Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Friheten att få vara packad lite hur som helst

Det börjar dra ihop sig till dagens ”långpromenad”, inte så lång längre men den brukar vara ganska länge, dagens ”längepromenad” kanske det borde vara? Det känns skönt att värmen är på gång och att naturen grönskar, men det måste vara knepigt för alla allergiker nu när naturen fullkomligt exploderar. Till skillnad från de flesta envisas jag med att plåta grönskan i svartvitt, det funkar det också och färgerna kan man ju tänka dit om man vill ha dem.

Annars funderar jag lite över nedskräpning, klotter och vandalisering. Vad beror det på att så många inte visar minsta respekt för vare sig naturen, människor eller andras egendom? Har det individuella tänkandet gått för långt? Har vi en acceptans för tölpaktigt beteende i samhället? Vad kan man göra om man inte vill börja slå folk på käften?

Dessutom är jag övertygad om att supandet och det kulturella accepterandet av fylla är en av huvudorsakerna till förstörelsen och otryggheten i vårt samhälle. ”Fan vad jag var full i helgen” borde givetvis ses med förakt och inte som nu ofta sker nästan ge hjältestatus. Jag tror att inställningen måste ändras ganska radikalt om vi skall få ett bättre samhälle med mindre otrygga barn, färre flickvänner och fruar som misshandlas, fler gamlingar som vågar gå ut på helgerna, mindre otrygghet och förstörelse på gatorna osv.

Sanningen är ganska enkel; alkoholen är orsak till en väldigt stor del av problemen i vårt samhälle. Trots detta har det pågått och pågår en liberalisering av alkoholpolitiken sedan länge. Det har blivit mer och mer socialt accepterat att kröka i alla sammanhang, kanske till och med eftersträvansvärt om man tolkar de signaler som ges med alla nya tillstånd och friheten att supa i stort sett överallt.

Nu går många med en öl i näven till och med på väg från den ena krogen till nästa, en flaska som man senare ser sönderslagen på gatan. Porten är konstant nedpissad och det gapas och skriks på nätterna som aldrig förr. Nu finns dem som anser att det är upp till var och en att ta ansvar för sig själv, sanningen är enkel: många klarar inte av att ta detta personliga ansvar. När de ställer till det i huvudsak för andra, skall vi bara titta på och knyta näven i fickan då? Det kan bara vara en mänsklig rättighet att bete sig som en idiot när det inte går ut över andra.

Inlagt 2015-04-27 11:08 | Läst 1440 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dig i allt även om jag själv inte har märkt av det så mycket.
/Hans-Åke
Svar från alf109 2015-04-27 17:53
Tack ska du ha Hans-Åke. :)
-affe
Kikar in som vanligt ..

Lyfter på kepsen , fina gråskalor ,.. Fin hund med känsliga sympatiska egenskaper .. Fin bild.

/ Kaj
Svar från alf109 2015-04-27 17:53
Tack för det Kaj. :)
-affe
Håller med dig Affe och bilden visar en snäll livskamrat i mina ögon!
Svar från alf109 2015-04-27 18:20
Tack ska du ha Dan, och krökar gör hon inte heller, åtminstone inte när husse tittar på. ;)
-affe
Ja att dricka o bli lite glad är ju en sak, men att vissa fullständigt tappar huvudet har jag också svårt att förstå, LO
Svar från alf109 2015-04-28 10:09
Tyvärr är huvudtapparna en ganska ansenlig mängd och jag tror att det är just dem som anser det livsviktigt att kunna kröka överallt och när som helst som motsätter sig vissa restriktioner i supandet. :)
Sedan tycker jag att det är lite underligt att toleransen, av kulturella skäl, är så hög till just alkohol, den drog som ställer till mest för individer och samhälle. Varför jaga folk som röker lite gräs och i stort sett aldrig ställer till något med blåslampa samtidigt som man tolererar fyllskallarnas framfart, för mig känns det som en ganska ordentlig dubbelmoral? Nu är jag inte för drogliberalisering av någon form, men det kanske är hög tid att mumla ur skägget och erkänna, även i handling, att supandet är ett samhällsproblem på ganska många områden.
-affe
Underbart hundporträtt!

När det gäller det andra så tror jag huvudfelet snarare är att man vant folk av med att ta ansvar för sina handlingar (nyktra eller fulla) snarare än alkoholen som sådan. Måttlighet är ändå aldrig fel, förstås.
Svar från alf109 2016-04-27 19:53
Jo respekt är något som är en bristvara, men jag tror också att den ganska ensidiga fokuseringen på krogar och dricka om det skall hända något spelar in. Detta i sig legitimerar ju drickandet på något sätt och tyvärr finns en hel del som inte klarar att sköta det tror jag.
/Affe