Ännu en blogg: Att göra reportage - en amatörs erfarenheter

För ett tag sedan bloggade jag om boken om 50-årsåldern som jag nyligen publicerade på blurb. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det: Porträttfotografi? Dokumentär? Reportage?

Det var väl närmast reportage. För dem som tycker att även amatörer får ägna sig åt sånt och för dem som har funderat över att syssla lite mer med det tänkte jag sammanfatta mina tips, högst personliga och subjektiva.

.

1. Att tro att ens utrustning inte räcker till är bara en undanflykt.

Jag hade inte ens börjat än då jag kände prestationspressen sätta sig på mina axlar. Det här måste ju bli BRA! Och "bra" innebär att använda sig av de bästa verktygen, både när det gäller fotoprylar och redigeringsprogram.

Vad som är bäst kan man läsa mycket om här på FS. Det ska vara program X, nej, Y är bättre, säkert bättre än det jag har just nu, nu kom det också en ny, ännu bättre kamera som man kanske borde ha i stället för den befintliga... kanske ett stativ för inomhus också? Det ska ju bli BRA!

...

Allt detta blev bara en onödig tröskel. Jag är ytterst tacksam för att ekonomin och datorfobin satte stop för sådana ambitioner. Annars hade projektet aldrig blivit av. Det enda som jag upplevde som vinst var inköpet av en extern blixt. Men redan den IR panel som jag trodde mig behöva för att använda blixten som slave och placera den i en annan vinkel och som jag därför köpte kom aldrig till användning. Nikon D90 och blixt, LR3 och CS5, mer än så var det inte.

.

2. Se till att du har tid och sätt deadlines.

Om jag inte hade haft barnlediga perioder, semester och några veckor "mellan jobben" så hade det inte funkat. Att jobba heltid, ha familj och samtidigt driva någonting sånt går säkert bra om man inte behöver mycket sömn och vill dokumentera vem som håller till på McDonalds på natten. Men vill man fota vanliga människor i deras miljöer så behöver man tid. Och deadlines, både för en själv och för dem. Alla deltagarna fick godkänna både texterna och bilderna. Då får man ha ordentlig framförhållning i planeringen. Det gick mer tid åt kommunikationen med dem efter fotandet än jag trodde från början.

.

3. Skaffa dig en bollplank.

Jag hade två. Min outtröttliga sambo och en kompis som själv var i den åldern och som ställde upp som "försökskanin". Har man ingen större erfarenhet då är det guld värt att få återkoppling om hur man agerar och hur man upplevs som fotograf och samtalspartner.

.

4. Berätta om någonting som intresserar dig själv.

Även om ingen vill se resultatet sen, ingen som uppmärksammar boken eller vad det nu än blir, ingen som vill ställa ut det och absolut ingen som vill köpa det - gör man någonting som har betydelse för en själv så vinner man ju i vilket fall. Alla möten man har haft har man ju haft. Den personliga vinsten finns oavsett hur omvärlden reagerar (om den nu reagerar alls). Kameran är ett utmärkt verktyg för att ta reda på saker som man annars aldrig vågar fråga.

Även för amatörer.

.

Men så här kan man också belysa ämnen så klart:

Inlagt 2014-02-28 19:12 | Läst 2125 ggr. | Permalink
Jag tyckte som sagt att boken ser spännande ut.
I vår ungdomsfixerade tid är det en härlig idé att sätta ljuset på de som varit med ett tag och hunnit samla några år på nacken!
Det du skriver om utrustning för att genomföra projektet är en helt annan sorts diskussion som jag inte ger mej in i.... Är av den åsikten att en bra fotograf kan få till sevärda bilder med det mesta som knäpper sådana.
Svar från gatosi 2014-02-28 19:39
Varmt tack för dina ord!
Jag håller med dig. Man kan vara rädd för många saker i det här livet men inte för att tekniken bestämmer värdet på det man håller på med. Påverka säkerligen. Men inte på ett avgörande sätt.
Jag blev inspirerad, både av förra men även av detta inlägg. Jag ska köpa din bok. Jag tror som du att det finns ett hål runt denna hörna åldern. Sen som Ann-Sophie säger, befriande och berömvärt intiativ i en ungdomsfixerad tid.
Svar från gatosi 2014-03-02 08:17
Tack så mycket, Anneli! Nu Är jag nyfiken på vad du blir inspirerad till. Du får berätta när du har nåt på G!