Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Om att skruva till det

Ibland orkar man inte leta redan på någon bra bild, ofta beror det på att ämnet man skall skriva om inte är så glasklart? Med andra ord man publicerar i stort sett för att publicera.

Den här bilden till exempel är en totalt intetsägande bild av ett träd vid strandkanten som jag fångade igår. Förmodligen tyckte jag att det var något fint med ljuset när jag tog den? Men som så ofta med detta visade sig bilden vara totalt meningslös när jag senare tog en titt på den i datorn.

Men man kan alltid skruva till den i bildbehandlingen, så kanske den blir intressant? Ofta kan manipulation av ytan skapa ögongodis, men man tenderar ganska snabbt att ledsna på det tycker jag. Det sätter dock fingret på en, för mig, viktig fråga: Vad är ett bra fotografi? Till skillnad mot vad som är en förförande bildbehandling.

Men bildbehandling går det att förföra, och ofta vill vi nog också bli förförda av fina bilder. Inom den övriga konsten är det ganska klargjort vad som rymmer originalitet och vad som inte gör det. Sedan kan man ibland fråga sig vad konstkännarna ser som man inte själv gör? Men det är en annan fråga.

Men när det kommer till fotografi blir det knepigare, speciellt om man inkluderar efterbehandlingen som kan vara allt från en varsam ”putsning” för att lyfta fram det fotografen vill visa med sin bild till en total make over där originalet kanske bara till nöds kan ses som ett utgångsmaterial. Någonstans efter den skalan övergår fotografiet till att vara en illustration som jag ser det.

Nu finns det många som är jäkligt duktiga och konstnärliga i sin bildbehandling och som dessutom utgår från en redan stark bild, som Carlzons självporträtt till exempel. Men hos det stora flertalet av oss drar vi nog lite i reglagen för att skapa en effekt från en bild som utan reglagedragande knappast fungerat?

Sedan finns ju alla dessa målerifilter liksom repor och skräp-filter som man kan ta till, och då tycker jag att det ofta snarare handlar om ett plagierande. Men om man är genuint intresserad av fotografi är det nog bra att börja med att försöka lära sig ta bra fotografier?

Redan detta är en uppgift som är nog så krävande. Med bra fotografier menar jag alltså fotografier som i sin egenskap som just fotografier höjer sig över mängden.

Inlagt 2014-04-20 00:02 | Läst 1594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det finns inga meningslösa bilder men det finns mer eller mindre bra bilder. Beroende på vem du fotar för, dvs dig själv eller andra så får man bedöma vad som är bra.

Min åsikt är att bildbehandling med verktyg som efex och hdr är rent effektsökeri som gömmer en halvkass bild. Jag gör det själv ibland men jag har åkt andra sidan inga ambitioner att kalla mig en bra fotograf. Då hade jag bokat in mig på en utbildning för länge sedan...

PS din bild ovan är snygg men som du säger är den lite intetsägande.

I all välmening / Tommy
Svar från alf109 2014-04-20 00:36
Jag tycker nog att man kan vara hyfsat överens om vad som är bra och vad som är mindre bra. Framför allt när det kommer till fotografi handlar det ju också om innehållets betydelse för betraktaren vilket gör att vi lätt uppgraderar värdet av ett fotografi som egentligen kan vara ganska uselt som fotografi eftersom vi har någon speciell relation till innehållet. När det gäller olika pluggar så ser jag det inte som något fel i sig, allt handlar om hur de används. Silver Efex till exempel är ju betydligt enklare att använda när man konverterar sina färgbilder till svartvitt, om man som mig vet hur man vill ha det svartvita och har ganska bestämda uppfattningar om hur mellatonskontrasten skall vara och hur olika färger skall tecknas in i gråskalan.
Jag arbetar ganska mycket i Photoshop, framför allt med bildcollage/montage och "lager-på-lager tekniker", och anser inte att slutprodukten är Fotografi, det kan vara allt från illustationer till målningar. Ett bra fotografi är alltid ett bra fotografi redan direkt ur kameran, och oftast behöver man inte jobba med bilden mer än de vanliga Raw justeringarna. En lite halvkass bild, kan aldrig "räddas" i ett bildbehandlingsprogram , den kommer alltid att vara lite halvkass. Jag älskar att sitta och leka i Ps, att "måla" med digitala penslar och färg, det hindrar inte att jag hela tiden strävar efter att skapa bra fotografier i min kamera. Jag älskar mångfalden!
Pictorialismen är tillbaka, fast de flesta vet inte om det!
Eller i vissa fall, vill inte kännas vid det! Eller kanske inte vet vad Pictorialismen står för?

Men vad gäller intetsägande bilder, i fösta ögonkastet alltså, så kan några "intetsägande bilder",
intetsägande för betraktaren alltså, ändå förstås bättre med en text till,
men då gäller det att texten är bra och fängslande...

Men som du frågar Affe: "Vad är ett bra fotografi? Till skillnad mot vad som är en förförande bildbehandling?"

Om inte tillräckligt många förstår att ställa den frågan, eller vill ställa den frågan, så kommer den nya typen av fotografi att fortsätta att vara överväldigande! Att göra fina bilder med stor hjälp av tekniken alltså!
För de flesta verkar ju ändå vara rätt nöjda med det!
/B
Gillar bilden, Alf.
Tack ska ni ha för era kommentarer.
-affe
Man behöver inte bläddra länge bland bilderna i Galleri Fotosidan för att förstå vad det är som gäller. Mycket fernissa, om jag får uttrycka mig så...
Svar från alf109 2014-04-21 15:50
Jo det tycker jag också, mycket "Sagan om Ringen" som gäller på en del håll. :)
-affe