Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Varför så många självporträtt?

Ibland får jag frågan varför jag gör så många självporträtt. Och vad skall man svara på det? Jag vet inte riktigt varför, dom bara liksom pockar på hela tiden.

Men det är kanske så, att göra självporträtt är ett bra sätt att försöka få svar på vem man egentligen är. Självporträttet tvingar en att inleda en inre resa för att utforska och fatta beslut om hur man vill framstå, både för sig själv och inför andra.
Inför varje självporträtt måste man bestämma sig för vilket uttryck, färger, ljus och stil som passar bäst för att (om möjligt) visa sitt verkliga jag. Och dessa saker kan vara olika vid olika tidpunkter.

Sen finns det också en hel del praktiska skäl, man har en modell som alltid är tillgänglig, arbetar gratis och dessutom aldrig protesterar. Självporträttet är också ett bra sätt att öva upp sin hantverksskicklighet vad gäller uttryck, känslor, färg, form och ljus.

Ovanstående bild är det självporträtt som jag tycker bäst om själv. Det har också blivit väl mottaget både här på fs och på deviantart.com där jag också är medlem. Och det är jag naturligtvis mycket glad och tacksam för.

                                                                               

Canon PowerShot G5 1/10 sek f/2.2 @ ISO 50


Fusk HDR gjord av 3 exponeringar från en RAW-fil. HDR och tonmapping arbetet gjort i Dynamic Photo HDR. Vidarebearbetning i PS med ljus, skuggor, kurvor, nivåer och lagermixning. Plus ett snäpp LucisArt på slutet.


Lilla bilden direkt från kortet.

 

 

 

 

 

 

I morgon bär det iväg till "Henkeland"...
Några bilder från tidigare skåneresor.

 

Jag kommer att vara borta en två/tre veckor men det kommer säkert att komma lite kortrapporter då och då...vi får se vad som händer.

Det var allt!
/Bernt

Inlagt 2008-09-04 17:06 | Läst 21923 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den första av dom svartvita ser ut att vara riktigt fin. Vore intressant att se den större.
Kör hårt med självporträtt. Kan inte bli för många av dem. Bläddrade idag i en bok med Rembrandts bilder. Min absoluta favvo. Fullt med självporträtt gjorde han.
Tycker också att du skall köra hårt med självporträtt! Du har ett speciellt utseende som gör att självporträtten på dig blir häftiga eller coola beroende på vad du gör av bilderna! :)
Svaret på frågan är enkel. Jag kan! jag kan!*räcker upp handen och viftar febrilt*
Svar: Det är för att du gör det så förbaskat bra.
Vad vinner jag ;-)
Hoppas du får det trevligt!
Och fortsätt med självporträtten!
-affe
Själv är bäste dräng ;-)
Jag upplever dina självporträtt som en slags mask. Persona är dessutom själva definitionen av mask. Din bearbetning av dina porträtt tyder på att du tycker om att avbildas på ett sätt som du har total kontroll över. Du definierar dina egna inre och yttre gränser. Att slutresultatet blir så uppskattat kan ha att göra med att vi ser en del av oss själva i dig och ditt sätt att uttryck dig. Mångtydigheten som du ändå tycks eftersträva gör det intressantare och paradoxalt mera personligt. Alldeles oavsett om det är ditt primära syfte eller en sekundär effekt.
/Hans
jag håller med dig, tar själv en hel del självporträtt...och jag tycker dina porträtt är underbara o så spännande att titta på...du har liksom ett sånt där...vad skall man kalla det för...? .....jo, fotoansikte;))
E.T
Jag tror på att kreativa människor ofta kommer långt i sin personliga utveckling genom att dom reflekterar strukturerat över existensiella frågor och därmed ökar medvetenheten om livets paradox och de val dom gör.
Att måla eller gestalta sig själv på annat vis tycker jag är ett av många sätt att skapa ökad medvetenhet. Man konfronteras med sina mörka och ljusa sidor. Det är också en generös gest att klä av sig "naken" och bjuda på sig själv.
Fortsätt med dina självporträtt Bernt, det inspirerar många att utforska sig själva och förkovra sig i fotokonsten.
Ha de fint/Björn