SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2036. Polarhavet i norr har ovanligt lite havsis?? –det är 20 grader för varmt??

Havsisen i norr har minskat betydligt?? –de senaste 150 åren?? Sammanfallande med tiden för den växande industrialismen?? I år är det ovanligt lite is?? --i början av vintertidens isbildning??

Forskarna, som studerar polarisens utbredning, är oroade över den temperaturökning som kan mätas i havet. Utbredningen av ny vinteris är långsam och ger problem för fram för allt isbjörnarna att jaga säl?? Nu är det inte alla som är ledsna över att is inte lägger sig i norr?? –ryssarna är jätteglada över alla dollar som rullar in vid kortare transportvägar av olja till stilla havs områdets industriländer. Även vissa djurarter favoriseras av lite is.

När polarhavets isar smälter så påverkas klotets vattennivå mycket lite. Enligt Arkimedes princip så sjunker de. Lika fullt så stiger medelnivån för havsytan enligt data från sattelitmätningar, den stiger under den senast 20 år perioden med i genomsnitt 3,2 mm per år. Vilket är två gånger mer än två gånger hastigheten från föregående 80 år. Det är huvudsakligen avsmältningen av landbaserade glaciärer som orsakar detta. Här i norr är det glaciärerna på Grönland och Svalbard som påverkar detta.

Landskapet i norra ishavet är helt betagande av skönhet?? –och vill vi behålla detta så kan det vara ide att stoppa förbränningen av fossila bränslen:

Bråsvellbreen är en del av den stora Austfonna glaciären

Havsområdena i Svalbard är betagande vackra

Inlagt 2016-11-23 07:46 | Läst 3599 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt fina bilder på Isbjörnarna och den vackra miljön, men tyvärr en mycket oroande text om framtiden i norra ishavet.
Ha det gott/Stig
Svar från Bob Bovin 2016-11-23 08:22
Hej,
Det är en fantastisk vackert i norra Polarhavet. Samtidigt är det mycket alarmerande angående minskandet av havsisen i detta område.
Ha det bra
Bob
Det har ju varit en del svängningar i jordens klimat tidigare, men nu har det tillkommit en extra liten komponent! Ett antal miljarder människor som eldar, både hemma och i fabriker, och transporterar och flyger och åker bil i massor!
/B
Ps. Fina bilder Bob!
Svar från Bob Bovin 2016-11-23 09:18
Hej,
Bra sammanfattning du gör här.
Landskap och liv ä ren drömtillvaro för en fotograf där uppe. Vi har mer än 10000 exponeringar sparade från det här området efter fem resor dit.
Roffe får en klapp från Lund
Bob
Vilka otroligt vackra bilder du visat från våra poler! Om det vore prismässigt överkomligt skulle jag gärna hoppa på en resa till de här scenerierna innan det är för sent. Nu verkar ju klimatskeptikerna ha fått vatten på sin kvarn (ursäkta liknelsen), så allt tyder ju på att den negativa utvecklingen kommer att accelerera ytterligare de närmaste åren.
Svar från Bob Bovin 2016-11-23 09:22
Hej,
På grund av klimatförändringarna har bästa besökstiden förändrats där uppe. Nu får man åka tidig vår eller mitt sommar för bästa bilderna. Tidigare var början av september bra, nu finns det ingen is så sent.
Spara och res medan benen bär
Hälsningar Bob och Ninni
Fina bilder och tänkvärd text Bob. Tack för att du delar med dig.
Ha det bra
Åke