Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Grafik, politiker och media

Jag sa upp min morgontidning (SvD) för ett tag sedan, jag är så evinnerligt trött på att media i första hand tycks handla om polarisering där man bara gräver sina skyttegravar djupare och djupare i stället för att sakligt analysera och peka på konstruktiva lösningar.

Inom politiken är det likadant, man måste tycka tvärt om jämfört med sin motpart, om allt och hela tiden. Om vi tar Grekland som exempel så är det antingen Greker som levt över sina tillgångar och gladeligen förskingrat EU:s gemensamma medel, eller också är det EU med en skock bankirer i spetsen som av ren illvilja satt Grekland på obestånd helt utan Grekernas egen förskyllan.

Lika självklart som det är att man i längden inte kan låna till att betala av räntorna på sina skulder borde det vara att det inte går att svälta sig ur anorexi. Med andra ord skulle det behövas en saklig diskussion om orsak och verkan och kanske även om de samverkande skälen som lett fram till dagens soppa och vad man kan göra åt det.

När det gäller flyktingpolitiken finns ett likartat problem. Om någon yppar att det inte verkar fungera något vidare hamnar de per automatik i rasistfacket och skall bespottas. Man ägnar all tid från två håll att angripa symtom; antingen är allt invandringens fel och gränserna borde därmed mer eller mindre stängas, eller också är invandringen en förtjänst och de nuvarande nivåerna kanske till och med borde ökas.

Riktigt problematiskt blir det när olika utsatta grupper ställs emot varandra; gamla, sjuka och arbetslösa har blivit slagpåsar som skall jagas och där försämringarna varit påtagliga under många år. Samtidigt kostar flyktinghanteringen kolossala pengar, den ena gruppen skall konsekvent förföljas och deras kostnader minimeras till varje pris, den andra gruppen får man knappt ens tala om i etablerade media.

Men det våra politiker tillsammans med media gjort är just att ställa dessa grupper mot varandra. För så är det ju; om man kraftigt sänker statens inkomster från dem som har det hyfsat till bra och ännu bättre samtidigt som man ökar utgifterna för en grupp utsatta så skickas notan per automatik till andra utsatta grupper som är beroende av de offentliga pengarna, det behöver man inte vara någon Einstein för att förstå.

Frågan borde inte vara om man skall stänga eller öppna gränser, frågan borde i stället vara vilka resurser och åtgärder som krävs för att integrationen efter anländandet skall fungera. Dessutom borde man på allvar diskutera hur detta kan åstadkommas utan att notan skickas till dem som redan har det sämst.

I stället för att sänka skatterna med 120 miljarder vilket man gjort så kanske man skulle komma fram till att statens inkomster behövde ökas med minst lika mycket. Men förmodligen är man rädd för den debatten? Gamla, sjuka, arbetslösa och andra svaga grupper är betydligt enklare att sparka på än att försöka förklara för de bättre bemedlade att de kanske får skrinlägga planerna på Marbodalköket och/eller segelbåten.

Men en sak borde alla ha klart för sig oavsett vart man står i själva sakfrågan: Det är aldrig flyktingens fel att vi här hemma inte klarar av att hantera frågan, rikta er eventuella vrede åt det håll där den hör hemma! Och det är väl just detta, sorgligt nog, SD:s framgångar är ett kvitto på. Ett part vi för inte så länge sedan förfasade oss över att de försökte kuppa sig in i kyrkovalet har nu närmare 20% av väljarstödet och dessvärre ett betydligt större stöd i sin "hjärtefråga". SD har inte förändras sedan kyrkovalens tid, men det är de andra som sett till att ge dem deras maktposition.

Inlagt 2015-06-30 18:23 | Läst 1317 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kloka ord Alf
Mvh Roger
Svar från alf109 2015-06-30 22:16
Tack ska du ha Roger.
-affe
Tyvärr ligger det en hel del i det du skriver.

Jag behåller dock både lokaltidning och ett nätabonnemang på SvD. SvD står ju sen ganska länge närmare nån sorts mitt än DN och har fortfarande journalister som gräver. .

Vad är det för bygge?
Svar från alf109 2015-06-30 22:18
Jo DN var det många år sedan jag övergav.
Det är det första höghuset på Liljeholmskajen.
-affe
Välformulerat och sansat inlägg som vanligt. Sunt förnuft helt enkelt vilket politikerna inte visar mycket av.
Svar från alf109 2015-06-30 23:51
Tack ska du ha Björn.
-affe
Här kan man få bli delgiven tankeväckande funderingar samt foton med snygga gråskalor och skön svärta ..
Ha de gott

//Kaj
Svar från alf109 2015-07-01 18:38
Tack ska du ha Kaj.
-affe