min NEX-7 (snarare ersättare, men jag behåller sjuan eftersom begagnatvärdet är så lågt). Det som framför allt imponerat på mig med A6000 är den oerhört snabba fokuseringen jämfört med andra spegellösa kameror jag testat (och den träffar ofta rätt också), och att den är klart bättre på höga ISO (fast idag körde jag inte högre än ISO 250).

Med A6000 kan jag äntliiiigen köra med AF-C aktiverat hela tiden och tumfokus (på AEL-knappen) på samma sätt som jag gjort i många år med spegelreflexkameror. Tyvärr går det bara att välja om kameran ska använda fokuspunkterna i centrum eller över hela sensorn - det går alltså inte att välja enstaka punkter. För det mesta gissar kameran rätt vad jag vill ha i fokus, men om ni förstorar t.ex. den första bilden ser ni att den inte lyckades gissa att det var ögat som var viktigt ;)

Det som hamnar i fokus visas med ett knippe gröna fyrkanter som fladdrar omkring på skärmen, och det fungerar riktigt bra tycker jag. När jag vill att skärpan ska ligga kvar där den är släpper jag helt enkelt tumknappen.

Nu är ju inte det här jättesvåra bilder att få till, men de är tagna på nära håll och med stor bländaröppning så skärpedjupet är som ni ser väldigt kort. Det är ganska utmanande för autofokusen (särskilt när den ska gissa vad som är viktigt). Det fungerade dock ändå bra med min 50/1,8 OSS (efter att objektivet firmwareuppdaterats).

I porträttet av Nony ligger skärpan på nosen, vilket jag såg redan när jag tog bilden. Där skulle jag vilja kunna manuellt justera skärpan genom att använda det Sony kallar DMF (Direct Manual Focus), men se det går inte med följande AF inställt. Nu har jag löst det genom att ställa in en knapp så att jag snabbt kan växla till manuell fokus, men det gäller att komma ihåg det också ...

På det hela taget är både jag och Nony nöjda med dagens session med A6000 och 50/1,8. När jag först testade objektivet med den nya kameran tyckte jag det var lite segt, men det berodde nog på att det var väldigt dåligt ljus. För mina behov räcker nog snabbheten till i 99% av fallen :)

Ha det gott!

Postat 2014-05-13 20:07 | Läst 20058 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera