SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2239. Vem skall bestämma?? –du eller programmakaren??

Du vill väl bestämma hur bilden skall se ut?? –du var ju där när du tryckte på knappen?? Men faktum är att kamerans tillverkare?? –och programmerarna för photoshoppanet?? –lägger sig i mer och mer??

Om du tar ut RAW-format på dina bilder så är innehållet tämligen opåverkat?? –dock inte helt?? Om du skall få fram en bild så är du beroende av ett datorprogram för att plocka fram den bild du såg i sökaren?? Stordraken Adobe erbjuder flera program för att hjälpa dig att ta fram din bild och göra den intressant?? Det finns flera andra alternativ i programväg?? –och seniorplåtis använder mest Lightroom 6. Ibland med lite hjälp av gamla Photoshop 5.

Nu börjar det komma program som har färdiga bildalternativ?? --utarbetade av programmerare?? Macphun erbjuder nu en beta-version av Luminar för PC. Du kan ta hem den gratis för test och det gjorde seniorplåtis?? –av ren nyfikenhet?? Hur fungerade då Luminar??

Programmet kan inte ersätta Lightroom?? –för det är ett rent bildbehandlingsprogram. Det förstör inte din sparade bild utan du får spara den behandlade bilden på nytt?? När du lagt in din RAW-bild så kan de välja en färdig förlaga, bland väldigt många alternativ?? Om det hade stannat med det?? –så hade man varit väldigt låst?? Men med förlagan från Luminar kan du sedan ljustera bilden på många sätt?? –nästan som i Lightroom?? –så som du vill ha den. Det blir alltså ett ganska snabbt sätt att komma till ett bra resultat?? Men är den bättre än Lightroom??

Det kan diskuteras??  Här kommer samma bild från båda programmen?? –först en bild ur Lightroom??

Mitt i natten måltid i Svalbard anno 2007-08-30 kl 00:42

Samma bild direkt från RAW och med Luminar förlagan ”Foreground brightened”. Ingen ytterligare justering gjordes??

Samma som ovan, men behandlad i Luminar

Båda bilderna är skärpta i PS 5.

Båda bilderna är bra?? –tekniskt sett?? --och kom ihåg att det är mitt i natten och ganska mörkt. Den är mycket svårbehandlad i LR så Luminar gör ett bra jobb som kan bli ändå bättre med lite mera arbete?? Så gillar du att behandla dina bilder så testa Luminar.

Inlagt 2017-07-21 08:30 | Läst 2200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Först, en fin bild på den ätande isbjörnen.
När jag tittade på dem utan att förstora så tyckte jag nog att den från Luminar såg lite bättre ut, isbjörnen "kom fram" lite mer i bilden. När jag förstorade dem så föredrog jag den från Lightroom, jag såg fler detaljer bättre t ex isbjörnens ansikte och köttstycket nedanför. Själv är jag ganska kass på det här med efterbehandling, jag tycker det tar en väldigt tid och blir aldrig nöjd.
Svar från Bob Bovin 2017-07-21 12:28
Hej,
Tack för din kommentar. Jag föredrar också LR, kanske för att jag är van vid den.
Det är jobbigt om man skall göra något viktigt.
Ha det bra
Bob
Tycker Luminar går klart till överdrift här, och dödar mycket av ljuset. Ser ut som när alla skulle köra med avtonade filter och köpte de starkaste... Lightroomvarianten ser äkta ut, däremot.

Själv har jag nyss övergett Lightroom till förmån för CaptureOnePro. Tar lite tid att lära sig, men väldigt stora möjligheter (både att förstöra och förbättra....;-) ).
Svar från Bob Bovin 2017-07-21 12:31
Hej,
Jo, det är lite svårt när någon bestämmer och man skall utgå från det.
Skulle kunna tänka mig att sadla om och slippa LR, men det kräver tid.
Ha det bra
Bob
Vi har inte ens en fri vilja, fast vi måste tro det, så varför skulle vi få bestämma över våra bilder? ;)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Bob Bovin 2017-07-21 18:13
Hej,
Nä, man ju va lite tveksam i dessa tider. Man har dock hyfsad koll på enkel fotografi.
Ha det bra
Bob