Ännu en blogg: Andra kulturer på bild

Xenofobi har alltid funnits och kommer troligen att finnas även i framtiden. Hudfärg eller klädsel skrämmer somliga. Men rädslan kanske kan minskas om man tittar på likheterna i stället för skillnaderna? Det är väl så i hela världen att man ska stå ut med barn som vill någonting?

Att man tar sig till jobbet, högskolan eller vad det nu än kan vara för ärenden man har att uträtta?

Att man gillar att köpa fina saker?

Att man viskar trevligheter i sina näras och käras öron?

Eller att man helt enkelt gärna umgås med dem man trivs med?

De sista tre fotona är tagna på en marknad där jag blev påhoppad av en kille som jag inte ens hade riktat kameran mot vilket jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Han kände väl mest att han behövde beskydda folket på marknaden på något sätt. Bortsett från obehaget så känner jag mig mest ledsen när mina skäl blir misstolkade. Jag önskade att jag kunde sätta mig med den där killen igen någonstans i lugn och ro, visa fotona för honom och fråga: "Visst är det bra att dessa bilder finns?"

Undrar vad han hade svarat.

Inlagt 2014-07-23 19:29 | Läst 1905 ggr. | Permalink
Främlingsfientlighet är ett otäckt fenomen, då har det gått överstyr. Jag har stor respekt för att vissa människor absolut inte är intresserade av att fotograferas av okända människor. Lika hotfull som han var mot dig tyckte han kanske att du betedde dig mot andra? Du vet, vi bär alla med oss olika erfarenheter...
Svar från gatosi 2014-07-23 20:02
Javisst, misstron är ömsesidig.
Hej Katja.Fina bilder. Kanske skulle du göra en liten pärm med tidigare bilder du tagit, för att förtydliga ditt syfte med bilderna?. Nu tror jag att det kanske kan vara värre ,om man är tjej,kvinna, och plåtar till höger och vänster, i vissa delar av världen. Det finns en del män som retar sig på kvinnors framfart, och självständighet.
/ Bengt
Svar från gatosi 2014-07-24 07:37
Ja, en sådan liten bok har jag. Fast är någon väldigt upprörd vet jag inte om han är benägen att titta på den. Hade inte med mig den just då.
Intressanta funderingar kring att vara kvinna som fotar. Har hittills sett det som fördel, framför allt när man fotar barn. Vem vet, som man hade jag kanske fått någonting på käften direkt.
Fina o nära bilder, många av dessa invandrade människor bär på svåra minnen av övervakning o förtryck och känner sig kanske ibland som andra klassens medborgare, kan ha en viss förståelse för att en del regerar när det kommer folk med kameror som riktas mot dom o tycker att dom är så speciella. Må gott, LO
Svar från gatosi 2014-07-24 07:38
Jag träffar ju invandrare dagligen och bemöts med förtroende. Lätt att glömma bort att det inte är en självklarhet.
Fina bilder och du berör det jag alltid envist hävdat, hur lika vi alla är bortsett från ytliga skillnader som längd, hårfärg mm.
Önskade att du kunde få det där mötet, visa dina bilder och ha ett bra samtal. Det är så vi går framåt.
Svar från gatosi 2014-07-24 07:39
Eller hur?
Trevliga bilder på fina människor. Som en vän sade för ett tag sedan, "det är fint, att kunna se det vackra hos alla".... För det finns! Det lärdejagmig under mina år då jag reste över hela världen, bland lyx och fattigdom. Människor är fina, vackra på sitt eget sätt. Jag känner inte att vi behöver "försvara" dem. De har sin egen stolthet. Jag är säker på att mannen som jagade upp sig skulle uppskattat mötet med dig!! Ett öppet sinne, ger öppna ögon!!
Bara vi inte alltid tror att det är "vår modell" som är lösningen.
Hoppas du har en fin sommar!!! //Peter
Svar från gatosi 2014-07-24 08:29
Tack, detsamma!
Vidsynthet och respekt kommer man längre med!
Fina, varma och lite ömsinta bilder som lever upp till det tycker jag!
Svar från gatosi 2014-07-24 08:29
Tack för dina rad!
Bra berättande bilder med ett nära” focus”!
Gillas!
Göran
Svar från gatosi 2014-07-24 19:26
Roligt när de blir uppskattade!