Lite prylar, lite text och alltid bilder

Mina barn och andras ungar, eller varför är fotografer så kinkiga om sin egen upphovsrätt?

Nästan varje vecka dyker det upp trådar i forumet Lag, moral och etik där någon vill ha råd om hur de sak göra när de drabbats av bildstöld, avtalsbrott eller annan felaktig användning av bilder. Svaren i dessa trådar varierar friskt mellan lev och låt leva, eller stäm skiten ur upphovsrättsbrottslingen.

De flesta verkar dock vara tämligen överrens om att att upphovsrätten för bilder ska respekteras, och även om upphovsrättsbrottslingen inte behöver bestraffas så hårt så ska de i alla fall bestraffas på något sätt.

Jag är inte bara fotograf - jag är också mamma... umm.. nä - jag jobbar i mjukvaruvärlden och blir nästan lite förskräckt när jag läser en del trådar (och nyhetskommentarer) där en del fotografer visar en skrämmande brist på respekt för de ideella rättigheter som gäller programvara. Inställningen är ofta att de där företagen tjänar så mycket pengar ändå, och programmen är alldeles för dyra för mig som privatperson.

Visst är det så att många program är alldeles för dyra för de flesta privatpersoner, men då kanske det är så att de egentligen inte var tänkta att användas av dessa? I många fall finns versioner som är prissatta för hobbyfotografens plånbok, men de versionerna kan ju inte göra samma sak. Alltså är det av någon outgrundlig anledning ok att att bryta mot licensreglerna och använda den dyrare versionen ändå - man måste ju följa det som är branchstandard inom foto (trots att man inte egentligen är i branchen).

Jag ska dock erkänna att också jag gjort mig skyldig till brott mot diverse licensregler, och använt program som som jag inte ägt. Jag tycker däremot inte att det är ok att göra det, då jag är väl medveten om att det faktiskt kostar en väldans massa pengar att utveckla mjukvara och underhålla den. Argumentet att när väl den initiala uvecklingskostnaden är betalt är resten vinst håller inte i praktiken. Det går inte att bara ha en "initial utvecklingskostnad", då kunderna tenderar att välja annat om ett program inte utvecklas vidare.

Jag kan ju vara helt fel ute, och de som postar om bildstölder och dylikt i Lag, moral och etik faktiskt alltid följer alla licensregler för program, och de som väljer att inte följa licenserglerna för olika program inte heller bryr sig om upphovsrätten för sina bilder. Jag misstänker dock att det inte alltid förhåller sig på det viset ;)

Bilderna i inlägget har inte så mycket med ämnet att göra ...

Inlagt 2013-09-06 21:58 | Läst 10861 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"Låna" några filmer via nätet går bra, men fan om nå'n snor min bild!
För det här e två vitt skilda saker!!! ;)
B)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-06 22:16
Ungefär så ja (fast behovet av att "låna" filmer har nog minskat drastiskt med alla streamingtjänster). Det händer dock att jag tankar ner t.ex. nya Top Gear för att jag inte har tålamod att vänta tills det visas i Sverige, så jag kastar ju sten i glashus jag också ;)

Min ursäkt är att dylika teveserier inte kostar pengar för mig att titta på när de väl sänds, så de går inte miste om några pengar jag annars skulle fått betala för att se dem ...
Oquist 2013-09-06 23:57
Håller med om det du säger.

Men teveserier produceras och köps in bara så länge som de har tittare, fast å andra sidan så vet jag inte om någon serie som blivit bortplockad eller nedlagd p.g.a. det jag säger.

Samtidigt så är jag lite motvillig till att försöka ha förståelse med att det så ofta är en förskjutning mellan avsnitt och säsonger innan de visas på min teve.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 00:06
Jag är en stor fan av just Top Gear, så jag brukar titta på avsnitt jag redan sett när de sänds på teve och jag inte har nåt bättre för mig (trots att de ibland är 4:3 och inte fyller min teveskärm) :)
Det bästa är om man kan betala låg summa i månader då tänker jag på Adobe Creative cloud så att många har råd att skaffa sig bra programvaror inom foto :) Sen ang. filmer så är jag less på att Sverige är så sega.. Många filmer visas inte i Sverige förrän långt långt efter! Det måste lösas omgående tycker jag. Bra med netflix, etc. men det behövs bättre än så. Trevlig helg!
Ett mycket bra inlägg! Man ska inte kasta sten i glashus! =)
Ha det så gott!