Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport # 5 från Brödåkra försommaren 2012

Borta bra men hemma bäst. Snart så går min skånevistelse för den här gången mot sitt slut, på fredag blir det bussen hem igen. Men bara för att landa några dar i stan för sen kommer midsommarveckan och då drar vi iväg till torpet i Örbyhus. Och förhoppnings vis då med en ny grästrimmer som jag skrev om i förra bloggen.

I förra bloggen hade jag med en bilden ovan på mig och Håkan vid Carlsbergs Elefantport och undrade lite över svastika symbolen på elefanten.

Nu har jag läst på lite om elefanterna. Det finns 4 elefanter i porten. Och historien om dessa är att Carl och Otilia Jacobsen hade 8 barn. 4 av dessa dog i hjärnhinneinflamation på 1900-talets början. Till de överlevande skapades 4 elefanter som skall representera långa och trygga liv. På sidorna, täckena, finns det symboler. En av dessa är just svastikan. Och efter detta kan man ju förstå att svastikan där visar den urgamla symbol som symboliserar både sol, kraft, välsingnelse och lycka. Svastika symbolen var inte helt ovanlig i företagsvärlden innan Adolf och hans pojkar tog över den. Bland annat svenska ASEA hade den som logo fram till 1933.

Delförstoring från Christers originalbild där "Silvern" fått arbeta lite.

Dagen har också rullat på med lite organisering och lite arbete på mina Brödåkrabilder, bland annat då den här på Somjitt och christer i köket.

Originalfilen från Nexen.

Efter ACR:en, lite duttande här och där med ljuset med tanke på convertering till svartvitt.

Vanlig convertering i Photoshopens Black&White.

Min convertering i silvern en aning beskuren. En del tycker kanske att jag "skitar" ner mina bilder lite väl mycket, men jag gillar svartvita bilder med krut i. Antagligen en kvarleva från den analoga tiden...ni vet det där med att det är svårt att lära gamla hundar sitta.

.

.

Potatisblasten stortrivs i Christers odling. 14 dagar sedan nu sedan vi satte vår "hinkpotatis" på torpet och på måndag får vi se om det går vägen.

Varmt och gott i Brödåkra i dag.

/Bernt

Inlagt 2012-06-12 19:15 | Läst 9808 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Familjen von Rosen hade den som bomärke också. Eric von Rosen skänkte senare ett flygplan, bemålat med deras symbol, till det som kom att bli det finska flygvapnet. Finlands Flygvapen använde sedan blå svastika på vit botten som symbol. Det var t o m slutet på andra världskriget. Inte efter...
På Flygvapenmuseum i Malmslätt finns idag två flygplan, en B4 och en J8, som deltog i finska vinterkriget 1940. Svenska plan och piloter, men i finska färger.

Lycka till med trimmern!
Var rädd om gullvivorna bara. :-)
tycker att dina konverteringar ser ut precis som de skall göra. Om man jobbat arslet av sig för att hitta en svartvit film som ger det uttryck man vill åt förstår jag inte varför man helt plötsligt inte skulle få söka sitt uttryck när det gäller digitalt svartvitt.

Tycker hela denna diskussion blivit ganska konstig egentligen. Jag menar att vi klagar ju inte på andra som konverterar hur dom vill, så varför skall det hackas på oss som vill "skita ned" våra bilder så att de inte ser ut som reklambilder för Semper. ;)

-affe
Tiden går fort i Skåne!
Förstår att du längtar till torpet. (Det hade jag gjort)
Tack för elefantportshistorieförklaringen (!), så slapp jag googla fram det :-)

Ps. Glöm inte PDF-manualen

/Håkan
Det är de gamla hundarna som ska lära de unga att sitta fint =)
Vad skön den översta bilden är, Bernt! Nästan lite Holga-känsla över den.

Och snygg svartvit konvertering och beskärning i elefant-bilden. När man först ser den i färg och obehandlad, så är det ju inte så mycket till bild egentligen, men efter ditt efterarbetet så är den riktigt snygg.