SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#300. Cykelsport!! –bilder med spurtaren Sune Wennlöf??

Nu skall vi plocka fram några bilder ur det förgångna igen!! –cykelbilder som fallit i glömska!! En bland de tio snabbaste cyklisterna i vårt sävliga land är Örebroaren Sune Wennlöf!! Han knöt upp svansen på de flesta i en spurt.

Första gången jag såg Sune, då hette han Petterson i efternamn, var när han vann B-klassen i Linköpingsloppet 1961.Han besegrade Lennart Emauelsson från Värnamo CK, också han fruktad spurtare, som Sune kom att ha många duster med under åren.

Sune blev aldrig svensk mästare på 18 mil, det var alltid någon annan spurtare som stod i vägen, vanligen Jupp Ripfel. Men Sune blev två tre gånger. Han blev dock något ännu finare, Nordisk Mästare på 18-milen 1967. I Åbo slog han i spurten Leif Mårtensen och Erik Fåglum. Mårtensen var ingen dålig skalp, för han blev sedermera amatörvärldsmästare 1969 i Berno, och 2:a som proffs i världsmästerskapen i Leicester 1970.

Bland Sunes många segrar skall vi nämna några som jag såg och fotograferade. Sexdagars hade etappmål i Örebro 1967 och Sune lyckades vinna denna etappen mitt i centrum av hemstaden.

Sune Wennlöf vinner 5:e etappen i Sexdagars 1967, före Thomas Fåglum.

Gissa om den segern var populär bland örebroarna??

Sune lagerkransad inför hemma publiken.

Det här året var mycket framgångsrikt för Sune. Han visade att han kunde slå sin store antagonist Jupp Ripfel i en spurt vid Stafett-SM i Göteborg. Det var stor publiktillströmning i Slottsskogen, där tävlingarna hölls. Sune, som tävlade för Centrum, slog Jupp i en mycket backig spurt.

Sune Wennlöf besegrar Jupp Ripfel vid Stafett-SM i Göteborg 1967.

Sune hade en typisk spurt fysionomi, kraftigt byggd och mycket explosiv. Han kunde dock gå loss från klungan och komma i mål själv. Det visade han när han vann den sista etappen av etapploppet Skagern-Köpenhamn 1967. Vem skulle inte vilja komma i mål ensam på H C Andersens Boulevard vid Rådhuspladsen i Köpenhamn?? I hällande regn och kallt väder kom Sune in själv på upploppet efter att ha hängt av alla.

  

Sune Wennlöf vinner den sista etappen i Skagern-Köpenhamn 1967.

Sunes prestation i det här loppet blev inte mindre av att han faktiskt vurpade!! --tidigare i etappen. Man ser att skon och byxan är sönderskavd när han får lagerkransen av borgmästaren.

Lagerkransad av borgmästaren i Köpenhamn.

Sune Wennlöf blev Stor Grabb nr 48 året 1967.

Inlagt 2012-02-23 06:14 | Läst 9639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant det här! :)
Spurtare brukade gå dåligt i bergen, dom hade för mycket muskler att släpa på!
Och "bengetterna" som gick bra i bergen, hade ofta ingen spurt!
Vad gäller bengetter, en av mina idoler va José Manuel Fuente.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Manuel_Fuente
/B
Svar från Bob Bovin 2012-02-23 11:04
Hej Bengt!
Den enda bengeten av rang vi haft är ju Fåglum. Å han va mager då han vann Girot. Han vann ju dock ingen
en etapp.
Jag minns också Fuente, men va ändå mer impad av Coppi. Fast Eddy Merckx är det stora undantaget, han är den enda som vunnit alla tröjorna i Tour de France, 1969. Han hade ju också entimmasrekordet.
Ett år vann han hälften av alla lopp han ställde upp i.
Då blir man förundrad. Otroligt att Fåglum blev trea i samma amatör VM Eddy vann.
Ha det bra
Bob
Fina spurtbilder!

Jag vet inte om det är ditt engagemang som får det att verka som att cykling var en mycket större sport i Sverige då än nu. Idag får man ju inte se något i media om cykling om det inte har varit en svår olycka eller ännu hellre doping. Sverige har idag cirka 2500 licensierade cyklister medan Norge har drygt 40000, på halva befolkningen!

Jag har turen att bo vid centrum för cykling i Australien med t.ex. 6 dagarstävlingen Tour Down Under (UCI klassad) i januari. Här finns bra backar bara 5km hemifrån - en del UCI kategori 3 - andra bara långa och branta, typ 11-14% under 5km (hela spektrat mellan 5 0ch 24%). Vet inte om du hade möjlighet att låna cykel när du var här.

Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-02-23 11:09
Hej Johan!
Jag tror att cykel som motionssport är större idag. Som publiksport tror jag det var större då. Idag finns ju TV så man sitter och ser all sport live i soffan.
Jag skulle verkligen vilja se TDU i det vackra landet där nere. Jag har bara varit längre perioder i Canberra och Sidney. I den senare stan hälsar jag alltid på min skolkamrat Rodney Weidland, idag stor fotograf inom "life style" foto.
Haa det bar
Bob
Återigen ett härligt och initierat cykelreportage med fina bilder. Gillar särskilt bilden på Sune Wennlöf när han paraderar med lagerkransen inför sin hemmapublik.

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-02-23 11:12
Tack Torbjörn!
Ja Sune har ett lite blygt leende. Som jag minns det var han en försynt ung man.
Mvh
Bob
Alltid lika intressant att läsa dina cykelreportage och se alla dina fina bilder! Medans jag läste och tittade på bilderna så slog det mig också att cykelsporten verkade vara mycket större förr än nu, lite tråkigt tycker jag för cykel är en härlig sport och motionsform.
mvh
Kjell
Svar från Bob Bovin 2012-02-23 13:35
Hej Kjell!
Du har säkert rätt. Utan TV förr gick man ofta på direkt sport.
Idag sitter man i soffan och ser indirekt sport.
Mvh
Bob
Hej Bob!
Som vanligt ett trevligt inslag från cykelsporten. Cykling som tävlingssport har väl i Sverige sett bättre dagar och synd att inte TV visar mer av denna vara. Men på kontinenten är ju sporten fortfarande stor med mycket publik och glamour. Det enda tråkiga i sporten har ju varit alla dopingsskandaler som florerat senaste åren. Har väl taget ner intresset lite grann.
Men snart vankas Tour de France och innan dess Italien runt, då sitter man spikad framför TV:n och Eurosport. Synd att inte Sveriges Television kan köpa in sig så att en större del av Sveriges befolkning kan ta del av denna fina TV sport.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-23 19:36
Hej Rolf!
Cykel är en utmärkt TV-sport. Jag är klistrad. Eurosport har bra kommentatorer. Cykel är ju en populär motionssport så TV borde sända de stora etapploppen. Det är synd att doping alltid varit så vanlig i proffscykel. Hur man utrotar det kulturen vet jag inte. Det är för mycke pengar involverat idag.
Ha det bra
Bob