Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Fotografera är nödvändigt.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Homage to Kurt Bergengren.

 

Några rader från en intervju med Kurt Bergengren ur hans bok "Fotografera är nödvändigt". .

 

Vad karakteriserar ett fotografi som du tycker är bra?

- Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir: väsentligt innehåll har fått en skärpt form. Om en bild med enbart artistiskt presentation är dålig så beror det kanske på att formen är intressantare än motivet, men inte tillräckligt intressant för att räcka som motiv. Till svagheten hos en dokumentärbild hör kanske att formen är slapp, men kanske också för väloljad. Med slagkraftig komposition eller spirituell knorr tror en del fotografer att de kan dölja att deras kunskap i ämnet är ringa eller att känslan fattas.

 

Kan det sägas bättre? Kristallklart tycker jag.

 

Länktips!

 

 

Publiclife, en supersida om "Street Photography", både bilder och videos.

 

 

den här sidan är det lätt att fastna en bra stund. Massor av fina svartvita bilder.

 

 

Och här hittar du en liten video om porträttfotografering på gatan.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

Bill Brandts ”Perspective of Nudes” utgiven av Bodley Head 1961.

Bill Brandt var tidigare mest känd för sina bilder av London, hans landskapsbilder och sina porträtt av celebriteter när han för första gången I den här boken visade upp sina nakenstudier som han arbetat med sedan 1945.

 

 

 

Så här skrev Kurt Bergengren bla om boken när den kom ut1961.

”En bok med nakenbilder omskakade plötsligt diverse fotografiska tankesätt på våren 1961. Fotografen hette Bill Brandt, boken Perspektive of Nudes.

Bokens nittio bilder är syner som manats fram med två instrument, kvinnokroppen och en kamera från fotokonstens ungdom. Syner av en bisarr anatomi som tycks uppföra ett kammarspel i viktorianska spökrum. Syner på havsstranden av renspolade former av kroppar och stenar.

 

 

 

Hans perspektiv formas efter en konvex spegel, en vidvinkellins inställd på oändligt avstånd, utan slutare, kapabel att fånga in ett rums fyra väggar i bilden men så ljussvag att nätt och jämt en del av motivet framträder på visirskivan. Bill Brandt kan vara säker på att hans kamera i varje fal imiterar ögats sätt att se. Han måste till och med använda nackstöd ty exponeringstiden varierar mellan trettio sekunder och tre minuter. Med miljö och pose kan han arrangera en bilds själtillstånd, men den deformerande linsen bestämmer uttrycket.- Kurt Bergengren.

 

Mera om Bill Brandt: Bill Brandt Archive    Master of Photography

 

 

Det var allt!

/Bernt

 


 

 

 

 

Inlagt 2009-07-30 07:28 | Läst 8812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var en härlig frukost du dukar upp. Bra länkar och fina bilder. Anden är mätt och behöver röra på sig med kameran i högsta hugg. Inspirerande.
Fina länkar! Jag såg en del av de 4 filmerna om HCB. Nu kan jag inte franska, men försökte hänga med i den tyska texten. En sak som HCB sa: "Man ska glömma kameran." Nåt' att tänka på.
/John-Erik
Tack för intressanta och spännande länkar.
Kurt Bergengren...
Läste honom första gången 1961.
Varför finns det inte någon efterföljare till Bergengren!!??
Har sagt det förut, han är nog den enda fotolärare jag haft..!?

Å vad gäller Bill Brandt... ;)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/568101.htm'

(14.00 i dag! Stadsmuseét)
B)
Hej! Vet du vart man kan hitta mer info om Kurt Bergengren? Jag blev lite intresserad då vi delar efternamn och Bergengren är inte ett helt vanligt efternamn.

MVH Patrik