Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så har det snart gått ett år igen...

Och hur har det gångna året varit då? Det har väl varit lite upp och ner, man börjar bli lite sliten här och där. Men det är kanske inte så märkligt när man börjar närma sig sjuttio. Och vad har då hänt under det gångna året när man ser på det med lite fotografiska ögon, en hel del faktiskt. Så här kommer en liten summarisk (ego)årskrönika.


”AS I SEE IT”


Året började med en rivstart. I januari gjorde jag min första fotobok ”AS I SEE IT”, visserligen i en mycket liten upplaga. Men jag fick alla ex sålda och det gladde mig oerhört.  Jag gjorde inga grova slantar på boken, det blev väl mera plus minus noll. Men det var hemskt roligt.


Lennarts Leica.


Jag kom också i början på året över den Summicron 50:a som hörde till den M6 jag köpt tidigare. Lite skäms jag över att kameran under året inte kommit till användning.


Utanför mitt fönster.


Så här såg det ut andra veckan i februari. Första snön kom tidigt förra vintern och låg dessutom länge. Vi får se hur det blir i år, men jag är glad så länge det är barmark.


Crewdson på Kulturhuset.


Cirkus Crewdson kom till stan. Jag gjorde flera besök på utställningen och skaffade också hans stora "Tabletop" bok ”Beneth The Roses”.


FinePix X100!


Den hypade kameran Fujifilms FinePixX100 dök upp till slut. Här granskas den av några av ”gubbarna” på Ellens Bageri. Staffan var måttligt förtjust i designen var jag minns. När jag skriver det här har 76 stycken ägare registrerat sitt innehav av X 100 här på FS.

Årets impulsköp.


Jag kom över en Konica Hexar AF på Tradera till ett som jag tycker bra pris. Kameran är i mycket gott skick, lite små nötningar här och där är det på den naturligtvis. Den svarta Hexaren kom ut på marknaden 1993, och har numera lite kultstatus.

Påsk på Dalagatan.


Någon dag under påskhelgen brukar vi bjuda hem våra barn och barnbarn och så blev det också i år. Man är ju både morfar å farfar då så det gäller att ha koll.


Hockey VM i Skåne.


Två Skånebesök blev det under året. Ett lite längre på våren och ett kortare på hösten. På bilden sitter sitter vi inne hos min Brödåkravärds granne och tar några pilsner och kollar på ishockey VM.

Återupptäckter.

     
Nästan alltid när jag går ner till mitt källarförråd för att lämna eller hämta något och börjar gräva i mina flyttkartonger så gör jag ”återupptäckter”. I våras hittade jag tex 30 x 40 cm negativen till en serie grafiska bilder från mitten på 60-talet. En av bilderna fick jag pris för i 1967 års RIFO-utställning, och två av bilderna fick jag också  publicerade i FIAPs årsbok (Féderation Internationale de l’Art Photographique) 1967.


Gnesta Planket.


Blev under våren också inbjuden att deltaga med bilder i fotoutställningen ”Gnesta Planket” som sen gick av stapeln lördagen den 30 juli. Det var fyrtio år sedan jag senast var med på en fotoutställning så det kändes lite overkligt. Många trevliga besökare och en hel del bildprat.

Reclaim Photography.


Deltog med bilder två gånger i Reclaim Photography på plattan.



Sålt och köpt!



En av dom absolut största händelserna under året var att vi sålde vår fjällstuga i Härjedalen och samtidigt köpte ett gammalt soldattorp i norra Uppland.


Min första bildmapp.


Tog fram de första fem exemplaren av en bildmapp med fyra av mina Skånebilder. Bilderna är i 30 x 40 cm och printade av Crimson på Crystal Archive Paper. Jag har bestämt att upplagan på mappen blir max 15 ex och priset 3500 kr.


”Memory of my eyes”
Dagen före julafton fick jag ett sms om att jag hade ett paket att hämta i ICA butiken tvärs över gatan. Jag visste naturligtvis redan var paketet innehöll, en liten julklapp till mig själv. Och vad innehöll paketet då?


Jo, Daido Moriyamas bok ”Memory of my eyes” . En en rå och svartmustig 1,7 kilos bildroman på 439 sidor. Moriyamas bilder är provocerande, både för deras form (Moriyamas fotografier kan vara smutsiga, suddiga, hårda, korniga) och för dess innehåll. Hans svartvita bilder illustrerar på ett mycket personligt sätt det japanska samhället.
Har ni möjlighet tycker jag ni skall besöka Daido Moriyama utställningen ”Memory of my eyes” på Galleri Riis nere vid Konstakademin för kolla in hans originalbilder. Pågår till den 15 januari 2012.


“Fotografering tenderar för mig ibland att vara som den här textraden från Eagles “Hotel California”: You can check out any time, but you can never leave.”
Gott slut å Gott Nytt År!
/Bernt

Inlagt 2011-12-30 10:12 | Läst 15357 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Mycket fin redovisning av "ditt" år som gått. Bilderna från påskfirandet och hockey-VM är klockrena. Jag önskar dig ett gott slut på det här året och hoppas att det nya som står för dörren blir ett bra år.

/Torbjörn
Trevlig årskrönika med ett gott ”ego” som vi alla borde ha!
Önskar, Gott nytt år!
Göran
Fin årskrönika! Jag såg också av en slump Crewdson på Kulturhuset som var jätteintressant.
Gott Nytt År!
//Ewa
Läser alltid dina inlägg och denna krönika av året 2011 innehöll
både trevlig text och fint bildmaterial.
Önskar dig ett Gott Nytt År och ett fint fotoår 2012.
Hälsn//Rolf
Carlzon,,,du är grym, som min son skulle säga,,,om du lyssnar på radion idag, fredag, 1600, p1 , studio ett, så ljuger jag lite där...ha det o tack för den fina bilden på We o mig,,,

ha det
micke b
Bernt, jag har varit mycket inaktiv som fotograf de senaste åren. Jag har sett bilder av dig lite från och till och tycker du är väldigt skicklig. Dina svartvita bilder tycker jag speciellt mycket om. När jag ser dina bilder vill också jag fotografera. Om du kommer göra fler ex. av din bok så sätt upp mig på en. En bok av dig i hyllan vore jäkligt trevligt.
Keep up the good work!
Gott Nytt Bernt

Jag ställer mig gärna i kö för din fotobok om du skulle få för dig att beställa flera.

Hälsningar
Hasse
Du har hunnit med mer än de flesta tycker jag det verkar som. ;)
Du får softa lite mer nästa år i stället.
Gott Nytt!
/Affe
Trevligt skriven och foto dokumenterad årskrönika. Aaah..du är också och härjar på Tradera. Fint fynd!
Har en Nikkormat FTN från -76 som jag funderat om jag skulle lägga ut på Tradera. Inte för pengarna, utan mer för att jag tror jag förvarar den åt någon annan...som kan uppskatta den.
Gott Nytt År Bernt. Mvh Stig
Jag önskar alla mina läsare en god fortsättning på det nya året och tackar samtidigt för alla vänliga kommentarer.
/Bernt
Tack för trevlig läsning och goa bilder som du generöst delat med dig av under 2011. Gott Nytt Fotoår!
Var det i somras jag "sprang" på dig nere i Norra Hamnen i HBG? Har för mig det, eller så var det förra sommaren igen. Tiden går så fort (eller sakta).

Den där boken av Daido Moriyamas, ”Memory of my eyes” den måste jag ju också köpa.

God fortsättning, Bernt!
Kan verkligen hålla med om det du skrev om Hotel California.