Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Mörka moln breder ut sig

Väljarna har aldrig fel brukar man säga? Det har ju varit en hel del politik ett tag nu, såväl i vardagen som i bloggarna. Att jag personligen har mitt hjärta åt vänster är knappast någon nyhet för någon. Ändå har jag väldigt svårt att glädjas över valutgången, jag är för fair play, och då måste man se att de rödgröna faktiskt inte vann valet. Det som hände var att alliansen förlorade, de rödgröna ligger kvar på sitt mediokra väljarstöd från förra valet.

Frågan samtliga partier som inte sympatiserar med SD måste ställa sig: Vilka underströmmar är det som utmynnar i det valresultat vi ser? Givetvis handlar det inte om främlingsfientlighet i första hand. Men det kanske är dags att få upp de svåra frågorna på bordet för en demokratisk genomlysning utan försköning eller populism.

Det finns säkert även en allmän oro över uteblivna jobb, osäkerhet inför framtida försörjningsmöjligheter, en framtid som för väldigt många ter sig ganska hopplös och för ännu fler osäker. Utan framtidstro finns ingen framtid. De underliggande mekanismerna till dagens, för väldigt många, otrygga samhälle måste komma upp i dagsljuset.

Jag tror att det är detta bland annat vi fått ett kvitto på i valresultatet. Om man känner av en relevant oro och politikerna tittar åt ett annat håll och låtsas som om inga problem finns kommer alltid de med enkla lösningar vinna mark. Detta är ingen nyhet liksom det knappast heller är någon nyhet att det enklaste sättet att få folk med sig i orostider är att försöka vända alla mot en gemensam fiende.

Nu blir det inte mer politik från mig på ett tag.

Inlagt 2014-09-15 20:59 | Läst 1128 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja minsann, Cementa i Stockholm, är den fortfarande i drift eller? Fin o dramatisk bild, LO
Svar från alf109 2014-09-15 21:20
Jo Cementa går för högvarv.
-affe
Det märkliga är att vi har en borgerlig majoritét i riksdagen. Det enda som hänt är egentligen att de borgerliga (främst moderaterna) förlorat många röster till SD. Högerkonservativa SD har röstat med alliansen i 8 fall av 10, och därmed räddat den från att tvingas lämna in. Splittringen på den sidan är större än någonsin under alliansens historia. Det värdekonservativa högerpartiet har attraherat konservativa väljare och främst pensionärer. Ungdomarna däremot (vilket bådar gott för framtiden) har inte alls röstat med SD i lika stor utsträckning som man kunde tro.
syntax 2014-09-16 00:04
Vad jag förstår har ungdomarna röstat på SD i samma utsträckning som i förra valet. Det är dom äldre och pensionärerna som har tillkommit (det har ju skett en fördubbling av röstunderlaget).
"Follow the money", det vill säga vem tog pengarna? Inte var det de som flydde sina hemländer och kom hit.
Att spela på rädsla är väldigt effektivt. Det vet alla småbarnsföräldrar och det visste Hitler, om man nu ska ta två extremer. Det är många gamla som inte känner igen sig i samhället idag och det har Jimpa fattat, så när invandrarargumentet inte räckte till så drog han till med "Vi värnar dom äldre" och passade på att lova lite högre pensioner också. De röd-gröna och alliansen med Lööf i spetsen stod och skrek i TV rutan blev folk ännu räddare, men mest för Annie. Jimpa verkar trygg "och håller på Sverige"...

Jimpas lyckade kampanj är större än när Per Schlingmann lurade i folket att det finns något som heter "de NYA moderaterna". Vart tog alla dom gamla vägen?

Nu blir det inte mer politik från min sida heller. Nu får de vi har valt se till att lösa nuvarande situation på bästa sätt.
syntax 2014-09-15 23:59
De gamla moderaterna är en stor grupp i partiet. Dom gillade aldrig det här med "dom nya moderaterna". Nu har dom nya moderaterna kollapsat - och då stiger dom gamla fram och säger: "Se nu hur det gick med det här nyliberala köret, Milton Fridman och så vidare!" Dom gamla moderaterna tar tillbaka makten i partiet. Dom är värdekonservativa, och kan mycket väl tänka sig att samarbeta med SD.