UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1498. Leica M?? –vilken skall man välja??

Fotoflanörens lyxdilemma?? –snurrar där uppe i arkivet?? Ska han gå tillbaka till roten?? –ursprunget till egen fotografi?? Svartvitt och Leica M?? –där drömmar möttes och föddes??

Början var ju i svartvitt?? –och ofta, i gatufoto, hänger man fast vid det, om inte färgen spelar en avgörande roll i bildtolkningen?? Idag är det ju bekvämt?? –man kan välja det hemma vid datorn om filen är innehåller färg från början?? En del hävdar att det inte duger?? --att göra en monokrom bild från en färgbild?? Så du måste lägga upp 72 laxar och skaffa en Leica M Monochrom (typ 246)??

Det är då det börjar snurra lite där upp?? –om man redan har några analoga M?? Som en M6, i stort sett oanvänd och fullt funktionell. Hur många filmer kan jag ta för 72 laxar?? Om jag redan har en planskanner.

Kollar man upp lite på nätet så kan man inhandla en film för sådär 50 spänn?? –och Crimson tar 65 spänn för framkallning. Det hör till saken att seniorplåtis har framkallat färdigt?? --efter mer än sextio år i mörkrummet?? Har med andra ord miljöförstört färdigt?? Jag vägrar att hälla ut framkallare och fix i slasken!!

Så matematiken blir enkel?? –72000/115 = 626 rullar film?? Det är ju inte så många bilder?? –närmare bestämt  22539 stycken?? Seniorplåtis tar fler bilder på två resor till Svalbard?? Så betyder det att det lönar sig att köpa en Leica M??

Det är här mitt arkiv där uppe bryter samman?? Bäst att jag tittar på en analog bild??

Chicago anno 1988

Postat 2015-06-05 07:33 | Läst 3048 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1497. Ny ”försvarsövning syd”?? –med skrämmande vapen??

Kompletterande övningsstrider hålles av försvaret i syd?? –med mycket skräckinjagande vapen?? Allt i syfte att utbilda även kvinnor?? –till skrämmande stridbarhet.

För att stridsledningen skulle få lämplig plats?? --med de senaste generalstabskartorna?? –hade införskaffats de senaste utformade filtförsedda borden?? De kunde med svårighet fås på plast?? --i välskyddade stora hus?? --som ställts till förfogande av högre makt.

Ingående utbildning gavs till rekryterna av mycket kompetenta officerare?? --för att de skulle kunna handhava de mycket avancerade och komplicerade vapnen?? Flera muskedunder hade rullats fram. Hjulen var av senaste utformning?? –helt punkteringssäkrade??

Det rådde inget tvivel?? –kanonerna var mycket skräckinjagande?? Lede FI rusade genast till reträtt?? –och tog skydd i närmaste buskage?? Försvaret visade god ton?? --så lede FI erbjöds välvilligt vackra skyddsobjekt??

Postat 2015-06-04 07:29 | Läst 3942 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1496. Trafikkaos i den akademiska bondbyn??

Framfarande i byn blir allt farligare?? –svår trafik på gator och trottoarer?? –kan skada livhanken?? Alternativa rörelsemönster upptäcks av de portföljbärande??

Seniorplåtis vågar med risk för kroppsskada ta sig fram i vimlet i vår by?? –enkom för att på bild fånga ödesmättade situation??

Ibland uppstår mycket farliga situationer?? –”close call”” kan anas i många fall?? –som i denna fotoillustration.

Cykel är ett av de farligaste fordonen i vårt moderna land utom sig?? –ett flertal vågar framdraga på gångutrymmen?? --utan att vara iförda nödvändigt skydd?? --för den del av kroppen som anses innehålla vår tankeverksamhet?? Å andra sidan, tankekanalerna kanske redan är så igentäppta?? --att huvudskydd inte behövs.

De vilka hava så rikt fyllt med tillgångar i bankvalvet?? --att de kan markera detta med symbolen att bära en portfölj?? –har funnit att en bräda försedd med tillräckligt många hjul?? –kan användas för att höja hastigheten för framfarten på gångbanor?? Risken för abrupt kontakt med cykel?? –har dock inte minskat??

Då riksledande parti å kongress hävdar?? --lika rätt till tillgång av köttgrytor?? –kan man förvänta att antalet brädor i byn?? –kommer att öka?? –och således leda till fler olyckor?? –som inte kan tas omhand av nästan nedlagd akutvård.

Postat 2015-06-03 07:34 | Läst 2316 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1495. Det blir varmare?? –går det att undvika??

Globalt?? –tyvärr är det så?? Det är varmare än någonsin?? –så länge man kunnat mäta?? –mer än 100 år tillbaka?? Skeptikerna säger då?? –så kort tid??

Det är en för kort tid för att säga någonting om tendensen om förändringarna i klotets temperatur?? Likafullt är det slående hur tydligt det framgår att nästan hela klotet är varmare nu?? Kolla den här vetenskapliga rapporten??

Nästan alla forskare är medvetna att det finns naturliga variation i klotets temperatur?? –sett på den geologiska tidsskalan?? Det vill säga mer än fyra miljarder år. Det är vida accepterat att vi nu har en naturlig uppgång i temperaturen på vårt klot?? Det är också väl etablerat att temperaturökningen är förstärkt av att vi de senaste 150 åren i accelererade takt eldat upp fossila bränslen?? Vad händer då??

Jo, tempen går upp. Kan vi göra något åt det?? –bara om vi snabbt försöker avstå från eldandet av fossila bränslen?? Våra makthavare verkar ha svårt att förstå det?? –i handling?? Orden finns där??

Vad jag tycker är av liten betydelse?? –men jag tror det finns en liten chans till en förändring?? Just detta att några kan tjäna pengar på det?? –skulle kunna vara räddningen.

Tyvärr har den här polaren lite att säga till om?? –men här har djurrättsaktivisterna en viktig uppgift?? –om de förstod det??

Polaren i Svalbard

Postat 2015-06-02 07:48 | Läst 4454 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1494. Snacka om generationsklyfta??

Den blir mer och mer synlig?? –i vår tid?? –eftersom det blir fler och fler av långlivade gamlingar?? Samtidigt som ungdomarna blir mer iögonfallande??

Är vi så i ungdomens stad?? –så kryllar det av exhibitionistiska individualister?? Få ungdomar är rädda idag för att visa att man är unik?? –något som vi friköpta åldringar är en smula rädda för??

Hur kom jag att tänka på det här?? Ja, vad tror Du??

Lund anno 2015-05-25

Postat 2015-06-01 07:53 | Läst 1757 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6