UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#541. På Öst-sidan bara nytt?? –med sonen i historien??

Det var en upplevelse?? –svår att toppa?? Plåta tillsammans med sin son!! --mitt i en historik händelse?? –Berlinmurens fall!! Östtysklands fribrytande!! --ur östblockets förtryck!! –genom att välta en betongmur!! –i frihetens natt!!

Det var märkligt tyst?? –alla östsidans militärer var lugna!! –inga häftiga händelser?? Bara lugnt arbetande på att bryta, lyfta och flytta murens byggelement?? Ungdomar från västsidan klättrade upp på muren och viftade med flaggor?? Då kunde man höra rop av glädje?? –men det verkade som om de som stod på östsidan inte vågade?? –ännu?? –att ropa av glädje?? De bara följde arbetet med intresse.

Jan och jag gick runt på båda sidor och plåtade med var sin Leica M. En med negativ färgfilm och den andra med svartvit. 35/2 och 50/1 gluggar satt på i mörkret.

Postat 2012-10-21 07:04 | Läst 3944 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#540. MID-WEEK SERVICE 1.45

Förlåt jag somnade!! –jag skulle ha gått in och lyssnat på de visa orden?? En kopp kaffe frestade mig dock?? –så jag skulle piggna till!! Det behövdes efter den senaste natten ute!! –kanske missade jag inte så mycke?? –eller??

En solig dag i sommaren 1967!! –i gul jacka!! --med assistent Ninni vid min sida!! Dåsande varmt i en förfallen London miljö?? –Covent Garden!! –året var 1967!!. Mannen i tjock överrock sov tungt vid den soldränkta kyrkväggen!! –hade uppenbart missat mässan 1.45!! --eftermiddagens höjdpunkt??

Jag hade Leica M2 laddad med Tri-X och gluggen 35/2!! –två bilder finns på filmremsan?? Jag har aldrig riktigt kunnat bestämma mig för vilken som är bäst?? –den enkla?? –med bara muggen och den sovande mannen?? Eller är den med lite fler detaljer?? –den med duvan som håller mannen sällskap??

Jag var rädd att mannen skulle vakna av kameraljudet?? –men du som plåtat med M?? –vet att den är tyst?? Så han sov gott under vårt besök vid hans värmedallrande vägg!!

  

Vad tycker Du??

Postat 2012-10-20 07:08 | Läst 3872 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#539. Den svartvita digitala fotoflanören?? –följer traditionen?? –med OM-D…

Traditioner är till för att följas?? –annars är man nydanare?? –å man undrar vad som är det bästa?? I digitala tider kan man välja i efterhand!! –de kunde inte de gamla banbrytarna?? –de fick hålla sig till Tri-X?? –å 27 DIN??

Jag har aldrig tyckt om att göra som andra säger?? –ifrågasättande har alltid varit mitt rättesnöre?? Det var nog därför jag en gång i tiden blev forskare?? –om det nu inte var det där med slumpen?? När jag fotoflanerar så tycker jag om att försöka att hitta alldagliga situationer?? –men de skall helst innehålla ett frågetecken?? Kanske till och med en glädjande knorr??

Om man studerar de gamla mästarna?? –som beskrev livssituationen i världen eller storstaden?? –så var de tvungna att använda svartvit film, rent tekniskt sett. Om färgfilm hade funnits tror jag att många hade använt båda teknikerna?? Det finns dock undantag?? –Sebastião Salgado använder alltid svartvit analog kamera.

Dagens digitala teknik öppnar möjligheten att välja vilken bildform man vill presentera som slutresultat?? –om man nu inte har köpt sig en Leica MM!! Om man har en Olympus OM-D i handen så kan man i hemmets lugna vrå testa vilken bildform som passar för dagen.

Man kan konvertera RAW-filen i Lightroom eller Photoshop eller i någon plug-in som Silver Efex Pro. Jag använder alla beroende på vilket mål jag har.

Här kommer några gråskalemanipulerade bilder!! --med OM-D och Lumix 14/2,5. En riktigt liten lätt kombination, som man kan sätta på ”all-auto”!!

En dag i Lund 2012-10-15.

Postat 2012-10-19 06:52 | Läst 5271 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#538. OM-D som nattkamera?? --som på dan?? –second report!!

Tveka inte att använda höga ISO värden!! –din kamera funkar på natten!! Störande brus kan hanteras!! Du kan plåta på fri hand!! –utan stora stativ!! Ingen ser dig som fotoflanerar på natten!!

Dagens moderna kameror har ofta ISO tal upp mot 25800!! De flesta använder aldrig dessa höga inställningar och rekommenderat att hålla sig under 3200?? Det är naturligtvis rätt?? –för det dynamiska omfånget är som störst för låga ISO tal!! Så perfekta färgbilder för natur och porträtt blir tillgängliga bäst under bra ljus och låga ISO!! Du får ju i praktiken inget brus vid låga ISO och detta påverkar upplösningen till det bättre i bilden??

Nu lever vi i norr och vinterhalvåret är mörkt?? –skall man då sluta plåta?? Du kan ju naturligtvis ta med stativet och köra med långa slutartider. På film blir detta ofta mycket bra resultat. Men du har ett alternativ med den digitala kameran!! –sätt ISO på 12800 och använd en ljusstark glugg. Jag tog OM-D och Zuiko 50/1,4. Jag fick då slutartiden kring 1/30 sekund.

Bilderna brusreducerades varsamt i Lightroom 4.2 och förminskads till 1024 pix stegvis i PS. Eftersom ögat i stort sett ser i svartvit på natten så kan man göra om bilden till svartvit. Det kan vara trevligt eftersom bruset då ser ut som korn i gammal film.

Här kommer några bilder från en nattflanering i Lund. I alla fallen är det så mörkt att jag med svårighet ser motivet!!

Eftersom färgerna blir svåra att se för ögat när det är mörkt, så kan det vara att föredra att göra om bilden till svartvit. Detta kan ske i Lightroom eller Photoshop. Det finns dock flera ”plug-in” för båda dessa program, som är mycket bra. Tveka inte att testa dessa.

Så ge er ut mitt i natten å fotoflanera.

Postat 2012-10-18 05:44 | Läst 4241 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#537. Nattseende?? –höga DIN-tal!! –helt otroligt!! –first report!!

Digitalkamerans nattseende är bättre än ditt öga!! –ta ut din kamera och ställ den på högt ISO 12800!! Ta några bilder och försöka att komma ihåg hur mörkt det var!! Min OM-D visar hur bra bilder?? --det kan bli!!

Om du är gammal senior?? --så vet du hur relativt ljussvaga gamla filmer var?? –som t ex Tri-X. Det var inte å tänka på att ta bilder med hanhållen kamera på natten!! –i alla fall så var det svårt!!

Den 27 oktober 1981 gick en rysk ubåt på grund i Karlskrona skärgård. Nu måste vi spana efter ubåtar i skärgården!! –tänkte alla politiker!! –å alla kustjägare måste skaffa övervakningskameror!! –som kunde se på natten?? Olympus generalagent i Malmö sålde en hel hoper bevakningskameror till försvaret!! Samtidigt behövde vi ljusstarka TV-kameror i elektonmikroskopen, för att se hur guldatomerna hoppade omkring på en yta. Vi köpte en kamera från Olympus och för första gången insåg jag att en ljusförstärkt digital sensor kan se i mörkret!! Bara stjärnornas sken räckte till för att se en ubåt och vi kunde för först gången se en guldatom hoppa omkring i inget elektronljus alls??

Föga anade jag att tjugo år senare skulle vanliga kameror se bättre än mitt öga kan!! Igår kväll gick jag ut med min OM-D!! –efter mörkrets fall i Lund. Med gluggen Zuiko 50/1,4 satt på 1,4 och ljuskänsligheten på ISO 12800. När man tittar i sökaren så är det mycket ljusare än i verkligheten!! Med stabilisatorn påsatt för sökarbilden så blir det lätt att manuellt ställ skärpan. Slutartiden blev kring 1/30 sek!! d.v.s. lätt att handhålla!!

Ögonen ser ju på kvällen i stort i svartvit?? --och det kunde vara så här mörkt!!

Man såg knappt vad som skulle hända?? –jag såg inte de lekfulla ungdomarna i mörkret!! Först när jag tittade genom sökaren såg jag vad som händer!!

Nu ser man att det finns små ljuskällor i stenläggningen. Ungdomarna dansar runt och är glada. Jag kände inte paret på bilden och de brydde sig inte om mig och min kamera!! –ingen tror ju att man kan ta bilder på natten!! Speciellt inte på ett dansande par!!

Bilden är inte skärpt!! –bara stegvis förminskad till 1024 pix.

Postat 2012-10-17 06:59 | Läst 3830 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa