Ännu en blogg: Dogma i Bryssel med X-E2

Jag tycker i allmänhet att dogmer är ohälsosamma, oavsett vilka. När det gäller mig och mitt fotograferande så har jag exempelvis aldrig insett meningen med att frivilligt begränsa parametrarna.

Men nu ska det bli lite dogma ändå!

Jag ska till Bryssel för en vecka utan några andra skyldigheter än att göra vad jag vill där, inte minst fota. Två saker avgjorde att D90:n stannar hemma och bara X-E2 och 35mm-objektivet följer med: viktgränsen på flygplanet och nyfikenheten på kameran som jag inte har blivit 100% varm med än.

Än så länge har jag inte fattat helt och hållet varför kameran när den lancerades reklamfördes som den ultimata GF-kameran. (Fast så är det kanske alltid att det nyaste är det ultimata som ska lovordas.) Jag har fortfarande inte vant mig vid att tillverkaren inte har splittrat live-view och menydisplay-funktion. (Jag som trodde att jag lär mig alla kameror, bara bildkvalitén är värt det.)

Med detta menar jag att man, om man bara vill snabbkolla ISO-inställningen eller val av fokuspunkt, antingen måste ha på live view:n eller kika genom sökaren. Jättedumt om man inte gillar att använda live view vid fotografering. Det är ju ofta för ljust runtomkring.

Alternativet är att sökaren aktiveras med en sensor så fort ögat närmar sig sökaren. Men det tar en sekund innan den slås på och en sekund till innan man har vant sig. Hur ska det gå när det ska gå fort?

Eller så har man bara sökaren aktiverad. Men då glor man genom sökaren bara för att kolla ISO eller en annan detalj.

Jag har lysläst manualen upp och ner. Rätta mig gärna om jag har missat någonting.

Hur som helst så är det ju inget fel på bildernas tekniska kvalité bara de blir till. Det här fotona tog jag för några veckor sedan på Marstrand.

.

Hoppas det blir en del intressanta motiv in Bryssel!

Inlagt 2014-07-02 17:48 | Läst 2040 ggr. | Permalink
Dogma is da shit :) Kör X-T1 med 18mm + X100 när jag strax åker till Berlin. Dogma och currywurst, det är grejer det! Lycka till med fotandet i Bryssel.
Svar från gatosi 2014-07-04 20:30
Det blir spännande med nya Berlinbilder!
Det blir säkert Xtra bra med den kameran för gatufoto!
Kör ISO-auto och med sökaren så blir det OK!
Göran
Svar från gatosi 2014-07-04 20:30
Ja, jag får väl ändra mina vanor då. :)