UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1922. Se sportfotografen som den konstnär hen är??

Detta är en rubrik i The New York Times angående en ny utställning av historiska sportfoto hos Brooklyn Museum i NY. Där man visar bilder från 1843 till nutid.

Det ges också ut en tjock bok med massor av sportbilder, dock med viss tonvikt mot amerikanska sportfotografer. Boken heter ”Who Shot Sports:A photographic History, 1843 to the present”.

Då dyker genast “vän av ordning” fram och frågar vem är konstnär?? –för mig duger det att kalla en fotograf för konstnär om han ställer ut på ett etablerat konstmuseum?? Dessutom finns det många hemma i stugorna, som beundrar sportfotografier?? –och skulle med glädje sätta upp  t ex Anders Engmans ”fotbolls ballett” från 1958 års VM i Stockholm??  --på väggen??

Finns det då några sportfotografer idag?? –här i ”landet utom sig” som är så bra att de skulle kunna tänkas vara konstnärer?? Seniorplåtis, som har plåtat sport, tycker det finns flera?? –t ex Joel Marklund och Peter Holgersson . Det finns flera och du har säkert en annan smak än min.

Det tråkiga är att det är så svårt att få se bra sportfotografi i dagspressen?? –det är rent ynkligt hur dåligt pressen visar bilder. Kolla hur dåligt tidningarna visade Zlatans mål på Ullevi!!

Hur många svenska sportfotografer kommer vara på OS i Rio?? Aftonbladet har en, Pontus Orre, och troligen har TT och Bildbyrån några där nere bland myggen?? Å andra sidan har ju de flesta tidningarna avskedat sina duktiga fotografer.

Det var annat på den gamla goda tiden?? –för så där ett halvsekels sedan. Då skickade till och med de små lokaltidningarna, Östgöten, fotografer till sporthändelserna?? –låt vara för det mesta lokalt?? Juniorplåtis tog då en del bilder med tidningens Rollieflex:

Olle ”Varg-Olle” Nygren och Ove Fundin i depån i Linköping på 50-talet. Observera att ingen blixt användes här!!

Ove Fundin kollar rörelsen i startmekanismen, inte snodden

Seniorplåtis ser ingen ljusning i framtidens presentation av sportbilder i pressen?? –allt kommer att hamna på flyktiga nätet?? –eller kanske då och då på konstmuseum??

Postat 2016-08-01 07:36 | Läst 3928 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7