Ännu en blogg

Ännu en blogg: Lettlandsresa 4 - Nationalbiblioteket i Riga

Andra sidan Daugava-floden är värd ett besök, om inte annat så för vyns skull.

Där finns även nationalbiblioteket, den troligen mest ovanliga byggnaden i Riga. Jag tog ingen helbild, dem går att googla på.

Det mäktigaste där inne är utan tvekan boktornet.

Mitt i augusti var det inte mycket folk där och en del var säkert turister som ville se arkitekturen och njuta av utsikten.

De olika planen med ljusschakten i mitten påminde mig vagt om det nya statsbiblioteket i Berlin, även säkerhetsåtgärderna var ganska exakt samma.

Fast det fanns en fin skillnad mellan Lettlands nationalbibliotek och alla andra vetenskapliga bibliotek som jag någonsin har besökt.

På allra översta våningen fanns ett barnbibliotek!

Jag tog inget kort på det, det var inte så fotogeniskt i sig. Jag tyckte bara att det var en fin gest att barnen är välkomna i den typen av bibliotek (tillhör verkligen inte vanligheterna) och att de dessutom fick den finaste platsen i toppen.

Motivet på sista bilden är säkert sönderfotat men man kan ju alltid försöka sig på en beskärning.

Dagen därpå tog jag mig tillbaka till den kurländska kusten.

Fortsättning följer.

Postat 2017-08-12 16:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en blogg: Lettlandsresa 3 - gatufoto i Riga

I början av min resa hade jag blivit försäkrad om att folk i Lettland inte skulle bry sig om att bli fotade på gatan. När jag kom till Riga märkte jag att det var en sanning med modifikation.

Somliga, som de här två på bilden ovan, bjöd på sig själva och verkade tycka det var kul att bli fotade.

Andra skrek så fort de fick syn på mig "No photo, no photo!"

Så var det exempelvis med det här gänget som inte ens märkte själva att de blev fotade. En kompis som stod mitt emot uppmärksammade dem. Men då var det för sent och ingen sprang efter mig för att få bilden raderad.

Andra brydde sig faktiskt inte alls. Tjejen med solglasögonen verkade ha koll på mig men inget uppror.

Så lite kinkiga verkar en del Rigaborna allt vara. Jag vet inte vad det beror på. Några dagar senare var jag i Lettlands tredjestörsta stad Liepaja och där fick jag verkligen inga reaktioner alls. Kanske är man i Riga bara trött på turisterna?

Eller så finns det en etnisk skillnad? I Riga är befolkningen med ryskt påbrå i majoritet, i motsats till de kurländska kuststäderna i norr. Är letterna coolare?

Det enklaste blev då att försöka vara snabb bara.

Ibland blev det tyvärr lite för snabbt. Damerna hade kul men jag var för stressad för att hålla kameran tillräckligt stilla så det blev lite skakningsoskärpa.

Marknaderna var väldigt tacksamma att fota på. Jag drog runt rätt mycket på Rigas stora saluhall med angränsande marknad. Ett helt kvarter med bara marknad, både under tak och under bar himmel! Aldrig sett någonting så stort.

Någonting som fick mig att bli riktigt varm om hjärtat var alla blommor. Det är någonting som jag saknar i Sverige, den stora variationen av trädgårdsblommor!

De såldes inte bara på marknader utan vid vilket gatuhörn som helst.

Och folk köpte.

Jag hade kunnat tillbringa en hel vecka i Riga och bara glädja mig åt att fota blomsterförsäljning.

Och även sådana som inte var till salu.

Jag hade bara två hela dagar i Riga så självklart drog jag till gamla stan, vilken tydligen Rigaborna själva inte anser är själva centrum.

Gatufoto där gick i princip ut på att fota turister.

Var någon inte turist så var turismen i alla fall hans levebröd.

Vill man fota andra miljöer så är det bara att åka några stationer med kollektivtrafiken eller ta på sig bra skor och vandra runt.

Den här bilden tog jag i ett kvarter på andra sidan floden. Trähus i den stilen var väldigt vanliga, både i Riga och i andra delar av landet där jag har varit.

Även den här bilden tog jag inom gångavstånd från Gamla stan.

Om man upplever förfallets charm som bara misär och inte heller är villig att se utvecklingen så ska man nog hålla sig till turistkvarteren eller rentav inte åka till Lettland alls. Eller kanske om tio år.

Nämnde jag redan att jag älskade blommorna?

Fortsättning följer.

Postat 2017-08-11 06:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ännu en blogg: Lettlandsresa 2 - Mazirbe

Med bussen tog jag mig från Ventspils till Mazirbe, ett litet samhälle vid norra kusten i nationalparken Slitere, som visade sig vara en aning dött, i alla fall kl 9 på morgonen. En lanthandel hade öppet, det fanns en ödslig campingplats och en sorts liviskt kulturhus som hade stängt.

I Ventspils hade jag försökt att få lite mer information och detaljkartor om nationalparken men det fanns inte. Letterna verkar inte tro att någon utifrån skulle kunna intressera sig för den. Tack vare min reseguide och en semestrande polsk familjefar hittade jag i alla fall till Mazirbes skeppskyrkogård.

Fram till 40-talet har Mazirbe tydligen varit ett välfungerande samhälle med lokal fiskeindustri. Enligt det som jag har läst på olika ställen så var det slutfiskat när sovjetmakten spärrade av många områden längs kusten. I Mazirbe drog de fiskarnas båtar upp på land och förstörde dem. Inte ville man ha folk med egna båtar inte. Framför allt inte sådana som inte var med i någon kolchos.

Och så ligger de forfarande där i kustskogen bakom dynerna och tidens tand har gnagat en del på dem.

Från Mazirbe hade jag gärna tagit mig till Kolka, den yttersta udden där Östersjön och Rigabukten bildar en sorts baltiskt Skagen. Men kollektivtrafiken och övernattningsmöjligheterna ville inte så som jag ville, och så blev det direktbuss till Riga strax efter lunch.

Fortsättning följer.

Postat 2017-08-10 17:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en blogg: Lettlandsresa 1 - Ventspils

För drygt 10 dagar sedan bestämde jag mig ganska spontant för en resa till Lettland. Killen måste jobba, pojken semestrade åt annat håll, och då kunde jag leka att vara ung backpacker och couchsurfa. Varför inte Lettland? Lätt att komma dit med färjan från Nynäshamn och ett kvarts sekel efter självständighetsförklaringen kan det vara dags att kolla läget där.

Så en tidig morgon anlände jag i Ventspils vid Lettlands norra kust.

Min lettiska couchsurfingvärd där var ute på resa själv men jag fick låna lägenheten ändå och bli ompysslad av mamman som bor granne. Jag bytte skift med en traveller från Australien. Mamman roade sig med att klä upp tjejen med en traditionell lettisk folkdräkt.

På frågan hur folk i Lettland skulle reagera på en gatufotograf fick jag svaret att de troligen inte bryr sig. Så jag gav mig iväg till stan.

När man kommer med färjan är stora industrianläggningar i oljehamnen det första man lägger märke till. Stadskärnan däremot är som en jättestor by. Knappt något hus högre en två våningar, mest i trä, och ett väldigt vidsträckt centrum.

Just den helgen var det något idrottsevenemang i staden, med bl.a. en tävling i ghetto dance dit jag drog.

Visst, lite sitting duck-foto men det var kul att bara titta också.

Annars har Ventspils fina parker och stränder att bjuda på, samt en del skulpturer, tack vare en av landets tre oligarker som p.g.a. sin rikedom styrde rätt mycket i landet ett tag. Det var lite svårt att ta reda på huruvida de fortfarande har makt eller inte.

Men en dag i Ventspils räckte och jag åkte vidare dagen därpå. Fortsättning följer.

Postat 2017-08-07 13:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en blogg: Någon som vet vad detta är?

Hittade jag i skogen. De där röda "igelkottarna" verkar växa igenom bladen.

Någon biologiskt kunnig människa här som kan upplysa mig om vad det är för något?

Postat 2017-07-24 20:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 14 Nästa