Ännu en blogg

Ännu en blogg: Ett inlägg för både natur- och dokumentärfotografer

Jag tog en vecka semester för att dokumentera arbetet på fågelstationen Nidingen i Halland. Den bemannas från mars till november av frivilliga krafter, vilket jag tycker är ganska imponerande. Jag har ingen aning om fåglar och väl på ön kände jag mig rentav handikappad med min dåliga syn. Men när gatufotografin tryter eftersom min livssituation inte gör det så lätt att jaga bilder i en stad värd namnet så får man leta upp andra motiv för att fota nåt intressant.

Så mitt fokus låg inte på klassisk fågelfoto. Det har jag inte ens utrustning för. Jag ville bara skildra hur det går till där ute. Kanske får en och annan lust att åka dit. Vill man lära sig mer om ringmärkning och fågelskådning är man alltid välkommen som assistent, även som nybörjare.

Bilden på det upplysta labbet i gryningen är den enda i det här blogginlägget som jag tog med stativ.

Före soluppgången sätter man upp slöjnäten som fåglarna ska fastna i. Väckarklockan stod på halv sex. Skönt att börja jobba igen och känna att man har sovmorgon!

Man får lite julkalendervibbar: man vet aldrig vad man får när man öppnar dörren. Ibland fastnar fåglar så fort man sätter upp näten, ibland händer ingenting.

Att plocka fåglar ur nätet kräver fingerfärdighet. Rödhakar är tacksamma för nybörjare, fick jag lära mig.

Fåglarna tas in i labbet där de ringmärks. Är de ringmärkta sen tidigare så registreras dem ändå.

För varje fågel noteras uppskattad ålder, vinglängd och vikt. Någon kikare är alltid till hands.

Arter som häckar på Nidingen får en märkning med färgringar för att kunna identifiera varje individ. Även skärsnäppan som inte häckar på ön fär den typen av märkning.

Näten kontrolleras varje halvtimme för att fåglarna ska slippa sitta i näten för länge.

Första gången jag såg en kungsfågel.

Å så till labbet igen. Denna vecka var det två ringmärkare och en assistent på ön. (Jag räknades inte, jag skulle ju främst fota.)

Här tas vinglängden på en bofink.

Till inredningen hörde en tandläkarlampa som användes för att lättare kunna bestämma åldern på pippin genom att granska fjädrarna.

Det här tycker jag är en bild som är både fågelfoto och dokumentärfoto. Jag försökte så ofta det gick att få med lite labbmiljö. Här ser man rätt bra alla olika ringstorlekar.

Några enstaka fåglar lyckades ta sig loss i labbet men de var snart infångade. Ofta hann de inte ens hamna i nätet i taket men då hann inte jag ta kort heller.

Skilde sig en fågels utseende från standarden så fick man dubbelkolla, som här med en ovanlig ljus skärpiplärka.

Stjärtmes var allmänt omtyckt.

Äkta fågelskådare i sitt rätta element.

Att få in en ringduva som dessutom var omärkt var något av en höjdpunkt.

En annan var en sparvhökshane som så klart skulle tas kort på.

Ett kort till den stolta assistentens familjealbum. Hon hade varit nära att fånga in sparvhöken tidigare men inte lyckats få den att fastna i näten. Andra gången gillt!

Senare fick vi även tag på honan.

Ibland var vädret för dåligt för att ha näten uppe. Då hade man konstant koll på SMHI:s radarkarta för nederbörd.

Mer sällsynta arter som den här brandkronade kungsfågeln fotades för att hålla flödet på Facebook igång.

Inte alla fåglarna ställde snällt upp. Inte den här nyupptäckta arten mobilknäck i alla fall.

För mig blev det lite av en sport att fånga en fågel när den lämnade utsläppslådan. Den här bilden på en rödhake var den enda som jag kan betrakta som lyckad. 1/4000 sekund och Fujifilms snabba serietagning. Lite mer solljus hade kanske hjälpt för att kunna ha en mindre bländare men sol blev vi inte bortskämda med.

En solig kväll för en gångs skull. Näten tas ner.

För stationschefen är dagen inte slut än. Ringmärkningar och kontrollerna rapporteras in på artportalen och på fågelstationens egen hemsida ska dagbok föras.

Utrustning till bilderna ovan var en Nikon D90 med Sigma 17-50mm F2.8, Tokina AT-X 11-16/2,8, och Nikon AF Nikkor 50mm 1.8 samt Fujifilm X-E2 med Fujifilm XF 35mm 1:1.4 R.

Jag hade också ett Nikontele med mig men det laggade och gjorde sig ändå inte så bra för bildjournalistik.

Jag hoppas att det inte blev för många bilder. Jag vet, "Kill your darlings". Men efter att ha laddat ner över 1000 bilder på min dator igår kväll tycker jag att antalet bilder inte är helt orimligt. Dessutom, har man ett ben i naturfoto och ett i bildjournalistik som i det hör fotoprojektet så blir det lätt dubbelt så mycket.

Ett stort tack till mina tålmodiga fotomodeller (tänker då främst på de mänskliga)! Jag var ju lite närgången ibland och det kan inte vara så lätt att ha någon hängandes över axeln. Men hoppas att alla berörda blir nöjda med bilderna och så även ni som har tagit sig igenom hela blogginlägget.

Postat 2017-04-02 17:11 | Läst 5908 ggr. | Permalink | Kommentarer (27) | Kommentera

Ännu en blogg: Jag börjar gilla reportageböcker

Jag hinner inte läsa alla blogginlägg här på Fotosidan men ibland råkar jag se att någon tipsar om en bok. Två hade jag lagt på minnet och båda läste jag runt årsskiftet:

"På strövtåg i Aiboland" som Håkan Eklund tipsade om, och så

"Feminism i Kurdistan" efter att Alf Jagnell uppmärksammade den.

.

Riktigt intressanta reportageböcker båda två! Den sistnämnda köpte mitt bibliotek in på direkten när jag ville fjärrlåna den.

Stort tack till er, Håkan och Alf!

..

Jag vet, det finns den där klyschan: Bilderna ska tala för sig själva. Det gör kanske inte bilderna i dessa böcker. De hade inte sagt mig så mycket utan texterna tror jag om jag ska vara ärlig. Fast det struntar jag faktiskt i eftersom bara texterna i sin tur behöver bilderna lika mycket som tvärtom som jag ser det. Båda delarna ger varandra kontext. Jag gillar det. Även om jag inte skriver själv (än?) så är jag kanske lika mycket textmänniska som bildmänniska.

Lite avundsjuk är jag på författarna. Hur får de till tiden för att resa dit så många gånger, göra research, följa upp och allt annat som hör till? För att inte tala om de finansiella resurserna.

Alldeles nyss lyssnade jag på senaste Fotopodden: Gräv där du står. Så gjorde jag för att få till de här två bilderna (fast det kanske var mer ett skrapande bara):

En biljardkväll med min tonårsson. Det var inte lätt att byta mellan kamera och kö hela tiden. Jag förlorade alla matcherna så klart.

Restaurangen på färjan från Trelleborg till Rostock. Få turistresande. Ett antal lastbilschaufförer skyfflar i sig otroliga mängder mat där innan de försvinner i sina hytter för att få ihop ett par timmars sömn.

.

Visst, nu har jag "förklarat" mina bilder. Somliga svär ju också i kyrkan.

Postat 2017-01-15 19:38 | Läst 1377 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ännu en blogg: Någon hemma eller på semester i Bohuslän?

Då är ni välkomna till boksläpp av min första fotobok som jag fick utgiven av ett förlag!

.

Fredag 8 juli kl. 15 i Kungshamn på Hartvigssons fisk- och skaldjur, Hamngatan 12

Lördag 9 juli kl. 14 i Skärhamn, gallericaféet Södra Hamnen 31

.

Boken heter "Fånga dagen - dagens fångst", beskriver en arbetsdag på en trålare från Kungshamn och ser ut så här (fast bara med två P i Båtdokgruppen som förlaget heter):

Allt började med att jag ville ta ett kort på någon som filéar en fisk och slutade med att jag hade fyllt alla minneskort jag hade lyckats skrapa ihop före resan med hundratals bilder. Mycket skräp också, tack vare vågorna som orsakade både oskärpa och sjösjuka. Men till sist räckte det till en bok.

En fotobok hade jag gjort tidigare på Blurb: "50 plus". Men de är så dyra och man når ju i princip ingen. Den här gången var jag nära att ge ut fiskeboken via eget förlag och skickade bara runt lite smakprov till två förlag för att med gott samvete kunna säga att jag faktiskt hade försökt att gå en enklare väg. Alla säger ju att man egentligen inte har en chans hos något etablerat förlag.

Men jag fick en.

Har själv inte hållit boken i handen än. Men förläggaren har och säger att allt ser bra ut.

Nu ser jag fram emot fredag! Kom gärna förbi om du är i närheten!

Postat 2016-07-04 21:53 | Läst 2054 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ännu en blogg: Vad fototävlingar kan vara bra för

Jag har inget emot fototävlingar egentligen (utom kanske kategorin "resefoto", det är för mycket kolonialt tänk i det). Jag tycker bara att det finns så mycket som är roligare med foto än att lusläsa regler, jagas av inlämningsdatum och bygga upp en hel tävlingslogistik, till ingen annan nytta än att någon jury tittar på bilderna i några sekunder, om inte man vinner.  Så jag deltar sällan i någon.

Men en fördel finns faktiskt med tävlingar: de kan ge anledning till att göra något med sina bilder som man annars inte hade tänkt.

I somras fotade jag en stenhuggare på KKV i Gerlesborg. Meningen var inget mer än att få till ett enda foto som jag ville ha till ett fotoprojekt som kokar lite på lågvärme i bakgrunden. Men väl på plats blev det naturligtvis en massa bilder.

Utan anledning - i form av just en tävling - vet jag inte om jag hade kommit på tanken att sammanställa en kollektion.

Kollektionen är nog ganska konventionell, varken särskilt nyskapande eller känsloladdad och därmed ingen större vinstkandidat. So what: en berättelse och hygglig teknisk kvalité. Å så gillar jag Bohusläns stenhuggarhistoria. Christer på bilden medverkade faktiskt i dokumentären "Skärvor från en svunnen tid" berättade han.

Jag är nöjd - och tillfällen att visa kollektionen någon annanstans än på bloggen lär väl komma.

Var det inte någon bloggare som efterlyste  mer dokumentärt fotograferande bland amatörerna? Varsågoda!

Postat 2015-10-10 19:23 | Läst 1493 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ännu en blogg: Salgado i Göteborg

Ingen stor utställning men oväntat för mig att hitta den på Världskulturmuseet.

Bilder som lämnar avtryck.

Så vid nästa besöken på Hasselblads utställningar ta gärna en sväng förbi Salgado. Är ju bara runt hörnet. Utställningen pågår till 15 februari.

Postat 2014-10-23 14:28 | Läst 1822 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa