SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#402. Har du förutfattade meningar om naturen?? –det har jag!!

Det är så lätt att ha förutfattade meningar om naturen?? –då är det roligt?? –och nyttigt att lära sig lite nytt!! Kunskapsfronten flyttas ständigt framåt? –med nya tekniker och unikt tänkande forskare!!

När jag var liten så var det vanligt att gråsparvar och pilfinkar kilade runt bordet?? –när man satt ute å fikade?? Min mormor kallade dem för gråbusar då de stal en smula från bordet!! Arten är vanliga över hela jorden!! –även i Australien?? –trodde jag ja?? Nu har det kommit ut en bok med titeln: Fåglarna i Sverige - antal och förekomst. (ISBN: 9789188124005). I den boken framgår att forskare och frivilliga i Sverige räknat fågelarterna. Då visar det sig att den vanligaste fågeln är Lövsångaren med 13,2 miljoner par!! Näst vanligast bofinken med 8,4 miljoner par. Gråsparven finns inte med på 10 bästa listan!!

Jag fotograferade 1957 ett lövsångarpar i närheten av Folkungavallen i Linköping. I mitt oförstånd tog jag bilder med en Contaflex III och en närbildslins!! –inte teleobjektiv!! Fågeln verkade nästan tam?? Boet låg i en grästuva på marken och inte uppe i ett träd!! Idag är bofotograferande bannlyst av naturfotograferna!!

Lövsångre, Sveriges vanligaste fågel!!

En stor och oväntad nyhet publicerades här av forskare vid British Antarctic Survey. Via högupplösta satellitbilder!! --har man lyckats räkna hur många kejsarpingviner det finns på Antarktis!! Det visar sig att det finns 44 kolonier, av vilka 7 var okända!! --och i dessa kunde man räkna till 595 000 kejsarpingviner!! Nästan dubbelt så många som man trodde det fanns från tidigare räkningar.

Assistent Ninni och jag hade glädjen att fotografera i två dagar vid en av dessa kolonier år 2007. Det var en otroligt upplevelse att sitta där bland många tusen kejsarpingviner!! Det var sådär -25 grader!! --men det märkte varken vi eller kamerorna (Canon 1D III och 550D).

Några kejsarpinviner, av nästan sexhundra tusen!!

Jag är mycket orolig för att isbjörnen skall utrotas?? --på grund av människans framfart på jorden. Vi skitar ju ned i både luft och vatten så att temperaturen stiger snabbt. Det kan leda till att isen i norr smälter så att isbjörnen inte kan hitta någon säl på isen att äta upp. Om vi inte stoppar vår nedskitning så kommer isen att smälta!! --och havsytan stiga med 22 meter!! Ty det har den gjort tidigare!! --flera gånger!! –långt bakåt i tiden!! --enligt senaste forskarrön. Nu har man även funnit?? --genom DNA studier!! --att brunbjörnen och isbjörnen gick skilda vägar för 600 000 år sedan!!  Det betyder alltså att isbjörnen har varit med om smältande isar i norr förut!! –och uppenbarligen klarat av detta?? Skillnaden är att temperaturhöjningen nu går för fort!! –och att maten innehåller en massa gifter (=kemikalier)!! --som vi, senkomna, människor skitar ned med!!

Lite is?? –dä har vi varit med om förut!!

Inlagt 2012-06-04 07:28 | Läst 10513 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkvärda ord och visst har vi förutfattade meningar om naturen, Allt är inte som vi tror där ute.
Måste ha varit helt underbart och sitta där bland pingvinerna och förstår att ni inte tänkte på kylan =)
Mvh Anders.
Svar från Bob Bovin 2012-06-04 08:51
Hej Anders!
Det var en fin tid i snön med pingvinerna.
Kunskap skall ut och förnya vårt tänkande.
Mvh
Bob
Ja, isbjörnen har klarat tidigare klimatförändringar. Och som du skriver var klimatförändringarna naturliga och inte gick så fort som idag, dessutom på den tiden liknade isbjörnar fortfarande mer brunbjörnar både i utseende och levnadsstilen än vad de gör idag.
Vi får hoppas att det finns fortfarande tid att rätta till alla misstag vi gör.............
Svar från Bob Bovin 2012-06-04 11:53
Hej!
Vi får innerligt hoppas att vi kan stoppen en del av den acceleration vi orsakar.
Mvh
Bob
Starka bilder och tack för länkar till läsvärda artiklar.
Geologiskt sägs vi stå vid en vägskäl - tar den globala uppvärmningen eller istidscykeln överhand?
Den globala uppvärmningen diskuteras ju mycket, men det finns också en istidscykel som rullar på med 40000år (kopplad till jordaxelns precessionsrörelse) och det skulle vara dags "nu" - den som lever får se :) Men du har väl sett spår av tidigare cykler i dina bergarter?
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-06-04 11:56
Tack Johan!
Om ett tag, geologiskt sett, vänder det över i istid, men vi har långt kvar till höjningen av 22 m vatten. Adelaide ligger pyrt till.
Jo nån annan får se.
Ha det bra
Bob
Ljuvliga bilder! Dina pingvin-bilder är verkligen speciella! Tycker så mycket om dom!
Ha en fin dag Bob!
Svar från Bob Bovin 2012-06-04 12:58
Hej Heléne!
Tack! Pingviner är gulliga, även på plats.
Ha det bra
Bob