Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Micke Bergs fördomsfulla blogginlägg

Micke Berg leverera i sitt blogginlägg en text som osar fördomar och använder sig själv som alibi då han kör i diket och fördomsfullt påstår att en fotografs ålder gör att en bild inte blir trovärdig av just den anledningen att fotografen uppnått en viss ålder och ger sig in på andra åldrars domäner.  Det är som att säga att en författare inte kan skriva om ung kärlek bara för att hen är fyllda +55. Jag antar att i Micke Bergs värld funkar resonemanget åt andra hållet. D.v.s. att en ung fotograf blir inte trovärdig om hen fotograferar/dokumentera äldre människors livförhållanden/situation. 

Vem är det som hindrar at unga fotografer släpps fram? Unga fotografer idag vet nog sitt egenvärde och Gnesta är förmodligen inte först prioritet för att få uppmärksamhet.

På det sätt Micke Berg beskriver den unge fotografen så får man intrycket att det som gör bilderna bra är att de just skiljer sig från övriga bilder genom motivvalet och antyder, föga smickrande, att så här fotograferar unga människor.

Varje människa passerar olika faser i livet och har man fotografi som intresse så påverkar det naturligtvis fotograferandet. Men det gör ju inte en yngre människas bilder bättre. En ung människa som fotografera sin omedelbara närhet leverera bilder som av naturliga skäl skiljer sig från en äldre människas. Det behöver bara skilja 10 år. Men så fort man rör sig utanför den inre cirkeln blir bilden en annan.

Anta att Micke Berg såg en mängd bilder utan att veta vem som fotograferat och ålder på fotografen. Så plockar han ut bilder som man tycker är bra och bedömer bilden från just bara vad han ser. Så får Micke Berg veta åldern på de olika fotograferna och vips är några bilder vibrerande och andra gubbsjuka.

Att som fotograf ringakta visa fotografiområden som naturfoto och stilleben tyder på en viss okänslighet och ytlig kunskap om dessa fotografiska specialiteter.

Vissa av oss har på äldre dar förlorat förmågan att lyfta blicken och stapplar fram i förstelnade fördomar om olika åldrar och dess koppling till kreativitet och nyfikenhet.

Inlagt 2015-07-30 01:11 | Läst 5080 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Micke Berg brukar generalisera och uttrycka sig svepande. Jag tror inte att han menar att inga äldre kan, utan att allt färre kan i takt med stigande ålder.

Bilder av den typen som Marcus Gustafsson visade är det få äldre, om ens medelålders, fotografer som tar.
Svar från McBear 2015-07-30 11:39
Av naturliga själ, men att såga någon som anstränger sig och lägger in ålder som en utgångspunkt för kritik hamnar fel
Svar från McBear 2015-08-02 14:00
Det är nog sant, men han sitter inne med lite fördomar vilket märks i ordvalet. Att använda sig av ord som"patetiskt" och "gubbsjuka" speglar en frånvaro av en viss förståelse/insikt.

Den inställning som ha ger uttryck för är han nog inte ensam utan genomsyrare stora delar av vårt samhälle. Ditt magasin kan kanske hjälpa till med att sätta dessa fördomar på skam.

Dock, jag har inget emot Micke Berg som person, men tycker att han bör uppmärksammas på en annan verklighetsuppfattning
Vem lyssnar och tar MB på allvar, han är full av floskler

alf
Micke rör om ibland i vår ankdamm! ;)
Å man behöver inte ta åt sig, om man e trygg i sig själv och i sin egen fotografering!
Tror och tycker jag!
Det finns viktigare saker än att ta åt sig hela tiden! ;)
/B
Svar från McBear 2015-07-31 09:43
Det är klart att man kan se det så där lite "von oben" men man ska inte använda sig av ord som "gubbsjuka" och bör föra ett "hyfsat" resonemang. Han förenklar så in till den grad att det blir lite tokigt. Sedan kan ju avsikten vara att provocera, så lite mothugg får han räkna med utan "hard feelings"
Man får nog ta det Berg skriver med en nypa salt. Han verkar ha ett behov av att vräka ur sig en massa saker om det mesta, och ibland blir det inte helt rätt. Jag tycker dock att hans blogg är kul att följa. Ibland skrivs det nåt nyttigt, och ibland publiceras det nån bra bild där. Och som Bengan skriver - Micke rör om ibland i vår ankdamm! ;)

Men Anders Petersen som exempel. Jag tycker att han tar ännu bättre och intressantare bilder idag än tidigare i karriären, trots att han sedan länge är en etablerad gubbe ;) Och Bressons bilder är ju lika bra genom hela karriären - de tidiga surrealistiska försöksåren är ju inte på nåt sätt bättre än de senare dokumentära.
Som tur är så räknar han sig själv som gammal fast han är bra barnet bland oss gubbar!
ca 60års ålder inget att snacka om.
Göran
Jag tror han gillar provocera för att se hur många som nappar på det.
Du tar väl inte åt dig av vad han skriver det kan jag inte tänka mig.

Det gör jag inte ett dugg men jag är äldre kvinna så jag är van att
vissa har sett ner på mitt fotograferande....även när jag haft med
bilder på utställningar där de som klandrar inte har haft något med.
Ren avundsjuka är mycket här i livet.
Det får vi leva med.
Gun-Inger
Svar från McBear 2015-07-31 16:12
Nä, jag tuffar på som vanligt. Dock tycker jag att lite mothugg är på plats:)
Jag var och fotade Pridefestivalen igår. Enligt Micke Berg var jag förmodligen "patetisk"😉