Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Verkligheten är betydligt överdriven.

En tredjedel av skitmånaden november har redan gått och jag håller mig fortfarande upprätt. Och det måste man ju se som positivt. Jag sitter då och då och redigerar om bilder för min (eventuellt) kommande fotobok. Rasslar igenom filerna på mina olika hårddiskar, väljer och redigerar om bilder för tryck. Ställer bilder mot varandra. Hur många sidor det kommer bli vet jag ännu inte men svartvitt kommer det att bli rakt igenom.

 

Fikaboken.


Dagens bok heter kort och gott Christer Strömholm, och kom ut på Kalejdoskop förlag1986.  Hämtade upp den på biblioteket häromdagen och av omslagets skick verkar den ha vandrat genom många händer under de snart tjugofem år den funnits på biblioteket.

En liten tunn bok på ca sextio sidor, inte så många bilder men med läsvärda texter om fotografi, bildhistoria och konst av Strömholm och diverse andra skribenter.

Här har jag saxat en intressant bit ur en text skriven av Christer Strömholm. ”Stolpar”  inför ett föredrag på Konstakademien maj 1983.

DEN STORA SKILSMÄSSAN.

Inför framtiden har vi att vänta oss STORA, mycket stora, förändringar vad gäller den fotografiska bilden och dess användning. Redan inom ett tjugotal år kommer våra PERSONLIGA relationer till BILD OCH BILDBEHANDLING att ha medfört genomgripande förändringar. (Gäller både boendemiljö, hemmavanor och vårt förhållande till nyheter och dagstidningar).

Den elektroniska informationstekniken kommer HELT att ändra PRESS OCH INFORMATIONSBILDERNA. (Vår nuvarande pressfotograf är då ett minne blott). Å andra sidan kommer, och just på grund av ”robotiseringen”, den MANUELLA kamerabilden att få ett nytt, avsevärt STÖRRE VÄRDE (även och franför allt, ekonomiskt).

Den manuella bilden kommer, i kraft av sitt nytänkande och sin EXKLUSIVITET, att bemötas med respekt och tas på allvar som en aktiv del av BILDKONSTEN. Den kommer på ett MARKANT sätt skilja sig och avlägsna sig från MEDIABILDEN. (Hantverket- det manuella kommer åter i centrum). Kraven på YRKESFOTOGRAFERNA kommer att bli omfattande, men framför allt ANNORLUNDA. De fotografiska yrkesskolorna kommer att omvärderas och nyorganiseras.

Det manuella BILDBLOCKET kommer HELT att separera från PRESS och MEDIASEKTORN. Denna överförs i sin tur till DATAENHETERNA. ”SKILSMÄSSA!”.

KRAVEN på den bildskapande fotografen kommer i DIGITAL-ÅLDERN att bli sådana att han helt kan betraktas som BILDKONSTNÄR med kameran som arbetsverktyg…och bör då jämställa sig med målaren, skulptören och arkitekten. Detta kommer att vara bildsituationen inom en snar framtid. Mediabilden har övertagits av den DIGITALA SEKTORN och den personliga-manuella-fria fotografiska bilden kommer (som vanligt!!!) att vara hemlös – (lika hemlös som nu!!).

…eller har vi då lyckats förverkliga AKADEMIN FÖR FRI FOTOGRAFISK BILD???

 

Annars då…


Var häromdagen på Läkarhuset och fick en spruta mot den kommande flunsan. För oss som är lite lagom äldre var det gratis. Vi var ett gäng som lydigt satt och väntade på vår tur, jag med nummerlapp femton när en tjej i trettiofemårsåldern stegade in i väntrummet med latten i den ena handen och mobilen i den andra samtidigt som hon frågade: -Var finns nummerlapparna? -Dom hänger vid dörren svarade en äldre dam. –Men här finns bara vita nummerlappar ni har ju gula. Samtidigt kom en sköterska in i väntrummet: -När dom gula är slut gäller dom vita. Ttrettiofemåringen: -Hur lång tid kommer det här att ta då, hur många är ni som jobbar här? –Kanske en halvtimme svarade sköterskan.   Stön från trettiofemåringen som sen surt mumlande fortsatte sitt mobilsamtal och sitt lattedrickande. Därefter ropades mitt nummer upp.

Bonusbild!


Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2010-11-12 14:43 | Läst 4451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kommer det att bli en allmänt tillgänglig fotobok som kan beställas (t ex på Blurb)? I alla fall så ser jag fram emot "släppet". Jag fick i dagarna hem min första fotobok från Blurb. Kul att både hålla och titta i. Din bild på "gäckande skuggan" som snabbt svischar förbi är fräck och kul. Skapar onekligen spänning i bilden. Fick min antiinfluensaspruta i dag. Det var egentligen fel dag, så köerna var obefintliga, men sköterskan var hygglig och gav mig sprutan ändå. Härligt med sådana människor.

Trevlig helg
Torbjörn
Svar från kreatören 2010-11-12 16:11
Jo jag har tänkt printa den hos Blurb 20 x 25 cm, om den skall vara allmänt tillgänglig har jag inte funderat så mycket på ännu. Mest tänkt som trevlig present till släkt och vänner.
Trevlig läsning i bloggen!
Tack för det!
Å fina bilder såklart! :)
/B

Ps. Håller med om skitmånaden...
Jag har litet blykeps och tunnelseende liksom...
Det känns så i alla fall..
Men framtiden e Vår! :)
Svar från kreatören 2010-11-13 02:20
"Men framtiden e Vår"...så e re helt klart!
Tänkvärda ord av Strömholm. Men hur har det slagit in? Den "personliga-manuella-fria fotografiska bilden" har väl överlevt oavsett om den är analog eller digital. Jag menar att de lever utmärkt sida vid sida, det är inte som när Neanderthalare och Homo Sapiens stötte på varandra.
Slussenbilden är bra.
/John-Erik
Svar från kreatören 2010-11-13 02:21
Det är inte lätt att spå om framtiden...
Haha! jag gillar din beskrivning av den stressade 35 åringen. Lite som i kvällstidningarna: "35 åringen trängde sig i kön, planerar en pensionärs attack!".

Fina bilder o du! November är snart slut....

Tommy
Svar från kreatören 2010-11-13 02:23
Dom har ju så bråttom dom där juniorerna!
Intressant att se hur Strömholm har försökt skåda i kristallkulan. Förvisso har han sett och förstått något av det som rörde sig i tiden 1983. Kanske bättre än många andra. Men har resultatet blivit som han trodde? Teknik och arbetsflöden inom den grafiska branschen har genomgått en djupgående revolution, jag var själv med om den. Men på vilket sätt har bildkulturen förändrats av detta? Det var inte lätt att förstå Strömholms profetia på den punkten. Så det är svårt att säga hur väl han tankar stämde med framtiden. Men det spelar kanske ingen roll, hans framtidstankar är ju ändå historia :-)
Svar från kreatören 2010-11-13 02:29
Jo jag har också varit med om den digitala revolutionen, började med formgivning på min första Mac redan1987 och med illustration+bildbehandling några år senare.