Ännu en blogg: De fotofattiga månaderna

Medan andra vid den här årstiden är fulla med nyårslöften, en-bild-om-dagen-projekt och dylikt har jag fotografiskt gått i ide. Samma sak som förra året. I LR-katalogen för 2015 finns EN bild i februari-mappen, januari 2016 sex stycken. När andra verkar vara laddade på nytt går luften ur mig. Varenda gång tänker jag "Nu är det kört". Men så såg jag sportkrönikan 2015 där bl.a. Sarah Sjöström intervjuades. Hon sa att hon, när hon står på startpallen, ibland tänker att hon kanske inte kommer ihåg hur man simmar. Sen går det tydligen ändå.

Någonting som jag tycker är ganska hämmande är ambitionen. I en av de senaste Skavlanprogrammen var den där rödskäggige norske skådisen med (vad hette han nu igen) och sa att hans ambition en gång var så stor att att han låste sig helt. Han spelade barnteater för att komma ifrån det.

Om jag själv har någon plan för det här året så är det nog att oftare ta kort utan vidare syfte, utan att fundera över i vilket sammanhang det kunde passa eller visas. Det är väl därför det är så bildglest just nu för vad fotar man då?

Den här bilden tog jag när jag egentligen knäppte några dokumentära bilder på rivningen av en gammal Uddevallaskola. Det är nog en sådan utan-syfte-bild.

Kan det vara så att fotografin är den bildskapande gren som funderar allra mest på vad som är en bra bild och huruvida den allmänna bildkvalitén ökar eller minskar? Nu har jag inte så många bekanta som sysslar med måleri eller teckning. Men jag skulle gärna vilja fråga någon om man där också för diskussioner om vad som är en bra bild. Man diskuterar ju visserligen vad som får räknas som konst och vad som är amatörverksamhet, så mycket har jag förstått. Men har man verkligen försökt att någonsin lista kvalitetskriterier för en "bra bild" på samma sätt som man gör för fotografi och vända och vrida på den frågan om och om igen? Rätta mig gärna men jag tror inte det. Vad beror det egentligen på?

Det kan man ju undra.

Inlagt 2016-02-15 21:57 | Läst 1127 ggr. | Permalink
Kanske har det något att göra med att för att få ett foto måste man inte göra så mycket mer än att trycka på en knapp, kameran fixar resten????
En bra bild vet man innerst inne när man ser den. Det är lätt att trycka på knappen men det är fan så svårt att ta en bra bild. Det är lätt att lägga färgerna på paletten men det är fan så svårt att måla en fångande tavla.

Jag rekommenderar denna länk för en serie bilder som är bra och som ingen målande konstnär hade kunnat göra bättre:
http://www.emlii.com/1d70067/29-of-The-Most-Influential-Images-of-All-Time

mvh Tommy
För att svara på sista frågan - så kan det säkert vara. Och jag har en fundering. Inom foto är det vanligt med tävlingar, det finns massor av fototävlingar. Man tom poängsätter foton, titta tex på Mastertävlingen som FS har. Och det är skumt tycker jag. Nästan alla håller med om att bildbedömning är starkt subjektiv, hur fasiken kan man poängsätta bilder och tro att det är en objektiv bedömning.? Jag har aldrig sett att man har tävlingar i bästa akvarellen, oljemålningen eller etsningen. Eller skulpturtävlingar. Om man vill att fotografi ska kunna ses som en konstart kan man inte samtidigt ha tävlingar om vem som är bäst. Vem var bäst, Rembrandt eller Picasso? Ellen van Gogh? Varför inte poängsätta deras alster?
Det finns ingen definition på bra konst, och inte på bra bilder heller om du frågar mig. Och jag håller inte med Tommy härovan "En bra bild vet man innerst inne när man ser den", det där luriga man som blir allmängiltigt. Däremot kan jag säga så här "En bild som jag tycker är bra vet jag innerst inne när jag ser den" (även om jag inte kan definiera exakt varför jag tycker om just den)
Hälsningar/ Björn T
Tycho 2016-02-16 00:58
Visst kan man säga att man tävlar när det t ex gäller oljemålningar o tom akvareller. Man brukar kalla det jurybedömda utställningar och blir nog lika subjektivt som vilken fototävling som helst.
Speciellt tänker jag på nervösa svenska konstnäre i Paris för mer än ett sekel sedan om dom skulle lyckas komma med på dom stora utställningarna.
Subjektivt eller?
Lätt att gå i stå! Själv ska jag bara koncentrera mej på ljuset å skita i motiven efter jag sett Lars Lerins målningar på tv´n...// Ronny