Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En konstig vinter

Det har varit en konstig vinter här i Stockholmstrakten så här långt. Det var kallt i en vecka i slutet av december, annars har det varit någon sorts novemberväder. I och för sig kom det lite snö för några dagar sedan, men någon vinter har det knappast varit.

Jag håller fortfarande på och läser Joachim Fests stora biografi om Hitler, en riktig tegelsten av tysk grundlighet. En sådan där bok som det blir 100 sidor när man startar och sedan en sjunkande frekvens vartefter, nu blir det ett par sidor i stöten. Det är en bok som kräver en viss koncentration med andra ord, ett monumentalverk om Hitler och Tyskland i början av 1900-talet.

Även om man ser vissa tendenser till upprepning i dagens Europa är vi ganska långt från den samhällsupplösning som banade vägen för nazismen och fascismen den gången. Men det finns en del lärdomar man borde gjort tycker jag; till exempel vilka strömningar i samhället man hjälper på traven om man utifrån sätter en befolkning på vatten och bröd.

Annars var det första dagen på länge som jag ens tog med mig kameran när vi var ute på en promenad jag och hunden. Några bilder att slå frivolter över blev det förstås inte, men det var ändå ett fall framåt.

Inlagt 2015-01-25 16:56 | Läst 1863 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En mycket fin bild!
Ja, det finns lärdomar ur historien som vi borde ta till oss. Och inte göra samma misstag på nytt.
- hawk
Svar från alf109 2015-01-25 17:30
Det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något av den, var det visst någon som sa. :)
Tack ska du ha Håkan.
-affe
Intressant läsning av dig! Bilden är också riktigt fin! LO
Svar från alf109 2015-01-25 19:03
Tack ska du ha LO.
-affe
Jag läste idag i Aftonbladet tror jag det var om judar som inte vågar bo kvar i Malmö. En del flyttar till Israel eftersom Malmö blivit för farligt. Även om allt inte är som det var i början av 30-talet i Tyskland så är strömningarna i Sverige faktiskt på riktigt. Det är ingen teoretisk farhåga att folk börjar bli rädda, det är en verklighet och det har redan påverkat vårt samhälle.

Jag ska strax titta på del tre av dokumentären Fosterland på SVT2. Den är väldigt bra.

Jag önskar herr Johansson en fin kväll.

mvh Tommy
Svar från alf109 2015-01-25 20:17
Jo det är hemskt med alla dessa extrema yttringar i samhället, liksom muslimer som får dödshot och moskéer nedbrända. När det gäller dagens antisemitism så är ju den till stor del en antiisraelism som har en helt annan bakgrund än antisemitismen på 30-talet, det är givetvis ingen ursäkt men dock en förklaring. 30-talets antisemitism och rasism hade ju sin grund i rasbiologiska stolligheter, så situationen är inte direkt jämförbar när det gäller detta.
-affe
Väldigt fin bild med sina linjer och skönt dova färger. Så är det ett fall frammåt så trilla på... ;)
Jag tror och hoppas att vi idag, i ett upplyst samhälle, är långt ifrån upprepning av historien. Och du skrev för ett tag sedan om "nolltollerans".... Instämmer helt och fullt!! Fortsätt med frivolter... ;) //Peter
Svar från alf109 2015-01-25 21:46
Tack ska du ha Peter.
Och jag tror nog att vi är överens om betydligt mer än vad vi är oense om. :)
-affe