En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Ge dina bilder ett mervärde.

Idag får de flesta bilder som tas finna sig i att leva sitt liv i en dator. En del får en stunds uppmärksamhet när de hamnar på ett socialt media och får några likes.

Det laddas upp över 3 miljoner bilder varje dag bara på flickr och Facebook. Varje bild lär få 10 sekunder och sedan en like och så drar betraktaren vidare till nästa bild.

Så här i juletid är det kanske dags att påminna om att de flesta faktiskt föredrar att betrakta bilder på ett pappersmedia. Jag har gjort min egen lilla undersökning och kommit fram till att 9 av 10 hellre bläddrar i en fotobok än ser bilder på en skärm. De flesta jag har frågat har kört datorer sedan koltåldern så det är inte datorvana som saknas.

När vi presenterar bilder i form av en bok eller en större print så har de plötsligt fått ett mervärde.

Oavsett om vi är amatörfotografer eller proffs så är vi oftast också familjefotografer.

Så gläd någon med en fotobok eller print i julklapp med bilder på dem själva och deras närmaste.

En present som uppskattas allt mer när åren går. Får folk att minnas händelser och personer på nytt.

Idag är det lättare och billigare än någonsin att göra en fotobok, en egen kalender eller en stor utskrift.

_ALM1631.jpg

Skälv har jag tagit beslutet att vägra springa runt i affärer och köpa prylar som ingen egentligen behöver.

Så i år har jag enbart producerat fotoböcker och kalendrar som julklappar. Något som jag också delvis gjort andra år. En oftast mycket uppskattad julklapp.

Så nu har jag tagit steget fullt ut. Jag vägrar vara en del av köphysterin kring jul längre. 

Inte så jag tycker illa om julen. Det är jättetrevligt att umgås och äta god mat. Då menar jag inte bara julmat. Det är bara alla dessa förbannade julklappar där alla känner sig tvingade att ge varandra prylar ingen egentligen behöver.

Mitt första barnbarn är nu drygt 1 år gammal. När han fyllde ett år var hela tjocka släkten samlade för att fira. Den lille fick hur många paket som helst. Ett helt leksaks kök med en stor spis och kastruller samt stekpannor, en trehjuling och mycket, mycket annat.

Det lär bli samma sak nu på julafton. Grabben dränks i prylar. Snart kommer han inte få plats i sitt rum längre för alla leksaker.

Så jag har sagt till hans föräldrar att jag inte tänker bidra med ytterligare en pryl. Utan bett dem öppna ett konto åt honom där jag kan sätta in pengar. Pengar som han sedan kan använda när ha blir äldre för att köpa en moped, ha som en grundplåt för en lägenhet eller använda när han förhoppningsvis studerar vidare.

Läste om en studie gjord i Sverige där man undersökte hur många leksaker en fyraåring hade i snitt. Resultatet var chockerande 460 stycken. Konsumtionssamhället i sin oförvanskade hysteri. Vilken fyraåring behöver 460 leksaker?

Världen går inte under på grund av att vi kör bil. Transporter står faktiskt bara för 15% av alla växthusgaser. Det är vår konsumtion som till större delen gör att vi med vår levnadsstandard konsumerar motsvarande 5 jordklot per år om alla levde som vi. 

Så ge bort en fotobok, en kalender eller en förstoring. Det är en unik present mottagaren bara kan få från er. Bilder på mottagaren själv och hans närmaste lär inte i första taget hamna i pappersinsamlingen. 

Så skynda nu att göra slag i saken och beställa hos Crimson eller någon annan leverantör. Snart är det för sent.

Inlagt 2015-12-12 18:07 | Läst 3365 ggr. | Permalink
Kloka ord!
Vi köper inte julklappar till någon, det har vi inte gjort på många år. Vi har prylar så det räcker och blir över!
Ett nytt hus kanske, men det är ingen som vill köpa en sån julklapp till mig?
Som du säger transporter är bara en ynka del av växthuseffekten, när ska människor förstå det?
För mig har bilden egentligen inte blivit till förrän den finns på papper. Då har jag en analog bild i handen - analog som verkligheten.
Det är en bra verklighet för bilder. Dom kan glömmas bort i en låda, på ett vindskontor, i en koffert i källaren, och så vidare. Sedan hittar någon dem om 50 eller 80 år, och tycker att det var ju fantastiskt - det där måste vara farfars pappa! Så kommer det inte att fungera med digitalt lagrade bilder.
Som gammal antikvarie (Stockholms stadsmuseum) vet jag att dom finaste bilderna från förr har bevarats just på detta slumpmässiga sätt - tack vare att det var analoga bilder på papper.
Svar från Flash Gordon 2015-12-12 20:14
Jag ar börjat tillämpa samma princip. En dokumentation av en händelse som en resa, ett bröllop, ett dop eller vad det nu än är. Först när jag gjort en bok av det eller ett antal förstoringar är jobbet klart.
Jag har alltid hållit på med utskrifter. Det är ju ett bra sätt att ta hand om de bästa bilderna. De hänger på väggen i en ram något år innan jag tröttnar och byter till något annat.
Fast jag har kommit fram till att det inte räcker. Folk har begränsat utrymme för bilder.
Så numera producerar jag rätt fotoböcker per år.
När jag nu gett mig på att skanna de bästa bilderna fåra forna dagar så kommer jag ha underlag till fotoböcker för flera år framåt. Så de kan vara ganska säkra på vad de kommer få i present på födelsedagar och till jul.
Sedan har ju några av dem fått egna barn. Något jag med nöje dokumenterar och också gör fotoböcker av.
Den moderna tidens fotoalbum.
Sedan har jag en fru som klagar över att jag har mängder av bilder men hon aldrig får se dem.
Dat är inte det hon inte får utan det hon inte vill sitta och titta på dem i datorn.
Hon vill ha dem i pappersform. Det har hon förstås rätt i.
I min dator finns det ofta 5-15 bilder som är av samma motiv i olika varianter. Gör man en bok väljer man förstås ut men bästa och redigerar den så bra man kan.

Det ligger en stor del förädling av bilderna innan man beställer boken.
På så sätt är ju en bok en mer bearbetad produkt än det man hittar om man kikar i datorn.

Detsamma gäller förstås utskrifter.

Både mina fotoböcker och en hel del utskrifter kommer säkert finnas kvalånga efter jag lämnat in.
Mina hårddiskar och NAS-servrar kommer nog däremot hamna på elektronikskroten.
Ingen kommer orka gå igenom 100 000 bilder för att hitta guldkornen.
Hej Mats

Kloka förslag du föreslår, om julpengar i stället för presenter. Det har jag tillämpat i flera år till mina barnbarn. Vad de sedan använder sina pengar till det får dem och kanske föräldrarna komma överens om.

Om fotoböcker, så har jag redan producerat ett antal och det började med en bok om min hustru, som avled 2010. Sedan följde en rad böcker om allehanda innehåll. Det har varit ett sätt att bevara bilder både analoga och digitala och framför allt så har de varit roligt att göra.

Inspirationen kom ursprungligen från en Fotosidan kollega(Bernt Carlsson) och jag tyckte det var en utmärkt idé att omvandla alla bilder i datorn till en bok med lite text till, och just nu har jag två nya böcker på gång.

Ha det gott/Stig
Det där med att köpa julklappar har nog lite med ålder att göra. När jag hade fyra småbarn hemma så visst blev det massor av onödiga köp. Idag är jag av samma åsikt som dig. När jag var liten fick man en plåtbil och ett ritblock. Så de obligatoriska raggsockorna av mormor.
Fotobok tycker jag är en bra idè. Har inte gjort någon ännu men börjar planera vilka bilder som ska användas. MIn dotter har alltid satt in sina bilder i album sedan hon började fotografera när hon gick i 7:e klass. Har resulterat i två hyllmeter album.Nu är det fotoböcker som gäller och dom hon gjort har blivit riktigt bra. Jag är inne på Crimson, tycker du det är någon skilnad på dom eller någon annan som du provat.
Sten
Svar från Flash Gordon 2015-12-12 23:04
Jag har i många år använt Apple för både kalendrar och fotoböcker. De var tidigt ute, hade snygg design och bra mallar och med hjälp av iPhoto var det enkelt att producera trycksakerna.
Så jag körde på ända till förra året.
Då gifte sig 2 av mina söner inom ett par månader. Självklart fick de var sin bok med bröllopsbilder.
Både gångerna gjorde Apple ett dåligt jobb. Eftersom jag spenderat 25 år i pappersbranschen så kan jag också bedöma trycket väldigt enkelt. Sedan jag jobbade med det så har jag också ett argusöga för att hitta fel.
Så jag reklamerade båda böckerna som var tryckta i 5 ex var. Fick ett minst sagt snorkigt bemötande av Apple som också skyllde på att det inte var de som tryckte utan det var partners.
I ena boken var et kraftig moiré som uppstår om man vinklar raster fel i förhållande till bilden. Det är en klar defekt som alla tryckerier är uppmärksamma på.

Så sedan dess kör jag Crimson. Så här långt är jag mycket nöjd. De gör definitivt ett snyggt jobb.

För böcker tycker jag man skall välja en tryckt bo och inte en gjord på fotopapper. Fotopapper har en klart kortare livslängd än ett offsettryck. Gör man en klander spelar det kanske inte så stor roll. Fast för en bok håller jag mig borta från fotopapper.
Är enig om att minska antal julkappar, alternativt ersätta de med - t.ex. - en fotobok. Har skapat flera fotoböcker själv till vänner och familjemedlemmar, med stor succe.
Undrar om Ni har planerat att sammenställa en test av olika leverantörer, det var länge sedan att man har läst om en sådan utvärdering.
tack
Jag fotograferade en klass i en skola här i Hässleholm från förskolan till de gick ut småskolan alltså i fyra år. Därefter gjorde vi en bok 1991 som heter "Tretusenfemhundra timmar". Därefter gav jag återigen på eget förlag ut en bok 2006 om det rivits i Hässleholm i slutet av sjuttiotalet och början på åttiotalet. Jonens och mina bilder av Miljöer - Arkitektur - Människor. Tufft men värt allt arbete har det varit. Kostade 105 000 kronor att trycka vilket jag
betalade själv dels genom lån. Fick då starta firma.

De senaste åren har jag skapat många böcker........... en bok till Jonen samt hans tre syskon som visar den gård på slätten i Skåne som de växt upp på. Mycket arbete men även det ett kärt sådant. Många bilder var skadade då de suttit i min svärmors album sedan trettiotalet.

Därefter många böcker med olika teman ...nu skall jag trycka en om släktforskning på min sida. Vet inte när jag får den färdig.

Visst är det som du skriver bilder de bästa presenter som någon . Det kan vara från du skickar en bild
i mail till större projekt som kalendrar och böcker.

Album är viktigt skapa. Eftersom vi haft mörkrum här i huset och jag en tid nästan bodde där från jag kom hem
från mitt arbete långt ut på natten har det kopierats många bilder till album. Även Jonen har kopierat så klart.

En resa genom vårt liv har vi i dessa samt så har fem barnbarn fått vars ett med bilder från den dag de föddes till de blev tonåringar. Nu har de fått USB minnen med alla bilder jag tagit av dem.

Senaste projektet med album är de två barnbarnsbarnen Signe och Ella vars bilder finns i album från de föddes till dags datum...de är nu tjugo resp. sjutton månader....ljuvliga underbara små töser.
Ha det gott på alla sätt
tack för din text som jag hoppas ger många
en tanke om värdet av att bevara bilder så man kan se dem utan dator.
Gun-Inger
Håller med till fullo!

Bilder på barnen till farmor och släkt är uppskattade presenter, till människor som har allt och själva köper det de vill ha. Monterade i ram är ännu bättre.

Bekymret är att min Canon bläckstråle i865 börjar ge upp, bläck börjar bli svårt att få tag i. Men varför köpa en ny innan den helt ger upp?