SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1372. Varför en dyr kamera?? –när det är din hjärna som tar bilden??

50 Mpix!! –glugg med megaupplösning!! Om inte den senaste modellen av högprestige och maxnostalgi Leica M60!! –så kanske en sliten mässingsglänsande gammal M2??

Det måste jag ha missuppfattat?? –det här är ju statussymboler?? –likt en Ferrari Testa Rosa?? Det är nog mera de här kamerorna i prisklassen över tio laxar?? –alltid senaste modellen, som man tror ger de bästa bilderna?? Är det verkligen sant?? –ja då borde det finnas massor av bra bilder på FS??

Har du träffat på någon med en gammal kamera?? –och som tar fantastiskt bra foto?? Det har jag. Så då blir det ju klart att det är ju inte kameran som skapar bilden?? –utan hjärnan hos fotografen.

Det betyder ju att det är motiverat att köpa en kamera som är utgången av en ny modell?? Så varför inte köpa en GX7 eller A6000 i stället för senaste modeller??

Så en gammal Olympus E-PL1med en Zuiko 21mm glugg och samma elektroniska sökare som Leica M borde ju fungera bra för t ex gatufotografen??

Inlagt 2015-01-30 08:18 | Läst 9205 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bob, det förstår du väl att det är en Testarossa som gäller! Man kan ju inte komma med en gammal Fiat 'flerahundra':)
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 09:24
Hej,
Du har rätt i det. För många är en M60 ingen uppoffring, utan en delgav välbefinnandet. Det är ok för mig, bara de inte tror att bra bilder faller ut automatiskt.
Ha en fin dag med fiaten
Bob
"Är det verkligen sant?? –ja då borde det finnas massor av bra bilder på FS??"
Se upp Bob, alla gillar inte sådana påståenden! ;)
Ingen tar skit numera! ;) :)
Det finns många känsliga konstnärer! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 09:26
Hej,
Du vet skall man få en bra omelett så får man knäcka några ägg.
Som tur är så tror var och en att de är en mästare med mässingsskinande Leica, jag med.
Tack för hjälpen
Bob
"Är det verkligen sant?? –ja då borde det finnas massor av bra bilder på FS??" Haha, stor "Like" på den! ...och på resten av inlägget med för den delen. Bra skrivet.

Mvh/Peter
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 09:28
Hej,
Det är min första "like" här på FS.
Ha en fin dag
Bob
Nils-Erik Eriksson 2015-01-30 11:58
Jag tycker att det är inspirerande med uttryck, som härstammar från de Anglosaxiska länderna
Jag tycker att min kamera tar väldigt bra bilder!! Själv, fattar jag ingenting.... :) Men jag funderar starkt på att införskaffa en Nikon Testa Rosa.... Tänk, en sån bländare och vilka sluttider!! ;)
Lite mer allvarligt, så hänger väl de två ihop. Det är som med datorer, säger man inte åt dem vad de ska göra, så händer inget. De är dumma, samtidigt som de skapar möjligheter. Men inte utan en hjärna bakom.
Undrar vilka som är bäst på FS, hjärnorna eller kamerorna... ;) Förutom i mitt fall då det är kameran :)
Fin bild, hoppas själv få gå så en vacker dag... :) Trevlig helg till er båda, och ät nu inte upp alla pralinerna, själv!!! ;) //Peter
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:03
Hej Peter,
Jo visst hänger de ihop. Kanske man dock kan klara sig med en enklare modell.
Har man dock gott om lax så kan man ju en Canon 5S.
Ikväll blir det nog en pilsner i stället för pralin.
Ha en skön helg
Bob och Ninni
Det är väl fotografen som tar bilden, inte kameran.

Men det är kul med prylar! Även sådant man inte behöver. Om man har råd. Eller inte?
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:04
Hej,
Man får väl va två för tango.
Visst är det kul med kameror om man har råd.
Ha det bra
Bob
Hej Bob din Olympus duger bra.
Man tar säkert inte bättre bilder av att man samlar på sig hundra ex av sin favoritkamera som vissa gör. Ivan gubben på min senaste blogg, hade hundra! Just Olympus.
Ha det bra
Fin stämningsfull bild.
Ha det bra / Bengt
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:06
Hej Bengt,
För det mesta duger min Olympus. Hundra kameror är svårt att motivera om man inte just samlar på kameror. Men då köper man väl inte nytt?
Måttfullhet är en dygd
Ha det bra
Bob
Fotografering är något som bygger på ett samspel mellan en situation, ett motiv, en kamera och en mänsklig (oftast i alla fall) hjärna. (Och med "kamera" syftar jag här på hela apparaten, inklusive objektiv.)

Alla tre delarna - motiv, kamera, hjärna - bidrar, saknas en av dem blir det ingen bild. I vissa bilder spelar en eller två av de tre komponenterna en större roll, i andra bilder är det en annan rollfördelning. Så att - som ofta sker i sådana här diskussioner - påstå saker som att "det är enbart fotografen som spelar roll" blir en förenkling av det hela till en nivå som gör diskussionen ointressant. Det är ju samspelet som är det fascinerande.

Så visst spelar kameran en roll. Hur stor beror helt enkelt på vilken typ av bilder man är ute efter. Plus att det ofta inte handlar om att man _måste_ ha en viss typ av kamera, men att en viss typ av kamera _förenklar_ och därmed ger fotografen större kreativ frihet.

Fotografering är dessutom en kreativ sysselsättning. Likaväl som musiker kan stimuleras av att spela på en fin flygel, en klassisk elgitarr eller en välstämd fiol kan fotografer stimuleras av en kamera med någon viss typ av tekniska prestanda.

Man kan ta fantastiska bilder med enkel kamera. Men man kan ibland också bli begränsad av en enkel kamera. Men ibland är begränsningar i sig kreativt stimulerande. Men ibland hindrar begränsningar en från att ta den bild man är ute efter. En teknisk bättre kamera har ofta färre begränsningar och de begränsningar som finns är mindre hämmande. Vilket ibland kan leda till slentrian och slarv, men kan också vara stimulerande och utvecklande.

Kort sagt, samspelet människa-maskin är en enda komplex, underbar röra ... :-)
Hast 2015-01-30 16:38
Exakt!

Att påstå att bara fotografen är det som är viktigt är lika osant som att säga att det bara är kameran.

Om så inte är fallet hade ju tex inte Kubrick behövt använda super-speciallinser som var tillverkade för NASA när han filmade Barry Lyndon. Som den mästerfilmare han var hade han säkert kunnat klara sig med en 8mm hobby filmkamera.

Att vara fotograf handlar mycket om att "se bilden" innan den är tagen. Men det handlar också om att inse de begränsningar som man har med sin utrustning och inte ta bilder som inte kan bli bra. Rent praktiskt handlar det om hur mycket ljus man kan få in på sin kamerasensor/negativ. Är det mörkt behöver du snabbare objektiv eller kamera som är mer ljuskänslig. (Man kan såklart använda blixt också, men då är risken stor att man stör motivet.)
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:14
Hej,
Jo visst så har du rätt. Men det jag försöker säga är att i vårt kommersiella samhälle försöker man att pracka på oss onödigt sofistikerade kameror. En lite äldre utgången modell skulle för det mesta räcka till. Ytterst få klarar av att fotografera med en 50 Mpix kamera till full upplösning och då blir det slöseri.
Eftersom färre och färre lever på att fotografera så undrar man också om det bidrager till överkonsumtionen.
Nästan alltid måste man va närvarande när man fotograferar så det är rätt att båda behövs, men frågan är när man behöver en maxad kamera.
Ha det bra
Bob
Hej trevlig läsning och som vanligt bra bilder! Gillas/ Björn T
PS Inte ens analoga Leicor från 50-talet gör bilder själva :-)
PPS Lådkameror funkar ibland, dock bara ibland
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:17
Hej,
Mycket snart kommer det att finnas robotar som tar bilder åt oss. De kan man programmera till att ta estetiskt vackra bilder eller bilder med humor.
Innan dess kan man dock fundera på robotar som kan laga människor.
Ha det bra
Bob
Khalad 2015-01-30 17:45
Det finns ju flera forskare som nu varnar för att inte alltför långt bort kommer AI vara smartare än vi och kunna tänka "självständigt" och det är dags att börja fundera över hur vi ska hantera den situationen. Klart är ju med dina kamerarobotar kommer selfiepinnen vara ute. Hälsningar/ Björn T
Ferrarin är säkerligen än bra bil, samt svindyr, som vinterbil förmodligen helt värdelös i vårt nordliga land.
Vad är det som säger att det senaste och dyraste är bäst?
Det är väl som Ferrarin, man ska ju kunna hantera grejorna också.
Varför använder jag min gamla Nikon D70 och D700 av dom både äldre och nyare kameror jag har, därför att dom duger alldeles utmärkt, och tar helt ok bilder!

Kenneth
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:20
Hej,
Grundförutsättningen är att man lär sig hantera kameran. Jag tror dock att många inte kan hantera sin kamera korrekt. Jag föreslår att de köper en billigare och enklare kamera.
Ha det bra
Bob
Det här med Leica M60 i ingressen! ;)
Inte alls så dumt!
Jag va tvungen att uppdatera mig! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 17:28
Hej Bengt,
Det är en mycket intressant kamera och den kostar bara 30 laxar mer än M + objektiv separat. I denna banbrytande kamera slipper man ju att glo på skärmen, vilket ju är ett otyg när man blir äldre. Man kan lugnt gå hem med kameran och ställa den i kylskåpet och låta den stå där tills man vill framkalla korten i ett ljusrum.
Jag har försökt motivera denna kamera för min bankir, till lika assistent, men hon framhåller då att alla mina andra kameror då måste avyttras. Jag står i valet och kvalet, som vanligt.
En klapp sändes till Roffe
Bob
Visst, håller fullständigt med dig! Jag skulle hellre satsa på att köpa nya eller beg gluggar med en äldre kamera som kommer att duga i flera år framöver! Jag har en 5d mark II som jag är väldigt nöjda med. Ju äldre den är så känner man den bäst och hjärnan får ta över det mesta och få fram fina bilder.

Vore ju kul om man kunde jämföra med en äldre 5d vs 5d mark III samt Nikon D800E och fråga oss om man kan se skillnad på en samma motiv tagna av flera olika kameror. Det skulle ingen av oss kunna se skillnad egentligen, förutom att zooma 200% eller mer och försöka lista ut men vem gör det när man tittar på en fin fototavla?

Din erfarenhet går inte att slå o det är bara att respektera vad du har sagt :D
Svar från Bob Bovin 2015-01-30 19:00
Hej,
Här kan du jämföra din kamera med andra kameror
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/39
Jag tror att din kamera står sig mycket bra även idag. De flesta tycker inte så för de tycker du skall köpa ny kamera för då gynnar de branschen.
Ha det bra
Bob
Nu fick du fart på de som kommenterar när det gäller kameror o prylar.
Hi hi vad jag tycket det är kul.

Glad blir jag om du som vet är helt säker på att det sitter i min hjärna också
hur bilderna blir.
Jag med min lilla kompakt som du såg i somras.

Nu har jag inte haft den ute på länge den behöver säkert lite frisk luft precis som vi.
Hoppas ni du och Ninni får det i morgon.
Vi skall till Kristianstad köpa kikare till svärsonen vår.
Ha fin helg på er önskar både Jonen och jag.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2015-01-31 08:54
Hej,
Teknik väcker gubbarna i stugorna. Du är just idealet, don efter person.
Hoppas att det blir bara fotoväder idag.
Hälsa Jonen och köp en br kikare
Bob och Ninni
Bengt-Roland 2015-02-06 09:01
Här kommer sanningen!
Alla tillverkare, bil, motorcykel, båt, kamera etc följer naturligtvis den smarta vägen att differentiera tillverkningen, välja flera kategorier. Ta en BMW i8 som många gärna velat ha, vissa drömmer om en sådan bil men få kan köpa den, istället blir det en 118i kanske och känslan att äga nåt som nästan är en i8 är viktigt. Se på Porsche som gör modeller för en bred massa nu förtiden, 4 dörrars Porsche skulle ta bort imagen trodde vissa men icke. Har just varit i Miami och tittat på Lamborghini som var guldplätterade, kostade bara 7,5 milj USD.

Helt plötsligt blir det billigt med en BMW i8
Eller åtminstone en BMW 520d
Det är så man kan ta bra betalt för en bra bil, det viktigaste är konkurrensen, den måste finnas för att ge konsumenten så bra produkt som möjligt