Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det är lite finare att plåta analogt, och gärna med gamla kameror?

Såg att man startat en svensk community för analog fotografi? Visst det är kanske kul på sätt och vis, men jag tycker alltid att det är lite skumt med att tekniken och inte bilderna styr. Som om det skulle handla om verktygen i första hand vilka bilder man tar?

Nu menar jag inte att gnälla på detta initiativ, men för mig så handlar fotografi främst om bilderna, prylarna väljer man som man tycker. Jag tycker att det är svårt att gå från andra hållet och det finns alltid en risk att man drunknar i sin egen förträfflighet inte beroende av bilderna man tar utan beroende på vilka prylar man använder.

Min erfarenhet säger mig att jag inte tar så värst olika bilder oavsett analogt eller digitalt. Jag tycker att det finns en ”snobbism” runt detta som jag kan ha lite svårt för, inte minst på fotosidan från tid till annan. Att man plåtar med gamla kameror och gjort det länge är knappast någon garanti i sig för att man skulle ta bättre bilder än någon annan, ibland kan jag dock få känslan av att det finns dem som tänker så.

Själv plåtar jag mest analogt, men inte för att det skulle vara bättre på något vis, utan helt enkelt för att det passar mig.

Ps. Nu finns givetvis dem som ägnar sig åt gamla tekniker i sin egen rätt ungefär som det finns dem som gillar att hålla på med gamla bilar, och detta är givetvis inget jag har några synpunkter emot.

Inlagt 2014-10-01 20:08 | Läst 1637 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack Alf, bra inlägg.
Svar från alf109 2014-10-01 20:40
Tack själv. :)
-affe
Dina svartvita nattbilder med storformatare är svårt att få till digitalt, men annars håller jag med - det är mycket snobbism och pretto angående det där hur man fotograferar snarare än resultatet.
Svar från alf109 2014-10-01 20:39
När det gäller storformat så handlar det ju mycket just om formatet. :)
-affe
Jag tror det beror på att du verkligen använder din analoga Leica och framförallt levererar bilder, bra bilder.
Jag känner också så med Micke Borg som jag gärna kollar in. Kul med hans blogg . Jag tycker mig märka att de som talar så gott om analoga tiden sällan visar upp några nya "analoga" bilder
/ Bengt
Svar från alf109 2014-10-01 20:39
Tack ska du ha Bengt.
-affe
För en gångs skull håller jag inte alls med dig. :) Det handlar inte om att ta bättre bilder med en viss teknik. Det trodde jag du om någon hade koll på. ;) För mig och och många andra handlar det om att bevara en teknik runt bildframställandet som vi i denna brokiga skara av människor älskar att jobba med. Och med det medföljer att man rotar fram gamla kameror som man en gång i tiden hade eller trånade efter.
Anders F. Eriksson 2014-10-01 20:34
Fast det är ju något annat (och som jag också håller med om). Det är jättekul att man nu kan köpa sina drömkameror för struntsummor, men de ger inte nödvändigtvis bättre bilder vilket ibland hävdas.
Svar från alf109 2014-10-01 20:36
Det är inte heller det jag vänder mig emot, att man pysslar med något för att man gillar det i sig. Det jag vänder mig emot är om man börjar hävda att det ena eller andra sättet är mer rätt och/eller lite finare än något annat.
Ps. För övrigt har jag aldrig tyckt annat än att du kör ditt race för att du gillar det, liksom majoriteten av oss.
...och jag gillar din bild med långa skuggor!
Svar från alf109 2014-10-01 20:46
Tack ska du ha Lena. :)
-affe
Tror du fotar analogt för att känslan är rätt för dig. Jag är uppvuxen med det analoga då min farsa också var en fotogubbe som vi och framkallade hemma i huset. Kommer ihåg den magiska känslan när bilderna vaskades fram och det var bara svartvitt som gällde då. Du får ju fram strålande bildkvalité med den sortens fotande! Ha det gott!
Svar från alf109 2014-10-01 21:39
Jo man skall välja det man själv trivs med, bra bilder går att ta med olika tekniker. :)
-affe
Du slår in öppna dörrar, Alf. Vi har för längesedan lärt oss (av dig!) att man tar bättre bilder om man trivs med den utrustning man har. Av egen erfarenhet, jag fotar både analogt och digitalt, vet jag att mina bilder blir bättre när jag trivs med mitt fotande. Och jag trivs och har kul med film i kameran och känner mig förbaskat osnobbig medan jag gör det. Snarare mobbad och hånad för att jag inte tar till mig den nya tekniken (!?) Vad gör man då. Jag försöker umgås mest med de som tycker som jag, förstås =) Ingen söker sig till smärtan...
Svar från alf109 2014-10-01 21:41
Du måste ha haft otur Thomas, jag har aldrig upplevt mig som mobbad för att jag i huvudsak plåtar analogt.
Men som du säger man väljer det som passar en själv.
-affe
Själv har jag under tio år varit yrkesverksam fotograf (1970-talet), och jag har fotograferat sedan 1965. Jag skulle inte drömma om att få för mig att en viss teknik skulle vara "finare" än en annan.
Däremot har jag under många år haft ett liderligt intresse för äldre fototeknik. Det vill säga ämnet fotografisk industrihistoria. Min specialitet är företaget ZEISS.

Här ett exempel på Ämnet fotografisk industrihistoria:

http://www3.telus.net/public/rpnchbck/zconrfKiev.htm
Svar från alf109 2014-10-02 09:58
Visst kan det vara intressant med prylar och gärna äldre sådana. Det är ett intresse i sig så gott som något.
-affe
Sista bilden väldigt bra enligt mig, vare sig den är analogt eller digitalt fångad. Kan hålla med om att det råder en viss snobbism hos dom som plåtar analogt, det verkar ju huvudsakligen vara gatufotografer som håller fast vi det. Jag gillar det analoga, men att plåta analogt o sen vara digital för resten av processen känns lite märkligt, då kan man lika väl köra digitalt hela vägen. En sån där community för analog fotografi kan ju va kul för dom som är hängivna o vill tipsa varandra om olika filmer o papper, eller om olika tekniker, behöver ju inte vara fel. Felet ligger väl i om dom framhåller sig själv som analogfotografer o därmed på nåt sätt skulle ha bättre bilder att visa, eller tom vara bättre fotografer. så är det givetvis inte, men jag tycker det är kul att det analoga inte försvinner o att det finns entusiaster som håller liv i det. Jag har hela mörkrummet nerpackat i källaren, o lär nog aldrig packa upp det, tyvärr, för hantverket i sig har en alldeles speciell charm, o det är en konst att bli en duktig kopist. Hils, LO
Svar från alf109 2014-10-02 10:01
Det analoga kan ju vara ett intresse i sig, speciellt mörkrummet är ju unikt om man gillar det och som någon skrev kan man ju känna historiens vingslag när man står där i mörkrumsbelysningen och ser en bild sakta uppenbara sig i framkallningsskålen.
-affe
Jag tillhör gärna dem som gillar att se bilder som föreställer något, man kan identifiera sig med eller, att bilden föreställer något som ger lite verklighet. Bilderna ovan begriper jag inte, vad vill de säga mig? Varför tar man sådana bilder? Kanske är det som är snobberi inom fotgrafin. Ju otydligare det framställs, ju bättre är man som fotograf ,är det så?
Svar från alf109 2014-10-02 11:37
Eller också kan det vara så enkelt att man gillar det eller inte utan att behöva lägga några värderingar i det. ;)
-affe
Jag tycker det är väldigt charmigt med gamla kameror, har ju haft en hel del olika nu..jag varken framkallar film eller kopior själv. Personligen blir jag liksom glad om en bild på en rulle blir bra, har ju också haft 5d mk II och andra digitala, det blir lika fina bilder men jag gillar känslan i kornet och vet inte hur man ska få fram samma i tex. ps. Personligen är jag också lite stoltare när en bild blir bra på film, det är personligt inte att jag ser ner på andra. Men på min flickr tex har jag bara bilder tagna med film. Men har man intresse av gamla kameror och bild så blir det mer så att man tittar på andras bilder som är tagna med liknande instrument. Jag uppskattar givetvis sensortagna bilder också.. svårt det där, jag fortsätter fota med film men kommer nog alltid tycka att det är bra att ha en digitalkamera såklart. Ändå dyrare med digitalkameror än analoga. Kanske en viss snobbism bland de som fotar digitalt med Leica, men de är fantaster och har passion för märket, köper tidningar, följer utvecklingen osv.. en digital Leica kostar ju liksom 80k med ett fint objektiv..
Svar från alf109 2014-10-02 11:53
Vi kommer alltid att gilla olika saker, av olika skäl. Jag själv plåtar nästan bara analogt och med Leica, men det handlar om att det passar mig och att jag trivs med prylarna. Det jag vänder mig emot är när prylarna blir så viktiga att man dels tycker att det är bra därför att det är plåtat med specifika prylar, men kanske framför allt att man ser ned på annat som inte följer den egna linjen. Jag kan ibland känna att det är lite så, "vi som plåtar på riktigt" på något sätt.
-affe
Robin Kuusela 2014-10-02 12:01
Haha! Tänkte på ett avsnitt från "Morden i Midsomer" där det blir krig mellan analoga och digitala fotografer, vilket visar hur löjligt det hela är, såklart blev någon eller fler mördade osv.. och det hela med en brittisk touch, underbart! =)
Svar från alf109 2014-10-02 12:06
Jo jag såg den också, en skön parodi på hur det kan vara. ;)