Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Arbetslinjen och lösdrivarlagarna

Suckarnas bro, ursprunget till begreppet finns i Venedig men även Långholmsbron kallas i folkmun för suckarnas bro. Långholmen fungerade länge som fängelseö som startade med ett rasp och spinnhus på 1700-talet.

Problemet med lösdriveri var stort och eftersom man på den tiden ansåg att sjukdom, arbetslöshet och påföljande fattigdom var självförvållat skulle dessa stackare straffas. Om de bara bemöttes tillräckligt hårt skulle de skaffa sig ett jobb ansåg man.

Ursprungligen kallades det för försvarslöshet vilket innebar att alla som inte hade laga försvar, alltså arbete och bostad, skulle dömas till allmänt arbete vilket skulle ge billig arbetskraft och motverka lösdriveri och tiggeri och dessutom skulle behovet av fattigvård minska.

Olika former av denna lagstiftning hängde kvar ända till 1965. Allt detta går under det samlade begreppet ”Arbetslinjen och lösdrivarlagarna”.

Det känns ju skönt att ingen idag ser sjuka och arbetslösa som människor som hellre lever på bidrag och allmosor och som bara med de rätta incitamenten, piskor i form av hårdare regler och lägre ersättningsnivåer alltså, skulle arbeta istället. I dag har vi tack och lov kommit längre där vi ser sjukdom och arbetslöshet som en olycka som kan drabba vem som helst och som vi därför garderar oss mot genom olika försäkringar (sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring osv) just för att det inte skall kunna skyllas för att vara bidrag, allmosor och en belastning av ogina personer i lyckligare omständigheter.

Givetvis är dessa försäkringar utformade så att de skall vara under den tid olyckan varar och att försäkringstagaren inte skall behöva gå från hus och hem, precis som en brandförsäkring alltså.

Inlagt 2014-08-28 11:52 | Läst 2415 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Sant! Fast, undrar ändå om inte försvarlöshetsdoktrinen lever kvar ändå i någon mån, åtminstone tankemässigt. Incitamenten finns kvar, dvs diskussionen om hårdare regler och lägre ersättningsnivåer. Man behöver inte gå längre än till Försäkringskassan.
Bilden är fylld av stämning!
De e nog ändå som Göran antyder, att man fortfarande ser litet undrande på de som inte arbetar...
Tex på arbetslösa, sjuka och även på pensionärer! Man har ju sänkt ersättningarna för dessa grupper,
och det tolkar jag som att "dom borde ut och arbeta i stället för att vara hemma"!
/B
Det verkar inte som ironin i mitt inlägg gick fram riktigt?
gorred 2014-08-28 13:17
Jodå, den syns där, men samtidigt är det så laddat, inte minst nu i valtider, att man ändå måste ta det på allvar. Tyvärr.
Svar från alf109 2014-08-28 13:24
Jo men det är också nu vi har vår möjlighet att säga hur vi vill ha det genom att rösta.
gorred 2014-08-28 16:16
Precis! Det är ju egentligen vi som bestämmer.
Fin bild, Alf.
En opolitisk bild, och väldigt skön! Jag var tvungen att läsa texten, kunde inte placera bilden. Tänk vad en sällsynt vinkel kan göra skillnad! Jag utnämner den här till favorit av alla dina bilder jag sett.

Ha det demokratiskt gott! /Thomas
Tack ska ni ha för era reflektioner.
-affe