Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Innehåll, form och budskap/känsla i fint samarbete.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Som sagt det blev lite olika synpunkter i mitt förra inlägg om vad som är en bra bild och därför visar jag den här gången ett exempel på en bild som jag tycker är bra. Den uppfyller dessutom till fullo Kurt Bergengrens tes:  "Det som avgör om en bild fångar blicken och fastnar i minnet är: Att väsentligt innehåll får en skärpt form". Tycker jag alltså, är kanske bäst att tillägga. Innehåll, form och budskap/känsla i fint samarbete med andra ord.


Fotografen Kenneth Gustavsson (1943-2010) som tagit ovanstående bild var en stor fotografisk poet som jag följt och beundrat sen jag såg hans första publicerade bilder och hans utställningar från sjuttiotalet och framåt.  Han hade en unik förmåga och hans sätt skildra vår samtid i bild var stor poesi.

Så här skriver tex Marie Lundquist om Kenneth Gustavsson fotokonst i sin bok ”Drömmen om verkligheten”:

”I några gamla årgångar av tidskriften ETC från början av åttiotalet hittar jag några fotografier av Kenneth Gustavsson. Mörkret härskar, ett dämpat, luddigt källarsken som hela tiden tycks svälja det lilla ljus som trots allt måste ha varit för handen. Med svårighet kan motiven urskiljas: översnöade bilar, grovkorniga tåg i dimma, snirkliga trappräcken, stålbalkar som skär av bilden. Mest av allt handlar det om fåglar. En flaga av mörkret lossnar från taket och vecklar ut sina vingar mot den mörkgrå himlen. Vanligast är de fåglar som i stora skaror förmörkar städernas himlar: duvor, kajor. Men här, i den eviga natt som råder, är dessa fåglar inte riktigt igenkännliga. Deras skuggor liknar vassa saxar med utfällda skänklar, beredda att klippa molnen i bitar. Heraldiskt breder fåglarna ut sina vingar eller sitter blickstilla, uppradade på takets kant. Som olycksbådande skuggsoldater, krypskyttar på väg att anfalla, vakar de över de människor som nästan aldrig syns i bild”.  

Efter att ha gått på  Kursverksamhetens Fotoskola i slutet 60-talet var Kenneth Gustavsson sedan med och startade bildgruppen Saftra 1970 tillsammans med bla Anders Petersen. Han medverkade i tidningen ETC med många fotoreportage och hade flera separatutställningar på Galleri Gauss i Stockholm. Tillsammans med Anders Petersen gjorde han utställningen ”Staden i retur” på Stockholms stadsmuseum. Han var också en av de fotografer som representerade svensk och nordisk fotografi på utställningar i New York, Houston och Prag mellan 1986 och 1989. 1996 medverkade han tillsammans med Christer Strömholm och Anders Petersen i utställningen ”Indicier” på Kulturhuset i Stockholm.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE Annars då…


Det är inte ofta jag sparkar igång min gamla Mac numera. Jag har en gammal G4 Dual 450 MHz från år 2000. Det var en rätt bra maskin när den kom och med sina 2GB RAM kunde jag klara det mesta av mina illustrations och designarbeten. De senaste fem åren har den mest stått och samlat damm i ett hörn i mitt arbetsrum. Men då och då slår jag igång den. Och det gjorde jag i går när jag skulle hjälpa en kompis och kolla ett InDesign jobb. Den spann igång direkt som en hemtam katt och efter 20-30 sekunder rasslade alla fyra hårddiskar upp på skrivbordet. Systemet och programvarorna på den är naturligtvis rätt gamla nu (Adobe CS) men alla program rullar på fint, inte så snabbt kanske, men jag har numera inte så bråttom heller.

När jag nu ändå hade Macen igång passade jag på att slutföra en illustration i Illustrator som jag skall printa i 70 x 100 som present till en släkting som fyller jämt senare i år. Originalbilden gjorde jag första gången i slutet på 60-talet och då analogt med lithfilm i mörkrummet och som då trycktes upp som poster.


Jag har inget exemplar av min poster kvar, men tidigare i år hittade jag en bild av den på en säljsida på nätet där de hade ett ex till salu. 

 

/Bernt

 

Inlagt 2010-10-18 14:22 | Läst 9056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jaha, du är bekant med en pinuppa :). Inte dåligt. För övrigt en skön bild med en härlig diagonal som "ger fart" åt bilden. Det är tråkigt att Kenneth Gustavsson inte längre finns med bland oss. Jag gillade hans lite lågmälda bilder. Bilden på duvan är väl kanske en av hans mest kända
Bergengren saknar jag både som skribent och tyckare...
Å det är litet tunt på fotokritikerfronten numera...
Tycker i alla fall jag..
/B
Fint skrivet om Kenneth, en poetisk berättare, som vi saknar i dagens fotografi...


mvh

Lasse
Som sagt, Kenneth Gustavsson var verkligen en lysande stjärna. Jag hörde på fotoantikvariatet att någon jobbade med att sätta ihop en retrospektiv utställning och kanske en bok. Har du hört något om detta?
-affe
Christer Strömholm, Anders Petersen, Kenneth Gustavsson. En stark trio. Fast ingen av dem ingår i min egen favoritsamling. Vilket ju inte säger något alls om deras kvaliteter. Marie Lundquists presentation är välskriven, men en bild av Kenneth Gustavsson säger mer än tusen ord om honom.

Jag tycker att din framställning här är ett mycket bra exempel på att vad jag hävdade i en tidigare kommentar: det handlar inte om bra bilder utan om bilder man tycker om! Fast man uttrycker det ju som att bilden är bra. Din pinuppa är faktiskt mycket tilltalande. Är det modellen som är snygg, eller är det din bildbehandling man faller för? :-) Troligen bådadera. Men fotografen ska ju gärna ha lite tacksamt material att arbeta med, det är inte fel.
Fantastiskt!
..Att du sparar på gamla burkar..
Jag hade inte fått plats i mitt arbetsrum om jag sparat...(prylbögen :) )
Skulle gärna velat haft en signerad poster av dig Bernt, men då skulle det varit med 'To Jiang Yu'
Höst på Dig!
Håkan
p.s.
hade gärna sett dig i höst, tradigt du inte kommer..