UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1003. Juniorplåtis?? –på sporten?? –med tidningen Östgöten??

Jag har gått på sporten?? –å det var jättekul!! –som juniorplåtis, på den lilla socialdemokratiska Östgöten i Linköping. Chefen på sportredaktionen Kling?? –delade ut uppdragen??

Det var mycket varierande uppdrag?? –det vanligaste var fotboll?? Men vid den här tiden var också Filbyterna en framgångsrik speedway klubb?? Det var mer udda att rycka ut på t ex simhoppning eller handboll. Inomhussporterna var populära hos de fast anställa fotograferna, två stycken, och freelansarna fick ta utomhussporterna i regn och rusk.

Det man slås av när man ser bilderna från den tiden, är hur mycke publik det var på de flesta sporterna?? Ta en koll här!!

Derby spelade i div 2. Hasselblad 1000F + 250 glugg. Svårt att sätta fokus snabbt.

Motala AIF spelade i allsvenskan. Rolleiflex var en bra kamera för sport.

Filbyterna var topplag i Sverige, med storpublik i Linköping

Tyvärr slängdes hela bildarkivet på Östgöten när den lades ned. Jag har bara få bilder kvar i mitt privata arkiv av det jag tog under 1958-1963.

Postat 2014-01-26 07:22 | Läst 8542 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#1002. Fåglum?? –och skylten?? –stämde det??

Skyltar är inte dumt?? –de kan ge en fingervisning?? –om vad som gäller?? Det är bara att starta fantasin?? –å finna kopplingen mellan skylt och övriga bildkomponenter.

Juniorplåtis fick ju rycka ut till diverse sporthändelser, cykeltävlingar tyckte jag var spännande!! Jag använde två kameror under mintid som juniorplåtis på Östgöte, där man hade som standard Rolleiflex 3,5 E som brukskamera och chefsfotografen Irving Lindholm hade en 1000F med en 250 mm glugg. Jag hade egen Hasselblad 1000F med 80 mm glugg, och fick ibland låna 250 mm telet.

Fåglum var naturligtvis den stora stjärnan!! –och jag fick rycka ut till Kumla för att skriva och fota Kumlaloppet 1961. Det regnade och cyklisterna var ganska skitiga?? –Fåglum såg kul ut. En bild fick jag publicerad i Idrottsboken för det året?? –helsida!!

Nu många år senare?? --såg jag att det fanns en skylt med i en av bilderna?? Hur tolkar du den??

Kumla loppet 1961, Gösta ”Fåglum” Pettersson går loss, resten blev släpvagnar.

Postat 2014-01-25 07:47 | Läst 6527 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1001. Är kameror dyra?? --kolla in den här??

Nästan alltid tycker man att kameror är dyra?? –för dyra?? Jo men visst, en svartvit Leica MM kostar 60 laxar!! Kolla då den här kameran –den kostar skjortan. Å den är bara svartvit!!

Min bankman, till lika assistent, tycker för det mesta att kameran vi köper är för dyr!! Jag kan tycka det också!! –ibland. Jag tycker också att man skall använda sin objektiv så länge som möjligt?? Jag har kvar min Leica M2 som jag köpte 1963 för 1370 kr (= 14 laxar idag!!). Objektivet Summicron 35/2 kostade 479 kr = nästan 5 laxar idag. Va det någon som sa att Leica var dyr??

Idag kan du nästan få en liknande kamera för ungefär det samma mängd pengar!! Den här får du för mindre än fem laxar??

Sedan finns det en annan värld –den vetenskapliga. Om du vill köpa en modern kamera till ditt elektronmikroskop!! –så köper du naturligtvis den som är känslig för en elektron?? –den heter naturligtvis K2 Summit!! Den har en sensor som är 4000x4000 pixels, på en yta av ungefär 1cmx1cm?? –har du hört det förut?? Den här kameran kan lokalisera var elektronerna landar på sub-pixel nivå?? Pris?? –sådär kring 10 miljoner?? Hoppas det blir en sådan kamera i Lund snart??

Gatan elektronmikroskopi kamera K2 Summit (från Gatans hemsida)

Den här kameran sätter man i ett TEM-mikroskop som är 2x manshöjd??

Personerna är med i bilden som skalfaktor.

Digitala kameror i elektronmikroskop är ingen nyhet?? –vi, vid Lunds universitet,  börjad använda sådana redan i mitten på 80-talet?? Med dessa kunde man se hur guldatomer (svarta prickar i filmen) hoppa omkring på en liten guldpartikel??

Vi var först med att filma hoppande guldatomer i elektronmikroskop!!

Postat 2014-01-24 07:02 | Läst 4065 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1000. Skall nordpolen försvinna?? –och därmed isbjörnens tallrik??

Det finns ju inget fastland vid nordpolen?? –bara drivis?? –eller vinteris som består året runt?? Global uppvärmning?? –orsakar att denna is gradvis blir mindre och mindre!!

De stora penningstinna bolagen tycker naturligtvis att detta är jättebra, transporterna längs isfri passage?? –ger klirr i kassan!! Oljejättarna vädrar olja och gas och inmutar så gott de kan botten kring nordpolen?? När vi eldar upp den oljan?? --så kommer isen att smälta undan ännu fortare.

Vi glömmer då bort eller vill tjäna pengar?? –att isen är tallrik?? –åt världens unika isbjörn?? Isbjörnen jagar och äter stapelfödan säl på isen kring nordpolen?? Skall vi offra isbjörnen för ett bränsle?? –enligt min mening, ett helkorkat beteende!!

Vi besökte den 82 bredgraden året 2011 i September!! –här låg då nordpolens iskant.

 

Låt bli min is!!

PS.

Det här var vår tusende blogg. Vi har bloggat varje dag, utom två veckor i Svalbard, och haft mycket roligt. Vi har glatt läst alla kommentarer, något mer än 4000, och förundrats över att det troligen är närmare miljonen besökare. Det hade varit kul om fotosidan haft en totalstatistik för varje, så hade vi sluppit att summera från varje blogg.

Vi tackar för visat intresse

Bob med assistent Ninni

DS.

Postat 2014-01-23 06:57 | Läst 9433 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

#999. Var vad det vi va?? –kolla med Google?? –i Alaska??

Nu kan du hälsa på var du vill?? –rent bildmässigt?? Sökmotorjätten Google har ju plåtat nästa varje adress på jorden?? Vi åt god frukost i Anchorage?? –jag har glömt var det var??

Inga problem?? –det är bara att ta in Google map i datorn?? Där kan du vandra gata upp och gata ned?? --lokalisera platser som du besökt och väck gamla minnen.

När vi bodde några dagar på hotell i Anchorage, Alaska för några år sedan så åt vi frukost på en enkel restaurang. God enkel mat, som åts av många olika åldersgrupper, speciellt många seniorer. Nyligen pratade vi med några vänner, som skulle till Alaska?? –vi ville tipsa om matstället?? –men vad hette det?? Det hade vi glömt!!

Det blev att kolla Google map?? –och efter en stunds ”vandrande” på gatorna hittade jag restaurangen!!

Här kan du äta frukost i Anchorage.

Nu är det ju inte höjdpunkten i Alaska?? –utan det är ju den fantastiska vilda naturen!! Här kan du stå öga mot öga med brunbjörnar?? –utan att bli uppäten?? Kolla den BBC serie som går på TV nu, den första delen är här.

Postat 2014-01-22 07:33 | Läst 5998 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa