Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Många far illa

Att rösta innebär att man utnyttjar sin demokratiska rättighet att vara med och bestämma hur man anser att landet bör styras. Många människor offrar sina liv varje år för att få möjlighet att göra just detta som vi ser som så självklart.

Att leva i en demokrati bygger också på att jag som medborgare ser till att vara tillräckligt informerad för att kunna ta ställning. Det är en skyldighet skulle jag vilja säga. Hos många grupper är valdeltagandet lågt, och då framför allt hos lågutbildade och människor i marginalen eller hos dem som inte kommit in i samhället av olika skäl.

Det är lite av en ironi, eftersom det är just dessa grupper som ofta har anledning att protestera mot det rådande läget. Vi har i vårt land en hög ambition att värna de svagaste i samhället, och det gäller från vänster till höger.

Sedan 70 talet har det dock skett en mental omsvängning här liksom i alla jämförbara länder. Tron att teknokrater med endast ekonomin och egenintresset som styrmedel kan ordna den bästa av världar har under lång tid vunnit terräng. Oppositionen som borde drivits har varit ganska tyst.

Vi har slutat ställa oss frågan: Vad är bäst för ett samhället och dess medborgare? Är den egna lyckan alltid viktigare än kollektivets välfärd? Är de allmänna investeringarna önskvärda även om jag själv inte utnyttjar dem, eller vore det bättre att jag själv fick lite mer i plånboken? Enkelt uttryckt, är det angeläget även för mig som inte har barn att vi har en bra skola där alla får utvecklas efter sin förmåga? Är väg och järnvägssatsningar angelägna även fast jag själv inte kommer att ha någon större nytta av dem? Är det viktigare att jag själv får lite mer i plånboken än att de fattigaste lyfts till en drägligare standard?

Den diskussionen saknas till stora delar i dagens samhälle, ändå är det just detta ett samhälle handlar om. Nu har vi dessutom den gigantiska flyktingproblematiken att ta hänsyn till. Just den frågan är för mig ganska enkel: Hur skulle jag själv hoppas på att bli bemött om jag själv hamnade i samma situation? Det är bara att agera efter den magkänslan oavsett om det initialt kommer att medföra uppoffringar från oss som har.

Att ställa frågan mot våra egna gamla och sjuka är absurt, ställ i så fall frågan mot bonusar och överflöd i stället. Och det är just där som den nakna rumpan sticker fram, de som gärna gör frågan till ett slagträ i välfärdsdebatten är sådana som själva ofta inte har så mycket till övers för generell välfärd över huvud taget utan det handlar ofta om att värna det egna överflödet.

Höger eller vänster är upp till var och en, däremot är det hög tid att blåsa liv i en samhällsdebatt som fört en allt för tynande tillvara sedan slutet av 70-talet. Vi skall inte tro att någon marknad eller några akademiska räknenissar kan sköta detta åt oss. Så se nu till att rösta, oavsett hur ni röstar bara ni röstar för humanism och alla människors lika värde.

Inlagt 2014-08-29 03:53 | Läst 2095 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra tankar och bra skrivet Alf. Självklart skall vi rösta.
Åh vad bra skrivet. Den nakna rumpan visar sig vart man vänder, nödtorftigt skyld av vackra ord såsom tex valfrihet, ett ord jag börjar tycka riktigt illa om. Naiv som jag är hoppas jag i alla fall att många röstar med hjärtat denna gång och inte med plånboken.
För min del kommer jag att att undvika socialdemokraterna. Som i dag beslutat med Nya arbetarpartiet Moderaterna att köpa ca sextio stridsflygplan Jas Gripen, värdens dyraste jordfräs för åtskilliga miljarder och som dessutom stöder Moderaterna och vinsterna i välfärden skola och omsorg, måhända med lite kontroll,viket finanshajarna redan nu garvar åt eftersom de kan trolla bort vinsterna i ett nafs..
På samma sätt som Moderaterna bytt namn till, Nya arbetarpartiet Moderaterna.Borde Socialdemokraterna byta namn till, Före detta arbetarpartiet Socialdemokraterna.
Oroväckande att arbetarna på verkstadsgolvet snart bara litar och dras till ett parti Jag vill inte nämna vilket.
/ Bengt
Klokt och välformulerat, jag har aldrig velat ha jobbskatteavdraget utan i stället ett bättre samhälle för de utsatta. Förbättringar som gynnar även de välbeställda i längden. Redan före jobbskatteavdragens tid kunde de rikaste själva reglera sin skatt genom skatteplanering.

Och sossarna har i alla tider hållt sig väl med storfinansen vilket jag anser var klokt till viss del då det gagnat freden på arbetsmarknaden. Men nu har dom gått åt mitten alldeles för långt samtidigt som högern dragit sig till vänster åtminstone retoriskt.

Vi behöver hederliga stats- och kommunmän och kvinnor det känns som vi har 349 lögnare.
En vilsen ung väljare blir inte klokare av att läsa partiprogram eller slagord på plakat.
Hej Alf! Ja om alla tänker som du så vore det enkelt att svar på din fråga,,,,

Du frågar:Mor,vad är godhet?
Ack barn,vad skall jag säga dig?
Skall jag säga,godhet är,då man ej dödar någon,
då man ej sårar någon,förstår du?
Ack,min gosse-du är ej ensam.

mvhRolf
Svar från alf109 2014-08-29 11:17
Just att frågorna är svåra gör dem än mer angelägna att diskutera.
-affe
bassa 2014-08-29 13:51
Det viktigaste och något som är bra med demokrati. är nog att bli av med Carl Bildt som leker, och har inbillat sig att han är en världsman samtidigt som han och Norges NATO general Jens Stoltenberg inte förstår att dom är springpojkar åt Europas och Amerikas verkliga ledare.. Vem bryr sig om Carl Bildt egentligen.? Jo kanske bra att han och lilla Norge finns ändå, så de kan de voffa, och gläfsa! ,och vi stormakter kan vara mer lågmälda kritiska, och bete oss mer diplomatiskt.
Hundar har inte förmågan att se storleken på sin motståndare. Hund är hund. Därför tvekar inte en dvärgpinscher att anfalla en pitbull. Det samma gäller Carl Bildt, som morrar och gläfser mot Ryssland och Puttin. Därför resonerar husse i det här fallet Socialdemokraterna, och Moderaterna. Vi köper tio dvärgpinscher till , så blir nog den där jävla pitbullen rädd! Hjälp! Vem ska man rösta på !!!?.
Glistrup, på den tiden hade nog ett klokare sätt att se på det "hele".Skrota försvaret och ha en telefonsvarare om nu Ryssland skulle anfalla Danmark. Telefonsvararen skulle svara Vi ger oss. Därmed skulle miljoner och åter miljoner människor överleva i Europa. Inte dumt. Bengt
/ Bengt