Lite prylar, lite text och alltid bilder

There ain't no such thing as a free lunch ... (eller surf)

För en massa år sedan (ja - det var rätt länge sedan nu) fick vi möjlighet att koppla upp oss mot och utbyta information med en herrans massa andra människor via Internet. Den informationen var för det mesta gratis, men som många tvingats konstatera - inte all data är gratis.
Nu har jag möjlighet att koppla upp mig mot nätet helt trådlöst, och dessutom mycket snabbare än jag fick via min luftburna kopparkabel - då åker jag plötsligt på något som innebär att det abonnemang jag har, som skulle vara "fri surf", är bara lite halvfritt. Jag får köra på i all hastighet mitt 4G-abonnemang medger, men om jag kommer upp i "extrem datamängd" sänks hastigheten till en halv megabit/sekund under primetime (16-24), och det är inte direkt användbart, och defintivt inte någon "fri surf.
 
Fri surf = surfa naken?
 
Den "extrema datamängd" som avsetts är 100 GB de senaste 30 dagarna (vilket gör det svårt att mäta eftersom det aldrig nollställs), och det rimmar rätt illa med reklamfilmerna som säger att 4G kan ersätta slöa ADSL-linor (vilket var anledningen att jag bytte till 4G). Det har dock visat sig att det faktiskt lönar sig att klaga på FB och i andra medier, och Telenor/BBB har nu ändrat gränsen för extrem dataförbrukning från 100 GB till 200 GB, och när de väl sänker hastigheten sänker de den till 3 Mbit/sekund i stället för en halv megabit.

Vad som är lite trist är att nya abonnenter inte får veta något om detta, och har kvar det gamla begränsningarna (och det finns inte längre något som heter fri surf, om man inte går via dotterbolaget BBB). Telenor har också sagt att dessa villkor kan komma att ändras när det ordinarie avtalet gått ut, så jag känner mig inte direkt säker bara för att jag råkar ha ett abonnemang som borde gå efter dessa villkor just nu ...

Det går inte så fort som det kanske ser ut ...
 
Om ni använder nätet via 3G/4G rekommenderar jag att ni kollar med er operatör vilka gränser som gäller - det kan ha blivit bättre :)

Inlagt 2013-03-08 01:37 | Läst 14137 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vet inte om du såg på "Plus" på TV igår.... Just detta tog de upp där. Kollade och lyssnade med ett öga men...
Och tydligen ska de sluta använda termen "fri surf"..... Eller, va det du som skapade motivationen till inslaget i TV? :) Har du koll på hur mycket du förbrukar på en månad, eller skattning?? För det, är ju en intressant faktor i sammanhanget.... Jag har drygt 3Mbit i mitt ADSL idag.... Så att strypas dit en stund skulle kunna va okej....

Fast, mht till din bild, så tror jag faktiskt att det finns fri surf.... :) //Peter
Ja man blir lätt lurad av "fri surf" och tror att hastigheten är detsamma men egentligen sänker de hastigheten efter en viss GB per månad till låg hastighet. Jag kör mest WiFi nät och gör bara stora uppdateringar med WiFi. Hoppar över 3G när jag inte har tillgång till WiFi. Det blir inte så mycket förbrukning för mig med 3G nät då jag utnyttjar mest WiFi. Allt gott
Ja jag lät mig duperas av Telenor och fick hem deras 4G-paket härom veckan men blev direkt missnöjd med deras regler som är/var 40gb/30 dar alt 80gb för 269 resp 369 - sedan stryps nätet till 300 kb!!! Så det åker tillbaka så fort returlappen kommer... Prövar nu BBB (som alltså inte har samma villkor som moderbolaget) där det som du säger är 200 gb/30 dagar och strypning till 3 mb. En fördel med Telenor var att det finns en räknare på "mina sidor" som visar förbrukningen fast lite tveksam om den är att lita på då den tyckte att jag förbrukat 12 gb på 2 dar när datorn i princip bara stått på! Begriper inte riktigt om du har Telenor eller BBB?
Svar från Anders F. Eriksson 2013-03-31 00:41
Jag har BBB, som ägs av Telenor. De senare har också infört samma villkor, men endast för gamla kunder som har abonnemang med "fri surf".