SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2102. Den flexibla isen?? –livets nödvändighet??

Is är mer komplicerat än man tror?? –det finns 16 olika strukturer av is?? Det finns även tre former av amorf is!! Därför kan den yttre formen av is variera mycket?? –som här??

 Vanlig is (ice 1h) har hexagonal kristallstruktur, vilket man tydligt ser i snöflingans yttre form?? Märkligt nog så är is lättare än vatten?? –hela 9 % lägre densitet än flytande vatten?? När is fryser så blir volymen större!! –och ger upphov till frostsprängning?? Helt avgörande för erosionen av berggrunden??

Varför ser istapparna ut så här?

Om inte isen kunde flyta i vatten?? –vad skulle hända då?? Jo, isbjörnen skulle inte ha någon tallrik?? –till intagande av sälmåltiden??

På undersidan av den antarktiska isen finns det bakterier?? –som är föda till kräftdjuret krill?? Vilka är stapelföda till många djur i sydliga ishavet??

Så is är viktigt för livet på vårt klot?? Vi skulle nog inte ha existerat utan isen??

Inlagt 2017-03-06 07:32 | Läst 2892 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jo, den där MussePigg molekylen har märkliga egenskaper. Som du sett, gillar jag att se på is. Sen finns det is av annat än vatten, metanhydrat t.ex. där det finns en del att fundera över.
Den längsta istappen på din bild är märklig.
Svar från Bob Bovin 2017-03-06 14:32
Hej,
Ja den isdroppen är svår att förstå. Kanske upprepade rekristallisationen kan bli så.
Ha det bra
Bob
Is och vatten är fantastiskt! Tänk om is var tyngre än vatten, då skulle den sjunka till botten i alla sjöar.. och aldrig kunna tina.. alla sjöar skulle vara bottenfrusna, utom lite på ytan som skulle tina lite sommartid.. Kanske även haven hade varit bottenfrusna.. Vatten är tyngst vid +4 grader, den temperaturen är det året runt nere vid bottnen vilket gör att fiskar och andra djur överlever.. Närmare ytan blir vattnet kallare och fryser till is, och vilken tur att den är så extremt hal.. tycker jag som 'gammal' skridskoåkare!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2017-03-06 14:36
Hej,
Livet skulle bli upp och ned med tung is.
Ha det bra
Bob
Vatten är verkligen speciellt, har för mig densiteten är störst runt +4 C, dvs bottenvattnet i sjöar ligger omkring 4 C om sjöarna har rimlig storlek. Även om det normala är att dom fasta faserna har högre densitet än motsvarande vätskor känns det för mig nästan mer märkligt att en vätska som vatten kan ha ett densitetsmax. Tänker mig att med minskande temperaturrörelser borde densiteten öka kontinuerligt. Du har säkert en bra förklaring? Intressant ämne, vatten. Och farligt, i alla fall om vi ska tro Falstaff :-)
/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2017-03-06 14:50
Hej,
Jag kan inte förklara något som forskarna jobbar med sedan länge. Molekyldynamik vid kristallisation i vatten är ett stort ämne.
Som väl är förstår vi inte så mycket.
Ha det bra
Bob
Har barnasinnet kvar när jag ser din bild..
Droppen dripp och droppen drapp..
Hörs i mina öron..
När du skriver om isbjörnen tallrik tänker jag på dina bilder.
Underligt med bilder förmedlar så olika tankar.
Undrar varför tapparna får så olika form.
Var du och Ninni ute o frös i dag.
Ha go kväll
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2017-03-06 21:32
Hej,
Det är bra med ett barnasinne. Lek i snö och på is har barndomen till.
Jag gick till tandläkaren och det blåste och var kallt. Tandläkaren och jag språkade kemi i tandvården. Det tog upp en del av tiden för lagningen. Jag har en reko tandläkare i min ålder.
Ni får också ha en go kväll
Bob och Ninni