Ännu en blogg: Utförsäljning av fotoböcker på biblioteket

När jag kollade läget på Fotosidan idag välkomnades jag av ett foto som även finns som omslagsfoto på en bok jag köpte på biblioteket bara några timmar tidigare: Hans Geddas Clown.

Falkenbergs bibliotek försöker bli av med böcker som ingen lånar. Jag fick tag på Hans Gedda, Anders Petersen och Micke Berg för en löjlig peng. Ändå är jag inte riktigt glad. Ska inte dessa böcker finnas i offentliga rum? Jag menar, fotograferna är ju fortfarande aktuella, inga namn från 60-talet som man har hunnit glömma. Lite sorgligt är det. Det tyckte för den delen också bibliotekarien jag pratade med. Men deras uppdrag är ju inte att vara arkiv utan att tillhandahålla böcker som folk faktiskt vill låna.

Nu undrar jag hur lång tid det tar innan biblioteket slänger ut de senast inköpta böckerna så som Inta Rukas "People I know" och "Tala om bilder" av Stefan Ohlsson och Bo Bergström (det sistnämnda inköpt på min begäran). Men jag är långtifrån girig att rafsa åt mig dem när det är dags. Är inte det bättre att de finns allmänt tillgängliga i längden än att varje välbärgad fotoenthusiast hopar dem hemma? Det är bara att gå och regelbundet låna. Jag anade inte att det var så illa beställt med fotobokslånandet. Jag får väl bli lite flitigare med det. Strömholms bok ligger säker ett tag till. Lånade den nyss.  ;)

Men det kanske inte är lika illa i större städer?

Bilden nedan tog jag på Halmstad bibliotek.

Inlagt 2013-07-17 18:50 | Läst 1730 ggr. | Permalink
Ivar Lo Johansson va inne på det här en gång i världen,
fast då gällde det inte fotoböcker...
/B
Svar från gatosi 2013-07-17 19:16
Vad gällde det då? Böcker i allmänhet?
Benganbus 2013-07-18 23:28
De e en lång historia, med det handlar om att Bibliotek är viktiga!
/B
För min del får det gärna vara både-och, fotoböcker på bibblan OCH hemma i min hylla! /Matti
Svar från gatosi 2013-07-18 16:57
Javisst, allt kan ju inte finnas på biblioteket!
Jag skulle tro att de gör sig av med "överskottet" böcker som utlånas sällan kan de nog beställa hem från andra bibliotek om de efterfrågas. Var själv på bibblan här i Hornstull idag och letade efter Steinbecks Resa med Charlie, men det var samma sak med den, inte inne men kunde beställas hem, dock en före i kön så det fick vara. :)
-affe
Ps. det är nog viktigt att det blir fler som besöker bibblan i stället för som man brukar, handlar pocket, överlevnaden beror nog mycket på utlåning och besökare.
Svar från gatosi 2013-07-18 16:59
Fjärrlån funkar ju säkert om man vet vad man vill. Men upptäckter via bläddrande och spontant lån blir svårare.