UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4036. SJ efter 100 år – utomordentligt dokumenterad av Lennart Nilsson

SJ firade hundraårsjubileum 1956 med att ge de anställda en bilderbok av Lennart Nilsson. Han var redan då en berömd reportagefotograf i veckopressen?? Bokens bilder är underbara!!

Lennart Nilsson skulle bli den första fotografen i världen att få Hasselbladspriset. Han blev otroligt berömd efter bilderna i Life om hur ett barn blir. Han gick sedan mer och mer över till samarbete med forskare på KI för att illustrera medicinska upptäckter i elektronmikroskåp. Han blev även i detta arbetet en kändis i världen.

Här korsades våra vägar en aning. Han köpte mikroskop i Japan av företaget JEOL som även konstruerade specialversioner åt honom. Företaget använde Lennart i sin reklam. Vi här på Nationellt Centrum för Högupplösande transmissionselektronmikroskopi i den lilla akademiska bondbyn i syd köpte också mikroskop hos JEOL för atomstruktur studier. Lennart studerade makro- och molekylstruktur. Han blev hedersdoktor på flera universitet och fick Professors namn av regeringen.

Bilderna på SJs verksamheter på femtiotalet, som finns i boken, är känsligt fångade i en tid då järnvägen var pulsådern i nästan all verksamhet. Bilderna visar inte bara tåg utan även människorna i dess symbios. Alla bilderna finns idag på Järnvägsmuseet i Gävle och finns tillgängliga digitalt på DigitaltMuseum

Alla bilder där är Publicdomain och kan användas i vår blogg:

Några av bilderna som Lennart tog vid den här tiden är underbart känsliga och mycket roliga i sin dokumentation. Vi har valt att lägga ut tre:

Tre av Lennart Nilssons bilder från SJs jubileumsbok ”Efter hundra år”

Seniorplåtis kan inte nog beundra den första bilden i vår blogg. Hur modern är inte den?? Vilken uppmärksamhet blev det inte i DN när de började publicera ”sneda” bilder?? Vem bryr sig att bilden är en aning oskarp?? Ja, inte bryr sig seniorplåtis alla fall?? Vem började publicera ”sneda” bilder?? –jo, världens i en tid mest berömda fotograf, Lennart Nilsson!!

Några uppslag i boken ”Efter hundra år”, utgiven av SJ 1956, med bilder av fotografen Lennart Nilsson

Postat 2022-07-26 07:54 | Läst 1345 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4035. Det är något sorgligt när ett träd faller??

Det finns seriösa forskare som anser att träd, även andra växter, kommunicerar med varandra?? –via signaler i rotsystem eller dofter från bladverk?? Man undrar innerst inne??

Även träden som står på tomten blir som kompisar?? De står där och tar emot när man kommer?? De ger syre i sin omgivning och de tar hand om gaser vi orsakar?? De omvandlar solenergi till byggmaterial?? Det är svårt att hitta något negativt med trädens växt?? De utgör dessutom bostaden till otaliga individer i naturens hägn.

Många svenskar är stadsbor?? –å har aldrig varit ute i en skog med massor av träd?? De är så att många är rädda för att gå ut i en skog ensamma?? –trots att det är en säkrare plats än de flesta städerna?? Det är i det närmaste omöjligt att gå vilse i en skog i landet utom sig?? Även utan GPS??

Träd kan bli gamla i vårt land?? Det lär finnas träd som fortfarande lever från strax efter senaste istiden?? Träd som är tusen år eller mer finns här och där?? Vanliga tallar i vår skog kan lätt bli mer än hundra år. Som de tre fällda här.

Kan du finna de kalla vintrarna under andra världskriget

Bilden ovan visar de nittiotre mörka årsringarna från vintertid. Lägg till 6 till 7  ringar som inte kan ses i centrum. Yttersta svarta ringen är den senaste vintern. Då kan du orientera dig.

Därför blev jag ledsen när vår corre Maria meddelade att fyra tallar på skogstomten i Riddarhyttan skulle fällas eftersom stora grenar fallit ned. Två erfarna skogshuggare i byn lovade att hjälpa till och ta hand om några av träden och städa upp fällningsområdena. Här kommer Marias bilder från 10 timmars trädfälle.

Fyra tallar hos Maria och Jan faller för motorsågen i Riddarhyttan anno 2022-07-24

Postat 2022-07-25 06:48 | Läst 2189 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4034. Det visste väl varenda en?? –men inte seniorplåtis

Moderna mobiler kan spela in videofilmer med upplösningen 4k?? –ur en sådan video kan flera program frysa stillbilder med samma upplösning?? –av förvånande bra kvalitet.

De går också att göra en skärmdump av den frysta bilden i videon och ta ut den i t ex PS med samma 4k upplösning (3840x2160)??

Så om du ser ett förlopp du skulle vilja fånga så kan du spela in en video i 4k format och sedan i lugn och ro plocka ut bäst stillbilden hemma i datorn.

Vi har gjort några tester på redaktionen med vår corre Marias iPhone 12 Pro Max och assistent Ninnis iPhone 12 mini.

Singel bilder från 4k video med iPhone 12 Pro Max

Singel bild från 4k video med iPhone 12 Mini

Det är bara att konstatera: det enda en journalist behöver idag är en mobil!!

Postat 2022-07-24 07:11 | Läst 779 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4033. Livets teater??

Har aldrig någon paus?? –man får inte gå ut å ta en macka och ett glas bubbel?? Utan ständigt händer det något?? –bra eller dåligt?? Dramat pågår ända tills ridån går ned??

Det märkliga är att den roll man har fått har inget manus?? –och man har inte fått göra någon provspelning för rollen?? Om det finns en regissör så har man ingen aning om vem det är?? Rollinnehavarna i ens omgivning har helt slumpmässigt kastats in i handlingen?? –de har en tydlig påverkan på ens egna händelser?? –men de kämpar i sin tur med samma problem som du själv?? Just att slumpen tycks starkt påverka din rolls innehåll??

Ett brottstycke ur livets teater i Lund anno 2022-07-11

Postat 2022-07-23 06:00 | Läst 624 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4032. De strålar av självförtroende?? –det värmer??

Unga kvinnor som har en utstrålning som lyser?? --är verkligen uppmuntrande för en gammal gubbe?? Man får tron tillbaka till att det skall hända något positivt i samhället??

En kvinnlig stadsminister som sätter standarden och har förtroendet kan vara ledstjärnan för de unga kvinnorna. Vi behöver nya förtroendespridare och helst kvinnor?? Varför kvinnor?? –jo just för att de mycket sällan startar krig!!

Här kommer några bilder med kvinnor med utstrålning:

Flickor med utstrålning i Lund anno 2022-07-11

Postat 2022-07-22 07:48 | Läst 741 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa