Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Höstjox på torpet (backstugan).

Sen jag sist bloggade har hustrun och jag haft en några fina höstdagar på vårt gamla torp och fixat och donat inför vintern. Städat på tomten, krattat löv, burit in grill och sommarmöbler under tak m.m.

Det var rätt kallt i torpet när vi kom upp (ca 8-10+) så det första vi fick göra var att dra igång en ordentlig brasa i spisen, efter ca enochenhalv timma var det varmt och skönt till kvällsmaten i storstugan.

Vi hann också med en sista tur i svampskogen men utdelningen blev inget vidare. Vi hade hoppats på en storskörd av trattkantareller eftersom när vi förra året vid samma tid var i svampskogen kom hem med fulla kassar. Så blev det inte nu men dom kanske kommer lite senare i år.

Det här med backstuga då?

Vi har sen vi förra året köpte vårt gamla hus från 1750 utanför Örbyhus trott att det varit ett soldattorp men det börjar nu mer och mer luta åt att det i stället är en gammal backstuga. Bland annat därför att vår granne hade hört någonting om att vårt torp tidigare varit fattigstuga.

 

Backstuga var en stuga byggd på ofri (hyrd eller upplåten) mark utan tillhörig jord, ofta på en bondbys ofruktbara utmark. Benämningen används ibland även om en stuga som är delvis ingrävd i backen, jordstuga. Backstugor beboddes ofta av gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som "pensionärsbostad" för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare (backstusittare). Jag har hittat vårt hus på en gammal karta från mitten av 1800-talet och man ser också på kartan att det fanns flera backstugor (Bs) i närheten men också ett antal soldattorp (Stp) på Bergs och Mariebos ägor. De gula linjerna är dagens vägsträckning. Jag skall så klart forska vidare om vår backstuga/torps historia.

.

Annars då...

Var nere och hämtade mitt nya årskort på Fotografiska häromdagen. Såg för andra gången Christer Srömholms utställning. Bilder är bäst på papper och allra bäst på silver gelatin.

.

Till slut då!

Det är ju lögardag så nu är man ren och fin och kan gå ut och möta verkligheten igen.

Trevlig helg!

/Bernt

Inlagt 2012-10-13 12:43 | Läst 9948 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Min mammas morfar var backstugesittare. Men det blev folk av oss ändå =)
Silver är bäst på papper och Christer är en bra fotograf. Jag köpte en av hans lappar som kylskåpsmagnet. På min står det "det är de som går vilse som hittar de nya vägarna". Bra sagt. Han verkar ha hittat många nya vägar själv =)
Hej Bernt!

Jag kanske är dumihuvet.. Jag har försökt starta en diskussion på den här sidan men inte hittat något... Vet du hur man gör?

Försökte skicka en bild oxå men lyckades inte med det heller...
90/2.8 ...

Tomas
Jaså, då kanske du blivit en backstugsittare på gamla dar då. ;)

Själv har jag åkt på en förkylning, samtidigt som det är fest med alla polarna från förr, många har man inte träffat på 20 år, hur stor är sannolikheten för sådant? Som att vinna på lotto ungefär. :o(
-affe
Bild 1, 3, 6 härliga bilder. Sista bilden ger associationer till Saruman (inget elakt menat utan bara på skoj). Och blogga mera, jag saknar dina inlägg.
Många var dom backstugusittatarna, och torparna. Men det är inte dåligt att sitta i en backstuga, historiens vindslag. Bondsöner fick flytta på grund av markbrist och blev torpare istället. Det var hårda bud. Jag vet att min morfar var inte stort mer än 12-13 år gammal då han mönstrade på och gick till sjöss som skeppsgosse, detta efter att hans föräldrar som var ganska välbeställda, avlidit. Man fick bita ihop i fattigsverige. Morfar kom att bli en skicklig snickare och trädgårdsmästare, men var också statare och klasskämpe. Själv bodde jag med min mor och morfar i ett torp som låg i Skepptuna församling, under mina första barndomsår.Torpet heter Poland och finns ännu kvar. Gillar dina självporträtt.
/Hans-Åke
Bilden från svampskogen har verkligen det där extra...
/Hans-Åke
Välkommen ut i verkligheten. Vilken vacker stuga ni har med John Baur skog runt omkring.

Visst är det en fantastiskt bra utställning om allas våran Christer S. Jag gillar den enormt bra upphängningen på väggen där det är så många bilder. Naturligtvis gillar jag bilderna mycket mycket..............
Ha det bra
Gun-Inger